tlumiče

vše ohledně modelové řady Corolla
Petrr
Navigátor

tlumiče

Příspěvek od Petrr »

Zdravím, nevíte někdo, kde by se daly sehnat zadní tlumiče na corollu liftback rok 86 za rozumnou cenu. Koupit nové originály je sice určitě nejlepší, ale ta cena.... Dokonce jsem přemýšlel o vrakáči, ale tam mají asi spíše díly na novější modely. díky Petr
TOYOTA COROLLA LIFTBACK 1.3 1986 Prodáno
TOYOTA COROLLA LIFTBACK 1,4 1994 Prodáno
Pavel74
Člen Týmu

Tlumiče

Příspěvek od Pavel74 »

:D Známy mi sháněl taky protože musím měnit též na stejné verzi ale novější model rok 93.Sehnal mi SACHSY po 2500 korunek,a říkal že KAJABY jsou o něco málo dražši.Ale ještě jsem je nekoupil,myslím že to není drahé!?! :? :?:
RAV 4 2.0 16V 95kW':onfire:'
COROLLA XLi 1.4 16V 65kW':banana:'
Gp
Člen Týmu

Příspěvek od Gp »

Doporucuji KAYABA - velmi dobré tlumiče, nejlepe koupit na www.automedik.cz www.mjauto.cz. Na E10 stoji cca 2200Kc.
Corolla E10 1,3 55kw
Corolla E12 1.6VVTi, 81kw, Sol
Petrr
Navigátor

Příspěvek od Petrr »

Také uvažuju o tlumičích KAYABA, ale je to 2 x 2500,-. Nové prachovky také asi nebudou nejlevnější a navíc je nikde nemůžu sehnat.
Gp
Člen Týmu

Příspěvek od Gp »

www.automedik.cz stoji 2404Kč - malá úspora, ale aspoň něco. :wink:
prachovky muzeš použít staré, pokud jsou ok.
Corolla E10 1,3 55kw
Corolla E12 1.6VVTi, 81kw, Sol
Pavel74
Člen Týmu

Příspěvek od Pavel74 »

Jestli to máš E9 tak by byly levné-tlumič pérování zadní':banana:'

Výrobce / Popis------------ Cena s DPH
KAYABA
Shock Absorber Excel-G-- 2.160,00 Kč
Petrr
Navigátor

Příspěvek od Petrr »

Je to E8, takže jsou za těch 2404,-.
Nakonec je asi koupim přes ten Automedik, akorát ještě musím někde sehnat ty prachovky, moc z nich nezbylo.
Petrr
Navigátor

Příspěvek od Petrr »

Tak mi byly nabídnuty tlumiče TOKICO za cenu cca o 500,- nižší než KAYABA, tak teď nevím, které vybrat. Máte s nimi nějaké zkušenosti?
Pavel74
Člen Týmu

Příspěvek od Pavel74 »

TOKICO,to slyším poprvé.Ale možná se to týka jenom mně že jsem o nich ještě neslyšel :?: :lol: .Já osobně budu kupovat na E10 KAYABY,řek bych že jsou kvalitnějši než MONROE či jak se to píše,a hlavně jsou levnější :woot: .
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 Petrr: Tokico jsou dobré, srovnatelné s Kayabou. Ovšem pokud jsou to dvouplášťové Kayaba exel G, jsou o poznání lepší. Ale myslím, že to stejně nepoznáš. Je to jedno, obě značky jsou dobré.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Jak se lišej dvouplášťové od ostatních? Excel G jsou vždy dvouplášťové? A doporučil bys tuhle značku i pro E10....?
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Ano, Exel G jsou vždy dvouplášťové.
Uff, jak se liší? Dost podstatně.
Rozhodně dvouplášťové plynokapalinové tlumiče nejsou apriori lepší. A asi by se mnou každý nesouhlasil, neexistuje na to jednotný názor. Neznamená to, že dva jsou více než jeden :-).
Dvouplášťové tlumiče mají tlumicí píst přímo na pístnici, který je v olejové lázni, to vše uloženo v prvním plášti. Při stlačení píst vytlačuje olej do zásobního prostoru, tj. do druhé obvodové trubky (trubka v trubce) kde je stlačena plynová náplň.

