Jízdní vlastnosti E11

vše ohledně modelové řady Corolla
Jiří Stejskal
Řidič

Jízdní vlastnosti E11

Příspěvek od Jiří Stejskal »

Už jsem si na to víceméně zvykl, ale stejně mi to nedá se nezeptat. Že má Corolla tvrdší podvozek jsem četl. Smířil jsem se tedy s tím, že na našich cestách auto prostě trochu víc drncá. Zato aspoň v zatáčkách perfektně drží, až to svádí k rychlé jízdě. Jenže není výjimkou, že přejezd nějaké nerovnosti mi až pohne v ruce volantem.
Dneska jsem si auto vyzvedl ze servisu, kde jsem mimo jiné nechal zkontrolovat geometrii, sbíhavost i tlumiče a všechno je v pořádku.
Dokonce mi řekli, že tlumiče vypadají skoro jako nové, protože na zadních tlumičích jsou v testu všude nulové hodnoty a na předních je max. hodnota v jednom místě 14, jinak je to všude menší. Špatné tlumiče jsou prý tak kolem 50ti.

A tak se ptám, jestli je to opravdu u E11 normální a jen to chce pevnou ruku při řízení.
Toyota Corolla E11U, 1.6 VVT-i
AndyGTP
Manager Týmu

Příspěvek od AndyGTP »

Jíří: je to uplne normalne. Tak by to malo byt. Preto drz volant pevne, najma ak mas 185ky gumy a viac, nie je to nic cudne, mne napriklad trhne volantom ked nabehnem na vyjazdene kolaje na vozovke. Takze je to uuuuuplne v pohode:) na dialnici takisto citis jemne nerovnosti, volant sa hybe, ale je to ok. Aspon citis jazdu, mas nejaku odozvu od auta
JCE10L - EE111 - SXA11L - AE82L - AE86L - AE92L
2JZGE --- 4EFE --- 3SFE --- 4AGE --- 4AGE --- 4AGE
Jiří Stejskal
Řidič

V těch kolejích mi to dělá taky. A zrovna 185ky pneumatiky mám. Holt si budu muset zvyknout, že jsem si vlastně koupil závodní vůz :)))
Slam
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slam »

Jo jo... V podstatě je to standardní stav... Když se s tím vyrovnáš zjistíš, že Corolla je sice tvrdší, ale ta zábava v zatáčkách to plně vynahradí....
Slam

EX Corolla E9 5D hatchback 1,3 rv. 08/89
EX Corolla E11 liftback 4ZZ-FE 1.4, rv. 11/01
EX Corolla E12 5D NG 4ZZ-FE 1.4, r.v. 12/06
EX Yaris NG 1.0 5d, r.v. 03/06

RAV4 2,0 1AZ r.v. 08/08
Yaris 1,5 Hybrid 5d, r.v. 05/2021
Jiří Stejskal
Řidič

Té zábavy se právě trochu bojím :) Z někdejšího ježdění ve svojí Škodě 100 jsem si zvykl, že do zatáček se musí pěkně pomalu a pak jsem to praktikoval i ve firemních Fabiích. V Corolle jsem okamžitě zjistil, že i když projíždím zatáčky stejně pomalu jako s Fabií, mám pocit, že auto sedí mnohem líp. A občas mi to prostě nedá a v zatáčce jedu rychleji a užívám si, že auto se minimálně naklání a jede jako po kolejích. Občas si říkám, že se brzo někde vyklopím :)))
eSafa
Řidič

Příspěvek od eSafa »

Jiří Stejskal píše:Té zábavy se právě trochu bojím :) Z někdejšího ježdění ve svojí Škodě 100 jsem si zvykl, že do zatáček se musí pěkně pomalu a pak jsem to praktikoval i ve firemních Fabiích. V Corolle jsem okamžitě zjistil, že i když projíždím zatáčky stejně pomalu jako s Fabií, mám pocit, že auto sedí mnohem líp. A občas mi to prostě nedá a v zatáčce jedu rychleji a užívám si, že auto se minimálně naklání a jede jako po kolejích. Občas si říkám, že se brzo někde vyklopím :)))
Ale, nevyklopíš, máš přece určitej pud sebezáchovy. Časem zjistíš co si můžeš dovolit. Chce to trénovat... :)
Toyota Corolla E11
4E-FE, 63 kW/5400, white 6,5Jx14, MICHELIN ENERGY 185/60/R14
http://www.toyotaklub.cz/forum/album_pic.php?pic_id=501
AndyGTP
Manager Týmu

Příspěvek od AndyGTP »

jiri: ked budes mat moznost, vyskusaj si niekde na parkovisku alebo na velkom priestranstve limity auta. Ved urcite vies ze na bezpecnu jazdu potrebuje clovek DOBRE poznat svoje auto a prisposobit jazdu stavu svojich pneumatik, stavu vozovky a limitnemu chovaniu auta. Vazne, dakam chod a strhni volant a uvidis v akych situaciach tvoje auto ide do vynasaveho /nedotacaveho/ smyku, tj kedy ide cez predne kolesa "von zo zatacky". Potom uvidis. Ale spravidla sa nemas coho bat, pretoze eSafa spravne poznamenal ze mas pud sebazachovy a v zakrute, akonahle budes citit ze auto je nedotacave, jednoducho pribrzdis, pustis plyn a nevyletis von.
Palos
Manager Týmu

Příspěvek od Palos »

