Jak TTE podváděl s turbem

vše ohledně modelové řady Celica
Odpovědět
Uživatelský avatar
gramo
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1770
Registrován: čtv 25.09.2008, 13:11
Bydliště: Středoplky

Jak TTE podváděl s turbem

Příspěvek od gramo »

Napadlo mě si přečíst něco o tom podvodu s turbem, kvůli kterému skončila Celica v rallye.
Nevěděl jsem, jestli vymysleli nějakou spornou vychytávku např. na snížení lagu, kterou jim FIA neschválila, nebo co se vlastně stalo. Bylo to docela zajímavé čtení a tipuju, že by to mohlo zajímat víc lidí, tak tu napíšu shrnutí. Stručně řečeno to bylo tak, že vymysleli, jak velmi šikovně zamaskovat, že obchází předepsanou regulaci.

Malá odbočka: Při čtení jsem narazil na starý článek, kde popisují, co nového má ST205 oproti ST185, tedy verze, které TTE používal v rallye.
http://homepage.virgin.net/shalco.com/tte_ST205.htm
Mě třeba zaujalo co píšou o vysokém zadním křídle: Je navržené tak, aby co nejméně zvyšovalo odpor vzduchu. Přítlak dělá od 100-120 km/h cca 50kg, je to až 5x víc, než křídlo bez podložek. Mj. taky používali vstřikování vody do sání.

Zpátky k podvodu s turbem: Z důvodů bezpečnosti FIA zrušila skupinu B, a ve skupině A a N zavedli omezení výkonu a vymysleli to tak, že do sání turba nacpali "dusítko" zvané restriktor s průchodem pro vzduch o průměru původně 38mm, který nakonec zmenšili až na dnešních 32mm pro skupinu N a 34mm pro A. Restriktor omezuje max. výkon, ale zase urychluje proudění nasávaného vzduchu, tím může vylepšit krouťák ve středních otáčkách. Protože mechanika turbomotoru byla byrokraticky omezena tímto restriktorem, technický vývoj v rallye se zaměřil více na elektorniku řízení motoru. Nebýt restriktorů, mohli bychom mít vymakanější turbomotory i v produkčních autech...
http://www.rallycars.com/Cars/turbo_restrictors.html

Možná proto, že Toyota na konkurenty v rallye začínala ztrácet (dá se to vycítit i z toho článku o novinkách ST205), někdo v TTE vymyslel následující trik: v restriktoru byla vnitřní část, která šla dodatečně posunout (na obrázku modře) a tím se vytvořila mezera, kterou šel do turba další vzduch. Navíc se tím restriktor posunul o 5mm dál od lopatek kompresoru z povolených 50mm na 55mm.

Obrázek


Silné pružiny držely vnitřní část v "legální" poloze, takže na samotném restriktoru vše vypadalo v pořádku, k přepnutí do otevřené polohy by bylo potřeba vyvinout značnou sílu. Vše bylo uděláno precizně, nikde nebyla mezera, která by naznačovala možnost otevření restriktoru. Restriktor se připojoval na gumovou hadici 2 svorkami. Při montáži se speciálním nástrojem restriktor "otevřel" do "nelegální" polohy a uchycení svorkami jej takto zafixovalo. Při kontrole bylo potřeba povolit obě svorky, tím se restriktor zase uzavřel. Podle odhadu FIA otevření restriktoru mohlo pustit dovnitř až o 25% víc vzduchu, což mohlo zvýšit max. výkon až o 50hp a to už je docela dobrý bonus k povoleným 300hp.

Poté, co se to na Katalánské rallye 1995 provalilo, Toyota prohlásila, že zařízení vzniklo na "jisté úrovni" a management týmu o tom nevěděl. Prezident FIA Max Mosley řekl, že je to nejgeniálnější zařízení, které za posledních 30 let v motorsportu viděl. I vnitřek byl udělán výborně, pružiny uvnitř byly zpracovány tak, aby co nejméně bránily průchodu vzduchu.

Juha Kankkunen, Didier Auriol a Armin Schwarz přišli o body a umístění z r. 1995 a TTE dostal zákaz na zbytek roku 1995 a na rok 1996. FIA zakázala týmu se účastnit rallye i pod jinou značkou, i když prezident FIA uvedl, že nic nenasvědčovalo tomu, že by řidiči týmu věděli, že se něco takového děje.

Podrobněji je to v angličtině na http://homepage.virgin.net/shalco.com/tte_ban.htm
Uživatelský avatar
PerryCZ
Věčnej rejpal
Příspěvky: 678
Registrován: pon 12.05.2008, 11:42
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PerryCZ »

Tohle jsem vubec nevedel... Palec nahoru ;-)

Ja si rikal proc prestali jezdit...

Dik gramo
Toyota Celica 2.0 GT
Toyota Celica 2.0 GT na dily - http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... 21&t=33639
Toyota Corolla 1.3 16V na dily - http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... 21&t=35106
Uživatelský avatar
Vazli
Věčnej rejpal
Příspěvky: 554
Registrován: sob 24.05.2008, 18:17
Bydliště: Pelhřimov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vazli »

PerryCZ píše:Tohle jsem vubec nevedel... Palec nahoru ;-)

Ja si rikal proc prestali jezdit...

Dik gramo
presne tak taky sem nic takovyho nevedel ale je to skoda...
Toyota Celica TS (2003) Obrázek
Vše pro auto na jednom místě
Uživatelský avatar
Salceer
Navigátor
Příspěvky: 145
Registrován: sob 21.08.2010, 23:43
Bydliště: Ostrava

Příspěvek od Salceer »

Opravdu neuvěřitelné.. :-) o 25% více vzduchu a hned to udělá a 50koní.. opravdu neskutečné.:)
Uživatelský avatar
MichalS
Manager Týmu
Příspěvky: 469
Registrován: sob 17.11.2007, 09:25
Bydliště: Blansko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichalS »

:thumbsup: diky za zpracovani, zajimave pocteni.
Po 5ti letech jsem obnovil web s Celicama - schemata, linky, navody, fotodokumentace - http://www.t18.wz.cz
Odpovědět

Zpět na „Celica“