Trochu by som ta poopravil - v otackach max kr. momentu mas idealny stav = max efektivitu - z daneho paliva teda najlepsi pomer vykon/spotreba . Ovsem to nie su absolutne cisla. Pri nizkych otackach (pri benale pod 4000) mas nizsiu absolutnu spotrebu.ztnext píše:Spotřeba se zvyšuje s přetáčeným i podtáčeným motorem. Když se dostaneš pod otáčky, tedy pod ideální krouťák, tak si vyzkoušej co ti bude dělat momentální spotřeba na palubáku a toto ti průměr určitě nesrazírastoo píše:s tým čo tytakže v podstate podtáčaš motor ak som to spravne pochopil.preto ta pýtam,že ake otáčky točiš pri akom zaradonom stupni a pri akej rýchlosti
. Chce to opravdu pochopit pár věcí okolo a ne jen šlapat na plyn.
Len tak pre info ohladom mojho 1,8 Valvematic (mozte si to dohladat na nete, kto neveri - napr. test Verso auto.cz), tak da sa s tym motorom jazdit na 1500 ot/min - ziadne trhanie, pazvuky, ci ine javy neochoty pracovat v tych otackach. Dokonca aj zrychluje z tychto otacok, samozrejme s obmedzenou dynamikou (podla zaradenej rychlosti).
Pomocne sipky radenia vas tam posielaju relativne skoro, ale nie vzdy to zmysel, to je pravda.
Velmi vhodne je to pre 3ku po meste - od 30 do 60 len stlacam plyn. Spotreba je vtedy nizka - pri zahriatom motore.