Nová Corolla E15 manuální nebo Multimod řazení???

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
davcomp
Člen Týmu

Nová Corolla E15 manuální nebo Multimod řazení???

Příspěvek od davcomp »

Zdravím, přemýšlím o koupi nové Corollky E15 ale chtěl jsem jí v automatické převodovce, prodejce mi vysvětlil že do tohoto vozu nemontují automatickou převodovku ale robotickou převodovku, tzn. má klasickou spojku a převodovku ale chybí spojkový pedál a řazení se provádí roboticky. Docela zajímavé řešení a 6 rychlostní převodovka. A řazení pod volantem +- vypadá taky zajímavě :-)

Má někdo s tímto typem řazení nějaké zkušenosti???
petrpro
Člen Týmu

Příspěvek od petrpro »

Ahoj,mám corollu sedan a ,když jsem jí měl na opravu po střetu s blbcem,tak jsem měl půjčeného aurise s tímto řazením.Je to celkem příjemné svezení ,ale jak správně píšeš není to automat pouze inteligentí převodovka. :o Můj názor je takový svezení dobré,akcelerece samozřejmě rychlejší než běžné řazení,ale brzy mě to omrzelo.Je to potom celkem nuda a to jsem měl auto zapůjčené jen na 10 dní ujeto zhruba 450km.Co se týká řazení pod volantem je to pěkný detail i to pěkně padne do ruky,ale to už je o delší zkušenosti jinak to z autem hodně škube.Tak šťastný výběr jinak je corolla skvělá volba. :lol: Dej vědět jak jsi se rozhodl.
ezbrane
Člen Týmu

automat

Příspěvek od ezbrane »

Tak to čo som prečítal na viacerých forach ohľadom robotizovanej prevodovky tak veľa ludí má s tým problém, hlavne s tým že trhá,,,,

Myslím že Toyota by mala dať manuál ako jazdiť s takou prevodovkou!
Mám na Corrole E15 1,6 najazdené cca 7000 km s touto prevodovkou.
Mám ešte tú 5 rýchlostnú.

Takže ak sadnete do auta s touto prevedovkou tak prvé nepríjemné je že vás pri rozbiehaní bude trošku trhať a aj pri preradovaní ju budete počuť :!

Treba si uvedomiť, že je to robot a nie automat, to znamená že musíte s plynovým pedálom robiť všetko tak ako keby ste mali manuál!!!
To znamená, že ked radím a cítim že auto preradí (dá sa to vicítiť) tak popustím pedál a ked zaradí tak pedál na chvilu pritlačím viacej - potom popustím - resp. pritlačím podľa potrebu rozbehu. Týmto pritlačením sa nikdy nestane aby s autom trhlo - preradenie je plynulé.
TENTO spôsob radenia je len pri minimálnych rozbehoch, ked auto radí už pri cca 1200 ot. / napr. ked sa rozbiehate ako slimák a auto už má pri 50 zaradenú 5/. Jazdil som aj s 1,4 D4D tam je to vzhľadom na diesel bez trhania aj minimálnych otáčkach.
Pre tých ktorý majú aj tak problémy tak si dajte stále režim Es(sport) prevodovka radí pri vyšších otáčkach. Poznám ludí čo to majú aj takto.

Ked jazdíte plynulo a auto si preraduje medzi 2000-3000 ot, tak nič netreba popúšťať resp. pritláčať, jednoducho držíte pedál stále podla potreby. Tu robot radí už ideálne, to ste určite zistili.

Rozjazd je ako na každom inom auto, t.z. že musíte získať cit ako pri aute s manuálnou spojkou, nie každé má spojku nastavenú rovnako.

Ked máte v režime robot tak sa dá podradiť aj ručne na volante alebo packou.

V zápche som bol už aj v 10 km pre budapešťou a stále na jednotke, je to inteligentné, pridať na jednotke a pustiť plyn - auto ide minimálnou rýchlosťou bez držania plynu. Dokonca to funguje aj pri rýchlom rozbehu do 2 a pustení plynu.