Jednoplášťové tlumiče pracují s desetinásobně vyšším tlakem. Pístnice je sama o sobě válec naplněný olejem a uložený v protiběžném válci, ze kterého ze spodu zkrze pouzdro prochází píst do pístnice (trochu složité, vím). Mezi zapouzdřenou pístnicí a protiběžném válci je stlačený plyn, takže se s olejem nikdy nesetká. Nedochází k pěnění, což je výhoda tohoto tlumiče.
Pro lepší pochopení si představ klasický kapalinový tlumič vzhůru nohama, kdy je původní pístnice připevněna dovnitř ještě jednoho obvodového válce, který je pod tlakem a herměticky těsní s válcem původním (ze kterého se nyní stala pístnice).
Nevýhodou tohoto tlumiče je brzký únik plynu.
Výhodou rychlejší reakce.
Mají trochu tvrdší charakter.

Tokico jsou také dvouplášťové a konstrukčně je neznám, ale kayaba exel G má v pístu ventily, které dobře pohlcují počáteční rázy a vibrace, např. při přejezdu kanálu. Také má (údajně, neviděl jsem) oddělenu plynovou náplň od olejové plovoucím kroužkem (kruhovým pístem), takže nedochází k pěnění náplní.
Jaký systém používá tokico nevím, jen jsem jel v autě po výměně za tyto tlumiče, potažmo jsem viděl jak vypadaly po 60 tkm a nebylo to špatné, zbylé reference mám z druhé ruky, ale to je opravdu subjektivní.
Já jsem je nekupoval, protože je v té době tady nikdo nenabízel.

Nicméně bych doporučil kterékoliv z těchto dvou značek. Mám pocit, že dnes kyaba z plynokapalinových dodává pouze exel G.
Oboje značky ale mají mírně měkký charakter.

Pokud chce někdo ještě lepší tlumiče, nechť si pořídí plynové. Ovšem cena za ně je trochu jiná.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Excelentní vysvětlení!
A které z nich jsou blíže těm původním z výroby, nevíš?
Jestli jsem to správně pochopil, tak při úniku tlaku nejenom že se zhorší tlumení, ale trochu poklesne i podvozek......?
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2Jimmy:
Ne, podvozek by poklesnout neměl, s takovou vervou se ty tlumiče zase nahoru netlačí, jde o to, že přestanou klást požadovaný odpor směrem dolů všechny, nebo ještě hůře, jenom jeden nebo dva, což rozhodí chování celého vozu za jízdy.

Abych ti to usnadnil, blíže těm z výroby jsou oboje :-).
Toyota do prvovýroby používá jak kayabu tak tokico. Prostě to neřeš a jedny kup. Auto kvůli tomu hůř jezdit nezačne a kvůli nepostřehnutelnému rozdílu si uhánět schízu je zbytečné ;-).
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Tak díky za info. Kayaby jsou asi dostupnější, Tokico jsem zatím v nabídce neviděl. Cena jakžtakž - 2400,- za kus např. u MJAuto (přední i zadní).

Ještě jsem nejistý kolem příslušenství. Přední uchycení tlumiče (takový ten silentblok) vypadá od pohledu OK. Prachovky jsou zničené. Nevíš, jestli jsou prachovky standardní součástí tlumičů? Třeba Matějček nabízí prachovky za stovkovou cenu, ale zase nevím, jak moc je to univerzální. Jinak je to poměrně pálka. Stejně to nechám vyměnit někde v servisu, na tyhle tlumiče si sám netroufám.....
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Odpovědět

Zpět na „Corolla“