Caute 4AGE ladici a odbornici... druhy z mojich 4AGE motorov (ten v E9 odpociva zatial v garazi...) ma urcity problem a zatial som neprisiel na to, co mu je. Popisem stav uprav v AE86:
1. motor je 1. generacia Blue Top, MAP verzia bez AFM (vaha vzduchu), 91kW, osadeny v AE86
2. motor presiel slusnou obnovou: nove piesty, kruzky, vybrus kluky 0.25mm, nove loziska kluky, nove ojnicne loziska, kluka osadena, vycentrovana, piesty su standard priemer, komplet pretesneny motor standard sadou z Ebay, hlava nebola zbrusena (maximalne vyhladena), ocistene kanaly, ale myslim ze neboli lestene na sani/vyfuku, T-Vis bol komplet precisteny. Mozno ma nachytate na niektorych veciach, ale nerobil som tieto veci sam, zveril som to cloveku, ktory robi v Toyote a ktoremu som veril.. cas ukaze ci sa vyplatilo.
3. okolo motora sa pomenilo co bolo treba: komplet repas starteru a alternatora (plna renovacia u oboch), nove remene a kladka, pretesnenie chladiaceho systemu, nakolko boli uniky kvapaliny, namiesto OEM filtra je tam šiška s rurou, vsetko je standard OEM: prisun paliva, zapalovanie (nove kable a sviecky)
4. hadicky a podtlaky a rozne somariny su na 90% zapojene spravne, ale istotu nemam, lebo to nemam s cim porovnat. Druhy motor je AFM totiz.
5. jedina vec, ktora sa menila, bol snimac na skrtiacej klapke. Ten bol zly a vymenili sme ho z verzie 89kW MAP (AE82 FWD). Snad toto nema vplyv na veci popisane nizsie.
PROBLEM S VOLNOBEHOM:
po nastartovani auta za studena su pomerne vysoke otacky, co mi ale nevadi. Akonahle sa motor zohreje na prevadzkovu teplotu, zacne volnobeh poskakovat v rozmedzi 500rpm. Lieta zvacsa medzi 2000-2500, neskor 1500-2000rpm. Po dlhsej jazde, alebo vacsej namahe motora (zaberak, rychla jazda atd) je skok v otackach vyraznejsi, skoro 1000rpm, skace to myslim medzi 1000 az 2000rpm. Pokles otacok a nasledne stupanie je vyrazne rytmicky a pravidelny. Len pri zohriatom motore.
Ked som v nedelu preplachoval chladiaci system viackrat (nie v uplne horucom motore..), tak som si vsimol, ze po pridani vlaznej vody do chladica a jej rozptyleni v systeme sa kyvanie otacok menilo a preto mam podozrenie, ze ide o nejaky problem s chladiacim systemom alebo okruhom. Ale nikto z chalanov, co okolo auta behali a pomahali ma zatial neupozornil na problemy s obehom vody a syticom, resp. niecim podobnym.. Cidlo snimania teploty a tlaku oleja su ok a funguju spravne.
priznam sa, ze vodna pumpa neviem v akom stave je, ale musi fungovat spravne, kedze voda obieha. Viem, ze nie su pozapajane tiahla na okruh kurenia, takze ani neviem ci voda tecie internym okruhom alebo nie.
Mate niekto nejaky napad, na co sa mam zamerat? Nie som motorar ani nic podobne, tak uvitam rady kolegov s 4AGE corollami.. libor, kubrt a spol..
dik moc

4AGE - problem s volnobehom na MAP 91kW 1gen
4AGE - problem s volnobehom na MAP 91kW 1gen
JCE10L - EE111 - SXA11L - AE82L - AE86L - AE92L
2JZGE --- 4EFE --- 3SFE --- 4AGE --- 4AGE --- 4AGE

- libor12
 - Věčnej rejpal
 - Kontaktovat uživatele:

Přesně tohle mi dělal zavzdušněný chladicí okruh. Zvyšování/snižování otáček zhruba o 800 zcela pravidelně. Ono totiž vyhnat vzduch z vyměníku topení je docela opruz. A ještě bych zkontroloval ten bimetal na ventilu co přidává a ubírá vzduch podle teploty motoru jestli už máš vytápěnou klapku. Ale to bude všechno souviset s tím zavzdusněním.

