Bezpecnostne matky na kolesa

vše ohledně modelové řady Yaris
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

mrazik píše:josuk nekdy ani ta noha nepomuze, ani zoufale mlaceni gumovym kladivem, ani modlitby :) Ono staci, aby se to hnulo o kousek a je vyhrano.
gumové kladivo je tady zcela na houby, ovšem modlitby pomůžou zcela určitě. :wink:
(jako ten farář jak při požáru dvakrát odmítne hasiče, s tím že mu pomůže pánbůh. A když vyhoří a uhoří, přijde do nebe a ptá se pánaboha, proč mu nepomohl. "Jak nepomohl, vždyt jsem Ti dvakrát poslal hasiče". :D )
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Mrazík má pravdu. Někdy jsou kola tak přirostlá (nepomůže ani kladivo, ani kopanec, prostě nic) , že není jiná možnost než lehce povolit šrouby a popojet. Pak to jde hnedle jako po másle ;)
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
bigjoe
Navigátor

Příspěvek od bigjoe »

Bezpečnostné matky a šróby nemám v láske, keď ti chcú ukradnúť kolá tak ti ich ukradnú aj tak (alebo celé auto). Vždy som najedovaný keď mám prezuť auto, ktoré má bezpečnostné šróby. Zásadne ich uťahujem ručne s krížovým klúčom a to s citom, ostatné s pneumatickým uťahovákom, nemajú sa doťahovať takou silou ako ostatné šróby. Čo sa týka prilepenia disku, pomôže po násilnom odmontovaní kopaním alebo kladivom, namazať s vazelínou stredový otvor a nabudúce pôjde lahko dole.
TOYOTA Yaris 1.0 VVTi, r.v. 2009, spotreba 4.7l.
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

No..takže-dámy páni, som zlý a nezodpovedný,viem..
No ale bezp.matky som vymenil v hodine "12" !!!
Pozrite sa,aké praskliny sa urobili na predošlých matkách-čo som mal dodnes.Tieto matky som mal nahodené 1x -to zn. na jar 2010 nahodené a pred zimou zhodené!
TOTO JE TEN NEPODAROK "!...

ObrázekObrázek

VĎAKA HENRYMU 33, ktorý mi pomohol nájsť vhodné bezp.matky,terazky mám nahodené tieto:

ObrázekObrázek
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
bigjoe
Navigátor

Příspěvek od bigjoe »

Muco nedávno som písal, že bezpečnostné matky alebo šróby doťahujem zásadne ručne a s citom, podla mňa sú tieto šróby doťahované pneumatickým uťahovákom, a preto sú prasknuté. Hovorím zo skúseností lebo mám pneuservis. Ak budem mať zajtra čas, tak nafotím bezpečnostné šróby, ktoré sú spolahlivé a vydržia viac ako tie na foto.
TOYOTA Yaris 1.0 VVTi, r.v. 2009, spotreba 4.7l.
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Ja ťa chápem !
Ale tie matky som uťahoval ja -len jemne !!! Nie v servise ! Krížovým sice nie ,lebo ho nemám ,ale mám pákový - "teleskopický" . Ten je sice lepší na normálne matky no tiež to nebola výhra na bezp.šroby čo so mal,lebo bol v tých drážkach matky nástrčný šrob(násada) tak labilny,že som mal čo robiť,aby som udržal "rovno" -kolmo k matke pri uťahovaní. Ona totiž sa mikala do všetkých strán,takže "zafixovať "ho bolo skoro nemožné...takže zatiahnuté to nebolo na fest 8)
A zasa-tie nové,čo som kupoval (čo su na fotke na spodku) sú fakt 100 a 1...Zatiahnuť ich nie je najmenší problém a ani povoliť. Ten nastrčný kluč je dosť hrubý a stabilný ! Veď aj stály 50€ :oops: .Kupoval som ich od pána Paulinyho tu :
http://www.mcgard.sk/
A čo som čítal o tej značke "Mcgard",určite ich do roka nezničím ako tie,čo som mal :wink:
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

muco :
no to som rad dufam ze dlho posluzia ;)
no mcgard je priemiova znacka takze ta kvalita je niekde uplne inde ;)
Thomas
Navigátor

Příspěvek od Thomas »

Hmm.Já mám tyhle a v pohodě.Můžu doporučit.Dotahuju jako normální matky.Jsou jako nové bez známek opotřebení... Už 6 let... Konečně píšou to i tady... :bigups:
http://www.barum-pneu.cz/detail/aez-blo ... nstvi/6617
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