Je je to paráda když ti v zatáčce trochu uletí zadek.trochu ubereš plynu a krásně se to srovná do dráhy :D
EX:Toyota Corolla E 11 1.3 Compact 63 KW/120 Nm
BRunner
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BRunner »

2 AndyGTP: jsem si zkoušel limity s Celicou na letišti. Zatim jsem našel jenom ty svoje. Vždycky jsem vyměknul dřív než se to auto dostalo vůbec do smyku :twisted:
Jiří Stejskal
Řidič

Mám docela roupy si zajet do Vysokého Mýta na polygon. Byl jsem tam loni vyslán zaměstnavatelem, když kvůli relativně vyšší nehodovosti byli všichni firemní řidiči posláni na kurz bezpečné jízdy. Každý jel s tím, s čím normálně pro firmu jezdí, já tedy samozřejmě s Fabií.
Ani předtím jsem moc nedivočil, ale jezdím od té doby ještě o něco pomaleji, přestože po praktické části vím, že auto umí mnohem víc, než se zdá.
Už jenom teoretická část byla přínosná, přestože tam byly věci, co by normálnímu člověku měly dojít. Jako například, že nepřipoutaná osoba sedící za mnou mě při nárazu rozdrtí nebo že když dostanu smyk v zatáčce při 100km/h rychlosti, stihnu se akorát leknout a už jsem mimo silnici, případně v protijedoucím autě.

Jezdilo se na zvláštním povrchu, který se, postříkaný vodou, údajně choval jako uježděný sníh a jezdilo se max. 60km/h. Jednak kvůli bezpečnosti a taky proto, aby člověk stihl pozorovat chování vozu ve smyku.
Byla tam tři cvičiště. Zatáčka, rovný úsek a kopec se zatáčkou dole.
V zatáčce se trénoval smyk předních a zadních kol, na rovince vyhýbání překážce (losí test) a na kopci směrem dolů opět vyhýbání překážce, směrem nahoru byl slalom, kde bylo nutno jet co nejrychleji.
Na rovince i v zatáčce byl instalován radar, takže člověk viděl svoji skutečnou rychlost.
Já začínal výcvik v zatáčce a zprvu to byl hrozný pocit, když nás instruktor nabádal, abychom jeli aspoň padesátkou, aby šlo auto do smyku. Pud sebezáchovy mi velel jet max. třicítkou, ale i v padesáti auto drželo. Až při 52km/h se smýklo. Člověk se samozřejmě lekl, ale za chvíli už všichni smykovali jako diví a ještě z toho měli radost :)

Popsat se to dost dobře nedá, ale když člověk stráví celý den blbnutím v autě na kluzké ploše a v bezpečí si vyzkouší, jak se auto ve smyku chová, tak jezdí pak trochu jinak. Já osobně pomaleji, protože mám pořád před očima, že při brždění a vyhýbání překážce ve 44km/h jsem neměl nejmenší problém, při další jízdě ve 47km/h jsem překážkou projel.

Tak si říkám, že bych si měl někdy udělat výlet s Corollkou. 3000Kč bez DPH plus benzín není špatná cena za lepší poznání svého vozu.
AndyGTP
Manager Týmu

Příspěvek od AndyGTP »

to je super. ak by dakedy take kurzy aj u nas robili, ale so super odbornikmi, urcite by som siel. Hoci 3000kč za jeden den je dost...
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drgi »

AndyGTP píše:to je super. ak by dakedy take kurzy aj u nas robili, ale so super odbornikmi, urcite by som siel. Hoci 3000kč za jeden den je dost...
robia sa aj na Slovensku, v Puchove - za 4200 SK s dph.
http://www.vipotest.sk/html/slov/sbj.htm
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
AndyGTP
Manager Týmu

Příspěvek od AndyGTP »

skoda..je to dost drahe za 1 den. Su tam sice odbornici, ktorych na nasich zimnych smykaniciach nemame, ale tie peniaze...
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Ja tedy musim rict, ze pri ostrejsi jizde do zatacky se mi corolla dost naklani, pripadne obcas ulitava zadek. Jinak vesmes se stabilitou spokojenost :)
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
Maxipes
Člen Týmu

Příspěvek od Maxipes »

Ve VM jsem byl taky a dojmy jsou podobné. Perfektní instruktoři i cvičiště. Po celém dni a několika desítkách smyků jsem odjížděl s tím, že své auto znám mnohem líp, jsem za volantem mnohem jistější, ale přesto teď jezdím klidněji. On totiž člověk zjistí, jak tenká je hranice mezi řízeným "frajerským" smykem a neřízeným letem ála sáňky. Jinými slovy, utvrdilo mě to v názoru, že smyk, ať už sebelíp kontrolovaný, na silnici v běžném provozu nepatří. Konečně, většina z těch co potom v těch autech zařvala si taky určitě do posledního okamžiku myslela, že to mají v ruce...

Pokud jde o citlivost řízení na E11, je hodně závislá na kvalitě gum. Měl jsem Barum, potom Kumho (oboje nové kompletní sady) - kopance a "rvačky" s volantem na denním pořádku. Teď jsem obul GY Exellence a ejhle ta změna. Koleje přestaly existovat, auto je mnohem klidnější a čitelnější. Takže na gumách opravdu nešetřit (jezdím na 185/60 R14).
Corolla Combi E11 1.6, 4A-FE, r.v. 97
Odpovědět

Zpět na „Corolla“