Tempomat a spotřeba

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
CommonUser
Věčnej rejpal

Příspěvek od CommonUser »

ztnext píše:
rastoo píše:s tým čo ty :wink: takže v podstate podtáčaš motor ak som to spravne pochopil.preto ta pýtam,že ake otáčky točiš pri akom zaradonom stupni a pri akej rýchlosti
Spotřeba se zvyšuje s přetáčeným i podtáčeným motorem. Když se dostaneš pod otáčky, tedy pod ideální krouťák, tak si vyzkoušej co ti bude dělat momentální spotřeba na palubáku a toto ti průměr určitě nesrazí :wink:. Chce to opravdu pochopit pár věcí okolo a ne jen šlapat na plyn. :!:
Trochu by som ta poopravil - v otackach max kr. momentu mas idealny stav = max efektivitu - z daneho paliva teda najlepsi pomer vykon/spotreba . Ovsem to nie su absolutne cisla. Pri nizkych otackach (pri benale pod 4000) mas nizsiu absolutnu spotrebu.

Len tak pre info ohladom mojho 1,8 Valvematic (mozte si to dohladat na nete, kto neveri - napr. test Verso auto.cz), tak da sa s tym motorom jazdit na 1500 ot/min - ziadne trhanie, pazvuky, ci ine javy neochoty pracovat v tych otackach. Dokonca aj zrychluje z tychto otacok, samozrejme s obmedzenou dynamikou (podla zaradenej rychlosti).
Pomocne sipky radenia vas tam posielaju relativne skoro, ale nie vzdy to zmysel, to je pravda.
Velmi vhodne je to pre 3ku po meste - od 30 do 60 len stlacam plyn. Spotreba je vtedy nizka - pri zahriatom motore.
T27 2ZR-FAE Rice on wheels
ztnext
Řidič

Příspěvek od ztnext »

CommonUser píše:
ztnext píše:
rastoo píše:s tým čo ty :wink: takže v podstate podtáčaš motor ak som to spravne pochopil.preto ta pýtam,že ake otáčky točiš pri akom zaradonom stupni a pri akej rýchlosti
Spotřeba se zvyšuje s přetáčeným i podtáčeným motorem. Když se dostaneš pod otáčky, tedy pod ideální krouťák, tak si vyzkoušej co ti bude dělat momentální spotřeba na palubáku a toto ti průměr určitě nesrazí :wink:. Chce to opravdu pochopit pár věcí okolo a ne jen šlapat na plyn. :!:
Trochu by som ta poopravil - v otackach max kr. momentu mas idealny stav = max efektivitu - z daneho paliva teda najlepsi pomer vykon/spotreba . Ovsem to nie su absolutne cisla. Pri nizkych otackach (pri benale pod 4000) mas nizsiu absolutnu spotrebu.

Len tak pre info ohladom mojho 1,8 Valvematic (mozte si to dohladat na nete, kto neveri - napr. test Verso auto.cz), tak da sa s tym motorom jazdit na 1500 ot/min - ziadne trhanie, pazvuky, ci ine javy neochoty pracovat v tych otackach. Dokonca aj zrychluje z tychto otacok, samozrejme s obmedzenou dynamikou (podla zaradenej rychlosti).
Pomocne sipky radenia vas tam posielaju relativne skoro, ale nie vzdy to zmysel, to je pravda.
Velmi vhodne je to pre 3ku po meste - od 30 do 60 len stlacam plyn. Spotreba je vtedy nizka - pri zahriatom motore.
Já jsem nikde o MAXIMÁLNÍM krouťáku nepsal. :idea: Nebo jsi tam slovo MAX. někde našel?
Avensis T-25 1.8VVTi 95kW
CommonUser
Věčnej rejpal

ztnext píše:Já jsem nikde o MAXIMÁLNÍM krouťáku nepsal. :idea: Nebo jsi tam slovo MAX. někde našel?
Sorry, idealny som zamenil za MAX :oops: Pre mna ale plati idealny = max :lol:
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

ideální=max....takhle to opravdu není. Každá situace a každý požadavek má ten ideál někde jinde. Představ si Commone, že bys chtěl u svého auta neustále využívat max. krouťák .... nechce se mi to hledat, ale bude někde kolem 5000 ot/min.....
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
modus ponens
Řidič