...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp

No nazdar... ako mam postupovat pri tom odvzdusnovani? Vymennik topeni sa mi nejak nechce vyberat a kontrolovat, ci je ok, ale skusim sa zamerat na spojazdnenie celeho okruhu vody. Ja som si povodne myslel, ze chladiaci system sa "samoodvzdusnuje" v chladici alebo cez expanzku...
je niekde este dalsi odvzdusnovaci / vypustny ventil okrem chladica?

je niekde este dalsi odvzdusnovaci / vypustny ventil okrem chladica?

Tak diky Libore, nakoniec to bolo nieco medzi zavzdusnenim a uplne upchatymi castami chladiacich trubiek!! Ale tvoj tip s tym "zavzdusnenim" nam nedal spat a dnes sme to pravdepodobne konecne vyriesili...
Pri prilezitosti otvorenia motora a vymeny tesnenia pod hlavou za kovovy Cometic gasket, sme "nechtiac" prisli na to, ze cast kovovych trubiek pod sacim pavukom (T-VISom) bola UPLNE UPCHATA!!! Neviem, ci mam dolamat ruky predoslym majitelom, alebo mechanikovi, ktory robil GO motora, alebo vsetkym ludom, ktori sa kedy okolo toho auta obsmietli. Jedna z trubiek obsluhuje aj volnobeh a tam vobec neprudila voda. Museli sme to namacat do roztokov typu "Calgon", drotom to vysparat a vysledok sa dostavil.. ked sme to cele zlozili, chvilu to este blblo, ale potom sa historicky prvy krat podarilo nastavit volnobeh a znizili sme ho na luxusnych 1000rpm za tepla (+ klesne to na cca 800 po manualnom zapnuti noveho chladenia / sahary) a uz ten volnobeh nekolise!
dolezite bude, co to spravi, ked to otestujem... neviem este, ci nahodou nemam ohnutu hlavu, ale snad nie. Ak sa neprejavia nikde dalsie netesnosti (ci uz voda, alebo olej), tak budem spokojny. Ten mechanik co to skladal pred rokom v zimnych mrazoch nejak "divne" dotiahol hlavu, na dvoch valcoch bolo vidiet, ze "žrali vodu" a prislusne sroby hlavove neboli na 100% dotiahnute, tesnenie nepriliehalo rovnomerne. Snad ten Cometic pomoze.
zajtra, teda dnes to skusim nejak otestovat pod extra zatazou, aj s novym chladenim, ze ci bude voda miznut a olej slzit.. som zvedavy. Volnobeh je zatial tip top, snad sa to na 3x uz odvzdusnilo uplne.

Pri prilezitosti otvorenia motora a vymeny tesnenia pod hlavou za kovovy Cometic gasket, sme "nechtiac" prisli na to, ze cast kovovych trubiek pod sacim pavukom (T-VISom) bola UPLNE UPCHATA!!! Neviem, ci mam dolamat ruky predoslym majitelom, alebo mechanikovi, ktory robil GO motora, alebo vsetkym ludom, ktori sa kedy okolo toho auta obsmietli. Jedna z trubiek obsluhuje aj volnobeh a tam vobec neprudila voda. Museli sme to namacat do roztokov typu "Calgon", drotom to vysparat a vysledok sa dostavil.. ked sme to cele zlozili, chvilu to este blblo, ale potom sa historicky prvy krat podarilo nastavit volnobeh a znizili sme ho na luxusnych 1000rpm za tepla (+ klesne to na cca 800 po manualnom zapnuti noveho chladenia / sahary) a uz ten volnobeh nekolise!
dolezite bude, co to spravi, ked to otestujem... neviem este, ci nahodou nemam ohnutu hlavu, ale snad nie. Ak sa neprejavia nikde dalsie netesnosti (ci uz voda, alebo olej), tak budem spokojny. Ten mechanik co to skladal pred rokom v zimnych mrazoch nejak "divne" dotiahol hlavu, na dvoch valcoch bolo vidiet, ze "žrali vodu" a prislusne sroby hlavove neboli na 100% dotiahnute, tesnenie nepriliehalo rovnomerne. Snad ten Cometic pomoze.
zajtra, teda dnes to skusim nejak otestovat pod extra zatazou, aj s novym chladenim, ze ci bude voda miznut a olej slzit.. som zvedavy. Volnobeh je zatial tip top, snad sa to na 3x uz odvzdusnilo uplne.

