jak se opravuje motor 2.2 D-CAT aneb muj pribeh :-)

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Jakuza
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

jak se opravuje motor 2.2 D-CAT aneb muj pribeh :-)

Příspěvek od Jakuza »

Ahoj lidi,
jak jiste vite, na tomto foru jsem zakladal nekolik prispevku a dotazu ohledne problemu s motorem D-CAT. Jsem "stastnym" majitelem tohoto motoru ac v Lexusu, tak motor je to stejny. Mozna pul roku jsem resil, jezdil po servisech a vse bylo dost nakladne, tak bych mozna timto mohl par lidem usetrit starosti.

Najeto 180 000km.

Zacalo to nasledovne, vycisteni EGR (jak mi kazdy radil) nepomohlo, tak jsem hledal dal, jezdil jsem a rikali mi.. on se problem projevi. tak jsem jezdil a jezdil a porad nic, najednou asi po 2 mesicich se rozjizdim na semaforu a najednou auto cuklo a ozvala se kovova rana z motoru,zastavim a slysim, jak cinka turbo - rikal jsem si hura, to mam radost, ze zrovna tohle to bylo :-/ nove turbo je paleta jako prase (kdyz se clovek hodne snazi, sezene ho za 30 tis nove, bohuzel na muj lexus neni uplne stejne jako na avensis, a proto je drazsi) v domeni ze po vymene turba bude vse slapat. Turbo se vymenilo a auto porad stejny problem. :(

Hledal jsem a nasel sem prasklou hadici za turbem, objednal a trosku se to zvedlo, ale nepomohlo to. Kamarad z Italie mi poradil, koupit tzv. sprintbooster (SPICKOVA VEC!!!), po koupi a instalaci teto vecicky auto ozilo o 300% .. ale spodek byl porad dost spatny. :-/ tak slo ven cerpadlo a vstriky, kde cerpadlo bylo na testu a vyslo dobre, jen se pretesnilo a vstriky vsechny v poradku.

Po navstiveni asi 20ti diagnostik, servisu a vseho jsem se rozhodl jet za kamaradem do italie, kde dam auto do servisu, ktery se zabejva autama na rally. Prijel jsem, dal jsem a rekl, at to daji dokupy ze na to maji tyden. Za tri dny volaji a auto je hotove!!! Problem byl v totalne zanesenem motoru od EGR ventilu. (hlava ven, sani ven, vsechno se muselo rucne vycistit)..

auto ted taha luxusne!! , odstranil jsem DPF filtr, a kompletne odstranil EGR ventil.

Kdo ma EURO 4, ven s DPF a EGR, jinak vas bude cekat servis za 100 000 ,-

sorry, je to dlouhy, ale resil jsem to 6 mesicu a kdo bude mit problem jako ja, tak to mozna oceni, ze jsem to tu popsal.

Cao, P. :-)
http://www.hifonics.cz/

MR2 (1993) sold
MR2 (1991) sold
VW Bora Variant (2000) sold
Volvo V50 (2005) total crash :-(
Volvo V50 (2006) sold
Lexus IS220d (2007) sold
BMW 325d (2009)
modus ponens
Řidič

Re: jak se opravuje motor 2.2 D-CAT aneb muj pribeh :-)

Příspěvek od modus ponens »

Jakuza píše:Kdo ma EURO 4, ven s DPF a EGR
DPF nemam, ale EGR by som dal von, keby to slo. Podla informacii tu na fore to vsak nie celkom ide. Ako si dal EGR prec?
Toyota Avensis Wagon T25 2.0 D4D 93kW 2008
CommonUser
Věčnej rejpal

Příspěvek od CommonUser »

Aspon si to tu pekne popisal. A za to vdaka, aj ked ma to nepostihuje.
T27 2ZR-FAE Rice on wheels
jayos
Člen Týmu

Příspěvek od jayos »

Můžu mít dotaz k tomu zátahu?

