Tempomat a spotřeba
...je to tak, jak píšeš. Však já to také nijak nekomentoval. Už jsem tu také vícekrát uvedl, že např. když si sám naaditivuji jejich TOR Q Diesel, tak mám lepší spotřebu, než s Vervou, navíc Verva poměrně rychle degraduje teplem (zpětně vrácená nafta).... Nicméně je ten článek užitečným kamínkem do mozajky...Dával jsem tu více takových článků i od nezávislých...
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
Takže, protože jsem starý sklerotik a nechal opět v garáži VIF, byl jsem nucen natankovat po delší době Vervu (bez aditivace nechci jezdit, kilometrů mnoho a rád bych ještě hodně najel
). Tankoval jsem na Benzíně v Havířově, jel do centra Ostravy a na palubáku krásných 5,1. Dvě třetiny cesty na tempomat. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat ke konci nádrže, kdy už bude nafta mnohokráte prohnána palivovým systémem.... Naposledy jsem tankoval Vervu na konci zimy a to vykazovala (mnohoktáte opakovaně) vysoké známky degradace. Na začátku nádrže vždy spotřeba vzorná a konec o mnoho horší. Tento jev u TOP Q dieselu s VIFem nepozoruji. Jsem zvědavý, zda se od té doby něco změnilo. Jezdím tuto trasu denně, tak budu srovnávat. Nepřidá někdo své zkušenosti - spotřeba na začátku nádrže/na konci nádrže?

...půl nádrže vyjeto, hodně ostravskéko městského provozu a spotřeba neuvěřitelně drží na 5,5. Takhle dobrou Vervu jsem zatím nikdy neměl. Ta proměnlivost kvality mě zaráží.... Kéž by to vydrželo. Ne, že bych se třepal nad každým ušetřeným deckem. Je dobré si ale uvědomit, že dobrá spotřeba na určitou naftu jde ruku v ruce i s ostatními kvalitativními parametry, které mají vliv na životnost palivové soustavy a tam jde o velké prachy. Mohou být až tak velké, že se dokonce oprava už nevyplatí...
musim sa aj ja pochvalit, ze poslednu nadrz, 853km, som najazdil iba po meste a okoli, na obchvate som bol raz - spotreba 6.2. Na konci nadrze vsak zacalo auto dost zrat, ale skokovo, ziadne postupne zvysovanie.
Zralo to o liter az dva viac po dobu 30km po natankovani, takze teraz otazka - bolo to sposobene degradaciou nafty, alebo to bolo cistenim dnpr? Inak povedane, na kolko km staci nafta v palivovom vedeni? 30km su 2-3 litre, moze to byt?
Zralo to o liter az dva viac po dobu 30km po natankovani, takze teraz otazka - bolo to sposobene degradaciou nafty, alebo to bolo cistenim dnpr? Inak povedane, na kolko km staci nafta v palivovom vedeni? 30km su 2-3 litre, moze to byt?
Myslím, že šlo o regeneraci filtru pevných částic. Chápu, kam směřuje tvá úvaha otázkou na množství nafty v palivovém vedení, ale nezapomeň, že u dieselu se značná část nafty nespotřebována přepady zpětně vrací do nádrže...Takže neplatí, že by mohla vydržet na 30 km, krom toho tam té nafty je méně ...možná s bídou půlka.matus69 píše:musim sa aj ja pochvalit, ze poslednu nadrz, 853km, som najazdil iba po meste a okoli, na obchvate som bol raz - spotreba 6.2. Na konci nadrze vsak zacalo auto dost zrat, ale skokovo, ziadne postupne zvysovanie.
A nemůže ta degradace souviset s tou blbou biosložkou ? Verva jí tam má téměř 5%. Jestli budeš mít možnost, tak vyzkoušej BP Ultimate Diesel (resp. Aral Ultimate Diesel) nebo OMV MaxxMotion Diesel, ty jsou bez biosložky (FAME). Já mám vyzkoušené, že na BP Ultimate Diesel mám o pár deci menší spotřebu proti Vervě.
S biosložkou degradace samozřejmě souvisí, jenže od toho tam jsou ta aditiva, která toto stabilizuji (mimomo jiné). Souvisí to zřejmě i s výchozí ropou, ze které je nafta destilovaná a jak. V TOP Q je také MEŘO a degradaci vůbec nevnímám. Jenže já teď nepozoruji žádnou degradaci ani na té Vervě co jsem naposledy natankoval. Jsem zvědavý, jestli je to jen náhoda, nebo to tak už zůstane. No a k tomu OMV...nečetl jsi, jak si kolega stěžoval ....odepsal vstřiky....rozbor nafty a neprošla. Tankoval na OMV a párkrát na Benzině. Benzina ještě nikdy neměla průšvih v nějakém zásadním parametru, který by mohl odrovnat čerpadlo nebo vstřiky. Obsluha čerpačky nemůže zasáhnout do nádrží, má vlastní cisterny plněné odspodu....nic do nich nedoliješ....plombováno a zatím neprolomeno. Na rozdíl od OMV u nás. Všimni si, co píšou ti, kdo natankují u OMV v Rakousku....úplně jiná nafta, stejně jako SHELL....do toho nejdu. No a Aral, ten už u nás není....Zůstanu raději u bezpečné Benziny..... No a snad všechny ty šmejdy ČOJka pořádně pohoní, aby to šlo i u nás k lepšímu. Zatím tomu vše nasvědčuje a údajně jejich současné kontroly už sklízí ovoce....prý se kvalita všude zlepšila...No uvidíme...saab píše:A nemůže ta degradace souviset s tou blbou biosložkou ? Verva jí tam má téměř 5%. Jestli budeš mít možnost, tak vyzkoušej BP Ultimate Diesel (resp. Aral Ultimate Diesel) nebo OMV MaxxMotion Diesel, ty jsou bez biosložky (FAME). Já mám vyzkoušené, že na BP Ultimate Diesel mám o pár deci menší spotřebu proti Vervě.
