Střešní nosič - nosnost

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
Petr75
Člen Týmu

Střešní nosič - nosnost

Příspěvek od Petr75 »

Mám 5 dveřového Yarise, rok výroby 1999.
Jaká je maximální nosnost střešních nosičů? Co jsem se díval na různé modely nosičů, tak udávaná nosnost byla většinou 50kg, ale někdy i 75 kg.
Jaká je vzdálenost mezi jednotlivýma tyčema?
Zajímalo by mně, jestli je nosič použitelný např. po přepravu skříní rozložených v krabici o délce něco přes 2m.
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

myslím že u yarise je povolené zatížení střechy 50kg. (legrační je tady ford fusion, který má povolené zatížení 25kg !! - snad by se potom převrátil, nevím ;) ) no a u samotného nosiče může být taky omezení, vyplatí se spíš kvalita - co neulítne a neponičí střechu.

u yarise jsou ty místa kam se dává nosič definovaný (určitě to najdeš třeba na stránkách thule), takže posunout to nijak významně nemůžeš.
smutok
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smutok »

Tak tie definovane miesta by ma velmi zaujmali, mohol by si mi poslat fotku ako tie definovane miesta vyzeraju?
Mal som yaris 1 generacie a teraz mam yaris 2 generacie a ani jeden nic take nemal, akurat v manuale je schematicky nakres odporucaneho umiestnenia.
Yaris II 1.0Obrázek
Corolla E12 1.4Obrázek
jenikfb
Člen Týmu

Příspěvek od jenikfb »

Když projedeš prstem kout nad horní hranou dveří ,asi tak 35cm vlevo a vpravo od středního sloupku, nahmatáš nepatrný prolis asi 50-60mm široký. To jsou místa pro uchycení příčníků.
Petr75
Člen Týmu

Příspěvek od Petr75 »

U jednoho prodejce jsem našel montážní návod v pdf.
Prodejce sice uvádí nosnot 75kg, ale v návodu je již jen 50kg.
V návodu je vzdálenost tyče 200mm dopředu od středu sloupku dveří a 400mm dozadu.
V jiném návodu je přední tyč 310mm od předního skla a zadní tyč 590mm od přední tyče.
Počítal jsem, že by vzdálenost tyčí mohla být větší.
Dříve jsem někde četl, že by na autě mělo být místo umístění nosiče vyznačeno, ale nic jsem na autě nenašel. Když teď znám přibližnou pozici umístění, tak zkusím zítra najít vyznačené místo umístění nosiče.
http://www.stresni-nosice.org/files/products/932390.pdf
jenikfb
Člen Týmu

Příspěvek od jenikfb »

Opravuji,šířka je dvojnásobná, t.j. 100 až 120mm. Tyto prolisy jsou uvedeny v montážním návodu na nosiče fi.Bohm www.stresninosice.cz
Petr75
Člen Týmu

Příspěvek od Petr75 »

Já na svém Yarisovi nemám viditelné prolisy.
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

Petr75 píše:Já na svém Yarisovi nemám viditelné prolisy.
taky nemám prolisy ;) , v návodu thule http://www.thule.com/~/media/Products/C ... 41141.ashx je 26 cm od předního okna a vzdálenost mezi příčníky 70 cm. Jenomže asi to může být u rýzných nosičů jiné, střecha a její okraje jsou přece nepravidelné a zaoblené a ty gumové patky co na to sedají jsou na to (aspon u thule) přizpůsobené - (u thule se přední a zadní liší)
To jsem myslel tím "definovaná místa".
Ropovod
Člen Týmu

Příspěvek od Ropovod »

Jel jsem do kovošrotu pro nějaké trubky, naskládal jsem je v pohodě do mezery mezi cyklonosiče, nato přidal ještě 4 velké rošty, a tak nějak tušil, že to trošku půjde přes udavaných 50 kg.
Potom jsem se na váze chvíli handrkoval s obsluhou, že se mě pokusili natáhnou, protože to prostě nemůže dělat 155 kg !!! . . . . Dělalo :twisted:
Domů jsme jeli 20kou, ale bez problémů vše vydrželo. Těch 50 kg bude pro sichr, aby to sneslo dynamiku jízdy, ale myslím, že i 200 to staticky snese.

Obrázek

P.S. Ještě k té délce, trubky měly 6m.
salome
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od salome »

já mám nosič originál Toyota, vypadá stejně jako tady ten, ale mám 3 dv. tak se mi ty zadní packy jen opírají o střechu. Píšou tam 40kg nosnost v návodu. Ty vymezovací značky mi tam nalepili ve Freyovi když mi ho tam montovali,takový nálepky,ale není to asi potřeba protože ten nosič tam sedí jen v tý správný poloze, jinak to na tý střeše prostě sedět nebude.
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

Ropovod píše:Jel jsem do kovošrotu pro nějaké trubky, .... nemůže dělat 155 kg !!! . . . . Dělalo
To je hezký!! :D
Ono to asi vydrží, jenomže jak by se to napsalo do příručky, že vydrží 155 kg, to by byl mazec.. :D Jak jsem psal třeba ford fusion má povolených 25 kg, tuším že verze ESP o něco víc a je to proto, že by se zřejmě lépe převrátil.. :D
Odpovědět

Zpět na „Yaris“