Je to asi kus od kusu. Škodovka má už řadu let reputaci jako velmi spolehlivé auto, Toyota tuto reputaci má již desetiletí. Já osobně měl před Avíkem Octávku 1,9Tdi 81Kw a byl jsem spokojen, ale když to srovnám teď... Je to nižší střední a vyšší střední třída a "kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat" (Cimrman-Záskok). Původně jsem chtěl Superba namísto Octávky, ale ty jedničkový už byly docela starý a mají hodně nalítáno a ty novější ne-li nový jsou předražený. Škodovka mě sere jednou věcí, jako ojetina je drahá jak prase. Za stejnou cenu místo Škodovky koupím o několit let mladší auto s mnohem vyšší výbavou (např. Octavia vs. Mondeo). Za svého miláčka jsem dal 319tis loni v listopadu, za Superba II se stejným nájezdem km, r.v. a výbavou bych dal hrubě přes 400tis. Provozní servis u obou aut je skoro stejný. Když se něco vysype, tak náhradní díly stojí podobně (pryč jsou časy, kdy si člověk 120ku spravoval doma sám).
A ohledně spotřeby je to pořád o výkonu (novější motory už jsou zase někde jinde, ale ty starší...) Já taky s Octávkou jezdil v průměru za 6,3 a teď mám o litr víc (jezdím hodně město), ale mít 130k nebo 180k je zatraceně rozdíl a ten litr navíc dám rád. Navíc u Octávky, když jsme jeli na hory plně naložení s rakví na střeše, tak šla spotřeba dost nahoru, na dálnici zvlášť. S Avíkem jsem jel za úplně stejnou spotřebu, jak když jezdím sám a prázdnej. Brno Bormio tam a zpět za 7,6. Brno Praha a zpět za 7,4. Jistě, v Rakousku je diametrálně jiná kvalita dálnic, ale i tak... minimální rozdíl. Sice to nechápu, ale aspoň vím, že když jedu plnej, tak to nebude žrát i trávu u silnice...

Toyota Avensis Combi 2.2 D-CAT 130kW r.v. 2006 - 05/2012 sold
Chrysler 300C 5,7 HEMI V8 - 04/2013 sold
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8