Nevýhoda robota ale aj klasických automatov sú kopce, Auto radí už 4 pri malom stlačení plynu v 40 km/h - samozrejme je podtočené, človek by tam dal 3 , Takže v kopcoch často zbytočne preraduje - nakoľko samozrejme nevidí či o 50 metrov dalej je strmší . res. už ide rovinka. V kopcoch mám vačšinou manuál.

Manuál, ale ked prudko dobrzdujete a tak vám aj tak automaticky podradí , čo je logické ked nerobíte nič vy niekto to urobiť musí :). Klesaním z prudkého kopca auto podradí čo je dobré, brzdí motorom.

Zvyknúť som si musel na to že pri malej rýchlosti ked som mal manuál taj som mal zaradenú 2 a so spojkou sa človek poposúval. Teraz pri takej rýchlosti je tam stále 1- niekedy by som tam dal aj dvojočku.....

Na čo som ešte neprišiel tak je to že niekedy (tak sa to stalo asi 6 krát) sa stane že sa tam rýchlosť zabudne a automat neradí dalej rýchlosti, vtedy rýchlo prehodím páčku do manuálu a naspat do automatu a potom radí už ok.

Inak je pri rýchlej akcerelácii resp, pri obiehaní prevodovka rýchla,
Moje resume je že už iné auto ako automat by som nechcel, ked sa s tým naučíte je to veľmi dobrá vec s veľmi dobrou spotrebou..

nechce sa mi už písať tak ak niečo chcete vedieť dopíšem,,,,
Corolka E15 1.6 "automat"
Michal_F6
Věčnej rejpal

Re: Nová Corolla E15 manuální nebo Multimod řazení???

Příspěvek od Michal_F6 »

davcomp píše:Zdravím, přemýšlím o koupi nové Corollky E15 ale chtěl jsem jí v automatické převodovce, prodejce mi vysvětlil že do tohoto vozu nemontují automatickou převodovku ale robotickou převodovku, tzn. má klasickou spojku a převodovku ale chybí spojkový pedál a řazení se provádí roboticky. Docela zajímavé řešení a 6 rychlostní převodovka. A řazení pod volantem +- vypadá taky zajímavě :-)

Má někdo s tímto typem řazení nějaké zkušenosti???
nevím jak je to v E15, ale máme v rodině litrového Yarise se kterým občas jezdím a za sebe říkám: ani za zlaté prase.

1. trhá (a to dost citelně). Jediné řešení je ubrat a zase přidat plyn, když si přejeme aby auto přeřadilo bez trhnutí. Když si přeješ podřadit, tak máš smůlu - plyn na podlahu, auto si to časem přebere a s citelným škubnutím tam hodí kvalt dolů

2. není to automat= nepřemýšlí. Někdy při rozjezdu tam při ubrání plynu na dvojku hned hodí 4-5 aby vzápětí při přidání zjistil, že to nepobere a škubnul sebou z5 na 2.

3. Při zařazení kvaltu se auto nerozjede (resp.nemusíš ho držet brzdou jako klasický automat, ale chová se jako na neutrál). Super při couvání do kopce, kdy nemáš spojku aby sis auto na chvíli "podržel" a levá noha na brzdě není právě ideální. Naprosto idiotsky systém.

4. je to časovaná bomba - nájezd okolo 100t = velká šance na repas v hodnotě několik desítek tisíc (info na sobě nezávislých autorizovaných servisů Toyo)

Takže, když s tím jedu, tak v manuálním modu, kde můžu aspoň trošku ovlivnit, co auto dělá. Btw. Mám toho dost naježděno s různými automaty od USA po DSG, ale tohle řešení je to nejhorší co může být.
E12 1.6 VVTi combi, Linea Sol - wife's car
Avensis 2.2 D4D 110 kw - my car
Ducati Monster 821 - fun
Odpovědět

Zpět na „Corolla“