- libor12
 - Věčnej rejpal
 - Kontaktovat uživatele:

blahopřeji že se podařilo konečně vyřešit!! Ale to je vtip s tím cometicem?? Vy jste ho dali na takovýto blok a nesrovnanou hlavu???!!! tipuji těsnost tak do zítra večera. Pokud osazuješ ocelove těsnění,rovinnost obou ploch MUSÍ být v toleranci 0.05mm s povrchem v hrubosti mezi Ra5-7 Jo a máš asi už ojeté vačky jak vidím

...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-

no dik. To s tym ocelovym tesnenim a zrovnanim dosadacich ploch som nevedel. Myslim, ze by to mali vediet ti druhi, ktori sa touto pracou zivia... ale co uz. Ked to bude stale zrat vodu, aspon viem, kde je problem. Dam ti vediet asi dnes vecer, idem to poriadne prehnat zachvilu.
ale neviem ti povedat, ci ta hlava bola alebo nebola ohnuta. Ci myslis si ze ano? ze uz tam bola nejaka odchylka, zakonite, ked sme menili to predosle tesnenie?
tento motor ma inak robeny spodok (piesty, vybrus kluky +0.25mm myslim, nove loziska, osadenie atd) len vyzera jak zo smetiaka, ale to uz je vedlajsie. Hlavu kontrolovali (pri GO) a bola ok. To ci teraz je ohnuta, neviem.

ale neviem ti povedat, ci ta hlava bola alebo nebola ohnuta. Ci myslis si ze ano? ze uz tam bola nejaka odchylka, zakonite, ked sme menili to predosle tesnenie?
tento motor ma inak robeny spodok (piesty, vybrus kluky +0.25mm myslim, nove loziska, osadenie atd) len vyzera jak zo smetiaka, ale to uz je vedlajsie. Hlavu kontrolovali (pri GO) a bola ok. To ci teraz je ohnuta, neviem.

no mal si pravdu, netesnost je tu opat, ale vyzera to tak, ze netesni skor kryt ventilov + hlinikove kryty nad vodnou pumpou.. Tie boli problematicke uz doteraz (ale zhorsilo sa to):
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_198407 ... _1601.html
diel cislo 16268-16010 a 16331-16020 (Water Bypass pipe + Water outlet)
Ale je to zmes oleja a vody.. takze voda stale kvapka a unika, olej unika pravdepodobne stale spod veka ventilov, ale auto jazdi celkom pekne. Zatazkavacia skuska boli 3-4 hodiny nonstop slalom + drift, auto som nechal aj nasmu majstrovi drifterovi, takze 4AGE dostal celkom nakladacku.
neviem, co dalej.. musim poriadne popremyslat. Zabit toho autorizovaneho mechanika nemozem, tak dost vaham, lebo kazda dalsia akcia je kopec penazi...

http://www.toyodiy.com/parts/p_E_198407 ... _1601.html
diel cislo 16268-16010 a 16331-16020 (Water Bypass pipe + Water outlet)
Ale je to zmes oleja a vody.. takze voda stale kvapka a unika, olej unika pravdepodobne stale spod veka ventilov, ale auto jazdi celkom pekne. Zatazkavacia skuska boli 3-4 hodiny nonstop slalom + drift, auto som nechal aj nasmu majstrovi drifterovi, takze 4AGE dostal celkom nakladacku.
neviem, co dalej.. musim poriadne popremyslat. Zabit toho autorizovaneho mechanika nemozem, tak dost vaham, lebo kazda dalsia akcia je kopec penazi...