Henry33 píše:..no mcgard je priemiova znacka takze ta kvalita je niekde uplne inde ;)
takže McGard jsem měl a až do neděle jsem byl spokojen :wink: , povolil jsem dvě zadní, šlo to pěkně .. potom u předního - možná jsem opravdu nedbale nasadil nástavec - každopádně jeden lísteček kytičky odlomen a bude se asi odvrtávat. Fotky nemám, už ani nebudou, nástavec jsem obrousil, chtěl jsem ho elektrikou přibodovat, to se nepodařilo (jednak svařovat moc neumím a druhak bylo reálné poškození litého disku), tak ted vymýšlím další postup. Vrtat do toho šroubu prakticky nešlo, ale možná to bylo jen nevhodným vrtákem...?

I s prémiovou značkou budte opatrní, stát se to někde bez zázemí musí být nepříjemné.
Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

josuk píše:
Henry33 píše:..no mcgard je priemiova znacka takze ta kvalita je niekde uplne inde ;)
takže McGard jsem měl a až do neděle jsem byl spokojen :wink: , povolil jsem dvě zadní, šlo to pěkně .. potom u předního - možná jsem opravdu nedbale nasadil nástavec - každopádně jeden lísteček kytičky odlomen a bude se asi odvrtávat. Fotky nemám, už ani nebudou, nástavec jsem obrousil, chtěl jsem ho elektrikou přibodovat, to se nepodařilo (jednak svařovat moc neumím a druhak bylo reálné poškození litého disku), tak ted vymýšlím další postup. Vrtat do toho šroubu prakticky nešlo, ale možná to bylo jen nevhodným vrtákem...?

I s prémiovou značkou budte opatrní, stát se to někde bez zázemí musí být nepříjemné.
mal si reklamovat a ziadat novy nadstavec !
no vrtat do toho bude tazke je to predsa len nejaka zliatina niecoho tvrdeho :(
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

Henry33 píše: mal si reklamovat a ziadat novy nadstavec !
vzhledem k tomu, že jsem to měl nejméně dva roky, byla neděle, po ruce bruska, svářečka, vrtačka, tak mě popravdě reklamace vůbec nenapadla. Cena za náhradní nástavec bude určitě minimálně 500kč, nebo asi víc? To si radši rozšířím sbírku nářadí o pořádné vrtáky. ;)
Jinak tvrdý materiál to až tak moc není, na brusce ubývá vcelku rychle, vařit by to asi taky šlo, ale jak je šroub zapuštěný, je špatný přístup. ..?
Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

josuk píše:
Henry33 píše: mal si reklamovat a ziadat novy nadstavec !
vzhledem k tomu, že jsem to měl nejméně dva roky, byla neděle, po ruce bruska, svářečka, vrtačka, tak mě popravdě reklamace vůbec nenapadla. Cena za náhradní nástavec bude určitě minimálně 500kč, nebo asi víc? To si radši rozšířím sbírku nářadí o pořádné vrtáky. ;)
Jinak tvrdý materiál to až tak moc není, na brusce ubývá vcelku rychle, vařit by to asi taky šlo, ale jak je šroub zapuštěný, je špatný přístup. ..?
skoda ze si to nenafotil

inak nech to dobre dopadne ;)
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

Henry33 píše:
tak průběžně hlásím, že vrtat do McGardu jde poměrně dobře, stačil na to vrták za 79Kč- (HSS-CO? tak nějak je na něm napsáno) normální akuvrtačka a díra je za chvíli hotová. Akorát asi pořídím nějaké tvrdší vytahováky - mám evidentně moc měkký a nechtějí se vůbec chytit.
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

Takže pořízené vytahováky, byť z tvrdšího materiálu nepomohly. Ve vyvrtaném otvoru se prakticky nedaly pořádně chytit. Rozvrtávat šroub se mi dál už moc nechtělo. Tak jsem na něj, podle rady na mnoha forech, narazil dokoupený oříšek, v tomto případě 20 a práce byla v pár minutách hotova. Stejně na povolení byla potřeba poměrně velká síla, velká páka a nedovedu si představit nasadit to na něco menšího než velkou golu. Pozn. oříšek se ani neškrábnul a ve svěráku se z něj šroub zase vyrazí). Na šroubu je vidět navařená taková bradavice, která asi taky pomohla.

foto krátce po vítězství:
Obrázek

a ještě skupinové foto na závěr: (pokus o svařování prosím bez komentáře :D )
Obrázek

pozn. že nejedná se o bezpečnostní matky na yarise je jasné, ale to snad tolik nevadí. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Yaris“