Světla
Světla
Už víc lidí mi říká, že mi světla svítí docela slabě. Před zimou v ranním nechutném šeru by bodlo nějak je posílit. Používáte někdo nějaké zázračné žárovky, které opravdu fungují a rozdíl mezi původními byl opravdu znát? A ještě, myslím na tech webu Škody (www.skoda.panda.cz) jsem četl, že dost pomůže vyčištění paraboly lihem. Dělali jste to někdo. Když otevřu kapotu, skleněná část světla je k té plástové připevněna ocelovými pérky. Ale - někdo říká, že je ještě lepená, někdo že né. Jak to je a případně jak na to?

Ex - Coyota 93 1,3 sedan 4E-FE 
Ex - Rudý October 1,9 Tdi 66kW
Jean Reno Megane kombi 2001 1,4
Služební Fabián 3 1,4Tdi 2015

Hanzi - jsem mechanik amatér, zatím se do toho asi nebudu pouštět, jelikož na nové světlo nemám (s čímž musím při své šikovnosti počítat ).
Ale kdybych se rozhodl cokoliv dělat, vždy to nafotím a pošlu sem.

Ale kdybych se rozhodl cokoliv dělat, vždy to nafotím a pošlu sem.

Nedávno jsem tchánovi měnil sklíčko v mlhovce na feldě (ta starší skorohranatá verze). Taky to bylo jenom sklíčko nalepené v plastovém rámečku, ale pryč to šlo děsně špatně. Musel jsem to sklíčko nakonec rozlámat a lítaly z toho střípky na všechny strany... a nejvíc do očí  
  Jinak skla do světel prodává relativně lacino auto kelly - stovková záležitost. Ale rozebíral bych jen v případě nutnosti - kamínek apod.......    

Máš asi pravdu. Lepší bude změřit to napětí a očistit si vlastní optiku. Ale stejně by mně zajímalo, zda jsou alespoň částečně pravdivé titulky - +30% svítivosti žárovek. Hlavně ty do bělá nebo do modra podobné xenonům. Né kvůli stylu, ale viditelnosti.

- WTE-greenfa
 - Řidič
 - Kontaktovat uživatele:

světla
no, pac a jelikoz se u nas jezdilo driv v noci hodně, tak se vozily 100/80, ale nejak se hřály, patice odcházely, tak se zkoušely kdejake super zárofky, a ted muzu porovnavat přítelky světla 
(corrola 96) a moje (to samé ale 93). Jsou tam nějaké bioluxy od osramu,a rozdíl je tak těch 30procent. jasná hrana světla,lom pravé,levé strany, krásně vidět detaily. takže asi jak které, tyhle nevim kolik stoji, už tam byly od dřívejšího majitele.

(corrola 96) a moje (to samé ale 93). Jsou tam nějaké bioluxy od osramu,a rozdíl je tak těch 30procent. jasná hrana světla,lom pravé,levé strany, krásně vidět detaily. takže asi jak které, tyhle nevim kolik stoji, už tam byly od dřívejšího majitele.
- OndraS
 - Řidič
 - Kontaktovat uživatele:

Zrovna vcera jsem menil zarovky - sice jen v brzdovych svetlech, ale i tak jsem pro jistotu premeril napeti (s cihlou na brzde 
 ) - sichr je sichr.
Nameril jsem nominal napeti, takze praskla vlakna zaroven ve 2 zarovkach budou asi opravdu pozustatek po "profesionalovi", co mi, kdyz jsem stal na svetlech, zaparkoval do kufru
Trosku me mrzi, ze jsem jezdil nekolik mesicu s jednim brzdovym svetlem (ze 3)
   - zvlastni, ze na me nikdo neblikal ani netroubil.

Nameril jsem nominal napeti, takze praskla vlakna zaroven ve 2 zarovkach budou asi opravdu pozustatek po "profesionalovi", co mi, kdyz jsem stal na svetlech, zaparkoval do kufru
Trosku me mrzi, ze jsem jezdil nekolik mesicu s jednim brzdovym svetlem (ze 3)
ex - Corolla 1.6, 16V 4A-FE, 81kW, '98 alias mouchomedvěd, vděčně vzpomínám 
Corolla 1.3, 12V, 2E, '89 53kW compact alias placaťák
Starlet 1.3, 16V 4E-FE, r.v 98, 55kW, 5dv alias drobeček

- OndraS
 - Řidič
 - Kontaktovat uživatele:

btw: cela vymena vcetne montaze, demontaze a premereni trvala do 10 min - a to jsem auto-moto-lama.
To se mi jeste u zadneho auta predtim nepovidlo.

To se mi jeste u zadneho auta predtim nepovidlo.
ex - Corolla 1.6, 16V 4A-FE, 81kW, '98 alias mouchomedvěd, vděčně vzpomínám 

Nojo... já kdysi měnil obě přední žárovky během jednoho týdne. Taky mě hned napadlo, že mi třeba pulsuje dobíjení nebo tak, ale ty nové už jsou tam obě přes čtyři roky.
Taky uvažuju o výměnu za nějaké Osramy, ty jsou značkové a těch 30% navíc jim věřím. Dělají se snad ve dvou odstínech, all-weather jsou trochu do žluta a vhodnější do mlhy, ty druhé jsou víc do běla.
Navíc u žárovky záleží i na kvalitě zpracování - vlákno musí být přesně v ose, jinak je větší rozptyl a ani seřízení nepomůže. Takže raději žádné no-nejmy.
Žárovky také stárnou, jak se mění homogenita vlákna (halogenový cyklus), svítí stále méně. Ke konci životnosti už to může být znát. V kombinaci s mírně menším napětím a jenom trochu osleplými parabolami to může být i katastrofální....
Žárovky o větším příkonu (100W apod.) moc nedoporučuju: v první zácpě vám "shoří" světlomety a oslňování asi nejde zabránit.

Taky uvažuju o výměnu za nějaké Osramy, ty jsou značkové a těch 30% navíc jim věřím. Dělají se snad ve dvou odstínech, all-weather jsou trochu do žluta a vhodnější do mlhy, ty druhé jsou víc do běla.
Navíc u žárovky záleží i na kvalitě zpracování - vlákno musí být přesně v ose, jinak je větší rozptyl a ani seřízení nepomůže. Takže raději žádné no-nejmy.
Žárovky také stárnou, jak se mění homogenita vlákna (halogenový cyklus), svítí stále méně. Ke konci životnosti už to může být znát. V kombinaci s mírně menším napětím a jenom trochu osleplými parabolami to může být i katastrofální....
Žárovky o větším příkonu (100W apod.) moc nedoporučuju: v první zácpě vám "shoří" světlomety a oslňování asi nejde zabránit.
Podívejte se tady - http://www.vamos.cz/zdroje/silverstar.php
Za 143 Kč 50% navíc by bylo super, časem je snad zkusím, ale jaká je asi životnost? No za 300 Kč to není tak hrozné to zkusit. Ještě uvidím.

Za 143 Kč 50% navíc by bylo super, časem je snad zkusím, ale jaká je asi životnost? No za 300 Kč to není tak hrozné to zkusit. Ještě uvidím.