Utržený šroub kola

vše ohledně modelové řady Yaris
robinhonig
Člen Týmu

Utržený šroub kola

Příspěvek od robinhonig »

Zdravím všechny,
podařilo se mi utrhnout šroub na předním kole př pokusu o výměnu kola. Má s tím někdo zkušenost ? Je možné vyměnit jen šroub nebo celý ten bazmekt na kterém drží kolo ?
Díky za rady
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

otazka je ci ide o disk alebo plechac. v plechaci sa da odrezat vrch srobu a potom nasledne hasakom alebo inym prostriedkom dat dole ale pri disku si to neviem predstavit
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

Normalne se vymeni sroub - staci ho vyklepat, protoze tam je z vnitrni strany naklepnuty. Neni na tom nic tezkeho.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
jozohuzo
Člen Týmu

Příspěvek od jozohuzo »

jasne da sa to vyklepnuť :bigups:
robinhonig
Člen Týmu

Výměna

Díky všem.
A dělali jste to někdo na Jardovi? Je třeba stahovák, nebo stačí sundat kolo ? Je to na předním kole ta možná i kotouč ? A neví někdo jaký rozměr toho šroubu tam patří? Nikde to nemůžu zjistit , a hlavně ho nikde na netu neprodávají. U nás jsem našel jedinou prodejnu kde štefty mají, ale neví jaký tam patří.
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

ak to je na 4sroboch a ty budes mat nasrobovane 3tak ako dojazd to bude postacovat. a pri predajni si odskusas
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

jozohuzo píše:jasne da sa to vyklepnuť
Neberte hned na všechno kladivo, zničíte si ložiska či čepy. Existuje na to stahovák, ale dá se to i zimprovizovat.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
robinhonig
Člen Týmu

odzkouseni

tomko píše:ak to je na 4sroboch a ty budes mat nasrobovane 3tak ako dojazd to bude postacovat. a pri predajni si odskusas
Dle servisu Toyoty s autem můžu v pohodě jezdit i na třech šroubech .. možná se bude tato informace někomu v budoucnu hodit.

A co se týče toho odzkoušení tak si moc nedokážu představit , jak před prodejnou rozebírám kolo a brzdu , jen abych si to tam přiměřil , to už vlastně udělám celé tam.
josuk
Věčnej rejpal

Re: odzkouseni

Příspěvek od josuk »

robinhonig píše: Dle servisu Toyoty s autem můžu v pohodě jezdit i na třech šroubech .. možná se bude tato informace někomu v budoucnu hodit.
hmm ... no že v pohodě bych neřekl. Že se s tím dá dojet i daleko se zvýšenou opatrností a kontrolou dotažení tomu věřím, ale pohoda je přece něco jiného.. :roll:
robinhonig
Člen Týmu

šteft

Taky se mi to nezdá takže to řeším co nejrychleji svépomocí. Do servisu mě totiž objednali až příští týden ve čtvrtek.

Možná se to bude někomu hodit :
Šteft pro toyota yaris
číslo dílu : 90942-02049
M12-1.5
průměr u vroubků : 14.2 mm
délka : 40 mm
délka 2 : 8 mm
daggo
Člen Týmu

YARIS r.v. 2000 - výměna šteftu na předním kole

Příspěvek od daggo »

Zdravím a prosím o praktickou radu. Chtěl bych vyměnit utržený šteft na předním kole (kotoučová brzda). Co musím odmontovat abych se dostal k "hlavě" šteftu a tím pádem ho vyklepnul a nový zasunul. Musím odmontovat brzdu, nebo tu velkou matici co je uprostřed náboje či něco jiného? Předem děkuji za radu, a pokud má někdo obrázkový návod jak na to, byl bych moc rád.
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

tím šteftem myslíš to na co se šroubují matky kola?
sundáš akorát kotouč, ten je přirezlý a stahuje se zašroubováním malých šroubků do těch otvorů. A pak uvidíš. Asi jedině přivařit, jestli nechceš stahovat ložisko. Centrální matku povolovat nemá smysl a brzda se sundat asi musí (jestli to nepletu s jiným autem)
daggo
Člen Týmu

YARIS r.v. 2000 - výměna šteftu na předním kole

Příspěvek od daggo »

Pro josuk:
OK, na šteft se šroubují matice kol.
Sundáš akorát kotouč, ten je přirezlý a stahuje se zašroubováním malých šroubků do těch otvorů
Jaké šroubky a do jakých otvorů?
Asi jedině přivařit, jestli nechceš stahovat ložisko
??? To se kvůli výměně šteftu stahuje ložisko - nechápu.
Z důvodu pro mě srozumitelnějšího popisu potřebných operací přikládám případnému rádci odkaz na obrázek uchycení kola http://jaro6.rajce.idnes.cz/yaris#2012-12-21_203246.jpg
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

omlouvám se nevybavuju si to přesně a pletou se mi auta.

Sundal bych brzdový kotouč, ten není nijak přišroubovaný. Je přirezlý. Stáhne se, když se to tý malý dírky, co máš i na obrázku, zašroubuje šroub příslušné velikosti. Brzdu jsem měl tenkrát dole, už nevím jestli stačí jenom vyklopit třmen (aby šel kotouč dolu), ale to jsou dva, resp. čtyři šrouby navíc.
Mám pocit, že na tom unašeči jsou ty "štefty" přivařený, nevím, jestli jde jen vyklepnout a naklepnout nový. Každopádně mělo by to z druhé strany být vidět. A měnit ten celý unašeč znamená ho stáhnou z ložiska, což jde bez přípravků špatně.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Vždyť už je to všechno popsané výše.

Kotouč nejde jen tak sundat, musí se sundat držák třmenu.
Šteft určitě není přivařený.
Neklepat, to dělají prasata! Stahovákem, i jednoduchým, ho vytlačit.
Natlačit zezadu nový.
Mělo by to být přístupné bez rozebírání náboje. Alespoň doufám.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Odpovědět

Zpět na „Yaris“