Zatim jsem s moterem D-CAT v aviku najel nějakých 6000Km. Asi po 5000 jsem pozoroval, že při volný jízdě po rovince najednou vylítává spotřeba z 3,5l na 12 a za pár vteřin opět padá dolů. Přečetl jsem si něco o EGR ventilu a došlo mi že asi začíná být zanesený. Zajel jsem tedy za město, nechal tam za 3 a chvilku jsem to držel na 130 - 140 (těch 5000rpm). Zpátky jsem jel úplně volně a aktuální spotřeba už se na rovině držela okolo těch 4l. To je zatim muj jedinej zážitek s EGR.

Co mě ale zaráží, než jsem tohle auto koupil, byl jsem se projet s verzema 2.2 D4D 150hp a tam jsem prakticky nepozoroval zpoždění turba. Jelo to jak benzín, prostě zátah šel s plynem.
Sednul jsem do D-CATu a tady mi přijde zpoždění turba ohromný. Při stažených oknech je turbo slabě slyšet a opravdu dlouho trvá, než se roztočí a přujde zátah.

Je to u D-CATu normální nebo bych měl zajet někam na diagnostiku?

Dík ;)
Avensis D-CAT 180 Executive 3. 2006

http://www.toyotaklub.cz/forum/album_pe ... er_id=7973
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

co je dlho a co je kratko je relativne. Auto mam od nova a od nova je situacia taka, ze v otackach 1.500 az priblizne 2.200 je naozaj reakcia motora tragicka, odhadujem reakcnu dobu na 1 sekundu.
So zvysujucimi otazkami sa to zlepsuje. Od 2.500ot vyssie uz prakticky nie je oneskorenie medzi stlacenim plynu a tahom.

je to dan za vacsie turbo oproti 150bhp motoru, ktoremu dlhsie trva, kym sa roztoci. Vo vyssich otackach uz predpokladam, ze turbo sa uz toci pri maxime a uz sa len variabkom riesi aby neprekonalo max rychlost, preto je tam uz reakcia dobra.
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

Jakuza píše:Problem byl v totalne zanesenem motoru od EGR ventilu. (hlava ven, sani ven, vsechno se muselo rucne vycistit)..
diky za post, je to dolezita info.

aj ked nie som si isty, ze ci je pricina v EGR, alebo skor v tych stieracich kruzkoch, o com sme uz hovorili. Uvidis casom, ci sa to znova nezanesie aj ked uz EGR nemas... Drzim palce.
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

Jakuza píše:kompletne odstranil EGR ventil.
A ECU ti nehazi chyby?
Avensis T25, 2.2 DCAT, wagon, 2007 Obrázek
Jakuza
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakuza »

tak co se tyce EGR ventilu, to ze jedes na dalnici ci mimo meste na konstantni rychlost, nic necisti. EGR je v takova bandaska ve kterym je malej ventil a ten se otvira a zavira - jdou do toho spaliny z vyfukoveho motoru.

ECU mi nehazi zadnou chybu, jelikoz na EGR se udelal takovej oblbovak, v podstate pred skrtici klapkou je cidlo teploty vzduchu, tam se udelal T rozbocka a zezhora kam vedou vyfukove spaliny do EGR se udelal takovej uchyt a dala se hadice. Takze EGR stale funguje, ale pouze s cistym vzduchem co vede od turba. Tudiz zadne chyby na ECU jednotce nejsou.

Ano D-CAT ma obrovske spozdeni na pridani plynu a jeste se musi relativne hodne mackat, to mi dost vadilo, ale tohle perfektne odstrani ten sprintbooster, sam jsem tomu neveril, ale deklaruji vraceni penez, pokud neni clovek spolehlivy a ja po instalaci do auta jsem byl spokojeny vic nez hodne. V podstate to neni zadny chiptuning, ale je to jen takova krabicka, ktera urychluje prodlevu mezi skrtici klapkou a plynovym pedalem, hodne to odstrani taky efekt, ze auto v nizkych otackach nejede a navic, mi slezla cca o litr spotreba - protoze na to tolik neslapu a staci opravdu jen z lehoucka, ma to tri polohy, vypnuto, mesto a sprint. Ja mam porad na polohu sprint a je to moc dobry. Pokud to nekomu vadi jako mne, tak vrele doporucuji.