I Benzina už měla problém a to když v rafinerii do Naturalu95 nalili naftu. Tohle závadné palivo pak měla Benzina, Shell i Makro.
O problémech s OMV nevím, naopak když jsem měl benziňáka, tak lepší benzín jsem v něm neměl. Možná je to tím, že sem to OMV vozí z Rakouska
A ten OMV MaxxMotion Diesel v ČR taky nekoupíš, pouze v Rakousku nebo na Slovensku
Možná jsi měl štěstí na "čerstvou" várku, ale třeba ji i nějak vylepšili.
O problémech s OMV nevím, naopak když jsem měl benziňáka, tak lepší benzín jsem v něm neměl. Možná je to tím, že sem to OMV vozí z Rakouska

to BP a Aral mužů potvrdit, auto úplně jinak jede. je tišší a živější. navíc je to palivo bezsirnate a bez bioslozek. no pokud musím natankovat tady doma, tak ted jedině Top Q + aditivum Kernite. a taky to není špatná kombinace,ale další nádrž už dostane zase lepší německou nafticku.
T Avensis Wagon 2.0 D-4D /2004/ -Ex
Ford Grand C-max 1,6 EB /2012/
Ford Grand C-max 1,6 EB /2012/
..v ČR se biosložky do nafty přidávají povinně ze zákona...hudyss píše:to BP a Aral mužů potvrdit, auto úplně jinak jede. je tišší a živější. navíc je to palivo bezsirnate a bez bioslozek. no pokud musím natankovat tady doma, tak ted jedině Top Q + aditivum Kernite. a taky to není špatná kombinace,ale další nádrž už dostane zase lepší německou nafticku.
http://biom.cz/cz/zpravy-z-tisku/povinn ... o-problemy
Také mám dobré zkušenosti s vlastnoručně aditivovanou TOP Q, ale tu Vervu, kterou jsem teď natankovat nepoznávám a musím uznat, že je lepší než naaditivované TOPQvéčko. Teď jde ale o to: Je to jen náhoda...? Nebo už to fakt přestanou ojebávat...?
Ono není jisté, že do celé sítě OMV u nás zavážejí z Rakouska. Spíše ne. Představ si, že jsem se oklikou dověděl, že Makro bývá zaváženo i z Polska. To je všechno byznys, do kterého nikdo nevidí. No a k té čerstvosti várky. Pokud ti nafta degraduje v nádrži postupně (mám nádrž vyjetou za týden a něco), není to stářím. Konec nádrže mi u Vervy zvedl výrazně průměrnou spotřebu, u TOP Q ne. Byla prostě nestabilní, zřejmě neodolávala teplotám - v čerpadle se ohřeje až na 120 stupňu a pak se vždy část vrací zpět do nádrže. A najednou mi to Verva poprvé neudělala. Že by soudruzi na něco přišli....? No za ty prach by už bylo na čase. Trochu se bojím, že je to jen náhoda...saab píše:I Benzina už měla problém a to když v rafinerii do Naturalu95 nalili naftu. Tohle závadné palivo pak měla Benzina, Shell i Makro.
O problémech s OMV nevím, naopak když jsem měl benziňáka, tak lepší benzín jsem v něm neměl. Možná je to tím, že sem to OMV vozí z RakouskaA ten OMV MaxxMotion Diesel v ČR taky nekoupíš, pouze v Rakousku nebo na Slovensku
![]()
Celá nádrž vyjeta a spotřeba po celou dobu bez známek degradace. Převážně městský provoz a průměr na celou nádrž 5,6. Dnes jsem natankoval u stejné pumpy a stejného stojanu (opět Vervu) a vypadá to zase dobře. Prvních 50km za 5,2. Je to po devíti dnech, takže je možné, že tam mají ještě stejnou naftu.kar202 píše:...půl nádrže vyjeto, hodně ostravskéko městského provozu a spotřeba neuvěřitelně drží na 5,5. Takhle dobrou Vervu jsem zatím nikdy neměl. Ta proměnlivost kvality mě zaráží.... Kéž by to vydrželo. Ne, že bych se třepal nad každým ušetřeným deckem. Je dobré si ale uvědomit, že dobrá spotřeba na určitou naftu jde ruku v ruce i s ostatními kvalitativními parametry, které mají vliv na životnost palivové soustavy a tam jde o velké prachy. Mohou být až tak velké, že se dokonce oprava už nevyplatí...