Příspěvek od modus ponens »

kar202 píše:ideální=max....takhle to opravdu není. Každá situace a každý požadavek má ten ideál někde jinde. Představ si Commone, že bys chtěl u svého auta neustále využívat max. krouťák .... nechce se mi to hledat, ale bude někde kolem 5000 ot/min.....
Suhlasim s CommonUser-om. Idealny Mk je maximalny Mk. :) Druha vec je, pri akych otackach ho dosiahnes. Zato vsak uz Mk nemoze. :wink:
Toyota Avensis Wagon T25 2.0 D4D 93kW 2008
CommonUser
Věčnej rejpal

kar202 píše:ideální=max....takhle to opravdu není. Každá situace a každý požadavek má ten ideál někde jinde. Představ si Commone, že bys chtěl u svého auta neustále využívat max. krouťák .... nechce se mi to hledat, ale bude někde kolem 5000 ot/min.....
Juuuj chlope citaj, ved som napisal, ze ideal som zamenil za max.
Ideal = max plati pri sportovej jazde na doraz. Right ?

1,8 to ma pri 4000 ot/min 180Nm. Max vykon pri 6400. Rozsah do 7000 ot.
Podla konstrukterov motorov, je to vraj max dosiahnutelny moment pre atmo benal bez priameho vstreku - 1dcl = 10 Nm.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

modus ponens píše:
Suhlasim s CommonUser-om. Idealny Mk je maximalny Mk. :) Druha vec je, pri akych otackach ho dosiahnes. Zato vsak uz Mk nemoze. :wink:
No ono to naštěstí neleží na tom, kdo s čím souhlasí a jak hlasuje. Je to dáno fyzikálními zákony. Dobré by bylo ujasnit si, co je kroutící momet, co je výkon a co jsou ideální otáčky při odebíráném výkonu v závislosti na max. efektivitě. To jsou prosím tři odlišné ukazatele a každý znamená něco jiného. Uvedu příklad na svém D-Cat 130 kw. Max krouťák je při 2000 až 2600, ale max výkon je při 3600 a nejlepší efektivita kolísá podle množství odebíraného výkonu - odpovídala by asi 1600 ot/min při jízdě na šestku po rovině bez protivětru - odpovídá rychlosti asi 90km/hod a spotřebě kolem 4 L nafty na 100 km, možná lehce přes. Pokud půjde o jízdu do kopce při stejné rychlosti, zvýší se množství odebíraného výkonu a lepší efektivita se přesune do vyšších odáček .... je to poměrně odborná problematika a ani se mi do toho tady nechce moc pouštět, státnice na toto téma jsem dělal před více než deseti lety...
CommonUser
Věčnej rejpal

kar202 píše:... krouťák je při 2000 až 2600, ale max výkon je při 3600 a nejlepší efektivita kolísá podle množství odebíraného výkonu - odpovídala by asi 1600 ot/min při jízdě na šestku po rovině bez protivětru - odpovídá rychlosti asi 90km/hod a spotřebě kolem 4 L nafty na 100 km, možná lehce přes. Pokud půjde o jízdu do kopce při stejné rychlosti, zvýší se množství odebíraného výkonu a lepší efektivita se přesune do vyšších odáček ....
No to nikto nepopiera, najvacsie zrychlenie bude prave v okoli bodu max krutaku. (pokial sa teda bavime o fyzike v znamej casti vsemiru :P )
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