koupil jsem to zde

http://www.cattuning.cz/

MR2 (1993) sold
MR2 (1991) sold
Volvo V50 (2006) sold
Lexus IS220d (2007) sold
BMW 325d (2009)
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

Jakuza píše:ECU mi nehazi zadnou chybu, jelikoz na EGR se udelal takovej oblbovak, v podstate pred skrtici klapkou je cidlo teploty vzduchu, tam se udelal T rozbocka a zezhora kam vedou vyfukove spaliny do EGR se udelal takovej uchyt a dala se hadice. Takze EGR stale funguje, ale pouze s cistym vzduchem co vede od turba. Tudiz zadne chyby na ECU jednotce nejsou.
Super, podelis se o fotky pro inspiraci?

Jinak ten sprintbooster mi prijde jako scam - nic to zrychlit realne nemuze, akorat se ti to zda rychlejsi - viz http://www.sprintboostersales.com/whyitworks.cfm
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

ja myslim, ze to moze fungovat, pretoze tymito "prodlevami" vyrobcovia jednoduchsie plnia emisne limity - pretoze tym minimalizuju prechodove rezimy.

Skus sa previest napr v poslednom opel vectra, tam aj na benzinovych motoroch mas oneskorenie reakcie motora snad o pol sekundy, ked nie viac.
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

matus69 píše:ja myslim, ze to moze fungovat, pretoze tymito "prodlevami" vyrobcovia jednoduchsie plnia emisne limity - pretoze tym minimalizuju prechodove rezimy.

Skus sa previest napr v poslednom opel vectra, tam aj na benzinovych motoroch mas oneskorenie reakcie motora snad o pol sekundy, ked nie viac.
Je pravda, ze od dob meho posledniho atmosferickeho auta s karburatorem je to cim dal tim horsi;(
Jakuza
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakuza »

awe : ver, ze to funguje na 100% a perfektne.. kdyby to nefungovalo, vubec bych se o tom nezminoval a myslim si, ze by ani firma nedeklarovala vraceni penez, pokud by byl zakaznik nespokojeny.

MR2 (1993) sold
MR2 (1991) sold
Volvo V50 (2006) sold
Lexus IS220d (2007) sold
BMW 325d (2009)
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

a kolko to stoji? lebo na tej ich stranke to neviem najst.
m5t
Věčnej rejpal

Příspěvek od m5t »

matus69 píše:a kolko to stoji? lebo na tej ich stranke to neviem najst.
http://www.cattuning.cz/index.php?optio ... 2&Itemid=1
T27 Avensis 1.8 Valvematic Multidrive S/2009/
když pijete se mnou pijete s Mírou :-) Obrázek
http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

Tady nejaky pokec a mereni - http://peony888.com/VS/SprintBooster.pdf
Ono by bylo dobre napsat, ze tahle krabicka nezlepsi odezvu plynoveho pedalu, ale jen posune krivku plynoveho pedalu a tim jakoby zlepsi odezvu - v podstate to same se nedavno objevilo v tomto foru u yarisu. V praxi to funguje tak, ze ve 2/3 drahy pedalu to zmeni krabicka na plny plyn, v polovine plynu to krabicka zmeni na 2/3 atd. Ale prodleva, ktera je dana v RJ tu stale bude, stale budete cekat na roztoceni turba, pokud nebude roztocene, ale muzeme se bavit o tom, ze diky teto krabicce se budete pohybovat nad 2000 ot/min a tim padem bude turbo stale roztocene.
Nejlepe to autor pdf souboru shrnul v posledni vete :
,,Considering what it actually does, it is expensive."
Naposledy upravil(a) mrazik dne úte 02.08.2011, 12:12, celkem upraveno 1 x.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
Odpovědět

Zpět na „Avensis“