CommonUser píše:
kar202 píše:... krouťák je při 2000 až 2600, ale max výkon je při 3600 a nejlepší efektivita kolísá podle množství odebíraného výkonu - odpovídala by asi 1600 ot/min při jízdě na šestku po rovině bez protivětru - odpovídá rychlosti asi 90km/hod a spotřebě kolem 4 L nafty na 100 km, možná lehce přes. Pokud půjde o jízdu do kopce při stejné rychlosti, zvýší se množství odebíraného výkonu a lepší efektivita se přesune do vyšších odáček ....
No to nikto nepopiera, najvacsie zrychlenie bude prave v okoli bodu max krutaku. (pokial sa teda bavime o fyzike v znamej casti vsemiru :P )
Ano, je to fyzika ze známé části vesmíru a je to tak jak říkáš. A ten max výkon se odečítá na brzdě - při těch ot 3600. Ještě je rozdíl v udávání výkonu - někdy se udává na hřídeli, někdy na kolech a někdy na háku. Jak to myslí výrobce nevím, ale předpokládám, že na hřídeli - to totíž vypadá opticky nejlépe. Ty ostatní hodnoty jsou vždy menší...
CommonUser
Věčnej rejpal

Nevie niekto najst priebeh vykonu tychto motorov ? 1,8 ; 2,0 - ja som tu uz vzdal, "ujcek google" mi velmi nepomohol.
Thx.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

CommonUser píše:Nevie niekto najst priebeh vykonu tychto motorov ? 1,8 ; 2,0 - ja som tu uz vzdal, "ujcek google" mi velmi nepomohol.
Thx.
Jak to nenajdeš ty, tak už nikdo... :lol:
Mrkni na tohle, já začínám šetřit...
http://www.toyota.cz/innovation/design/ ... index.aspx
Stále držím heslo "Když do pekla, tak na pořádné kobyle"
CommonUser
Věčnej rejpal

Karci, a to by ti nechybal turbo diesel ? :D

Ale ked do pekla na TTT, tak na tomto:

Ale ja si myslim, ze do pekla treba ist na talianovi napr. Alfa 8C, 4C, Lambo. Pre nas beznych obcanov staci aj FIAT Coupe 20VT Turbo (to bola kara ! pozri si na youtube co s tym robia -> 300+ PS pri 1300 kg).
Preco talian ? Sefom tam bude urcite nejaky mafian :lol:
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

Přátelé, dnes musím veřejně poděkovat dvěma našim kolegů, kteří mi pomohli vyřešit ulomené čudlíky na roletce v kufru. Pamatujete, tak dvě stránky dozadu.... Tak za prvé moc děkuji kolegovi "wood" za super kontakt a pak spolehlivému kolegovi "Derry CV", který mi je zaslal za super cenu a dokonce předem, ani nečekal až mu příjdou prachy.

Je to už po druhé, co jsem se zde setkal s opravdu příkladnou kolegialitou. Prostě Toyotáci jsou na všech úrovních extra třída.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

CommonUser píše:Karci, a to by ti nechybal turbo diesel ? :D

Ale ked do pekla na TTT, tak na tomto:

Ale ja si myslim, ze do pekla treba ist na talianovi napr. Alfa 8C, 4C, Lambo. Pre nas beznych obcanov staci aj FIAT Coupe 20VT Turbo (to bola kara ! pozri si na youtube co s tym robia -> 300+ PS pri 1300 kg).
Preco talian ? Sefom tam bude urcite nejaky mafian :lol:
....mám flotilu, která potřebuje obnovu...turbák je na tom nejlíp, toho si nechám :lol: .....no a to co je v tom linku není špatné :wink: ale není to má patketa. Já potřebuju pořádný kočár a ne auto pro dva.....na co sporťák, mám rád rychlíkové lokomotívy :lol: a potřebuji je k práci. Myslíš, že by sis v tom zasou...l? Jedině na kapotě... :lol: :lol: ....bez tempomatu :wink: aby bylo zachováno tematko.
CommonUser
Věčnej rejpal

kar202 píše: a potřebuji je k práci. Myslíš, že by sis v tom zasou...l? Jedině na kapotě... :lol: :lol: ....bez tempomatu :wink: aby bylo zachováno tematko.
Paci sa mi ako si spojil pracu,"s...z" a tempomat :lol:
Ja zatial auto na "robotu" neriesim, tak som to bral z tohto pohladu. Radsej na tu "s...z".

BTW Tempomat mi vcera znizil spotrebu o 0,5 litra odhadom.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“