Kontrola trakce Avensisu

vše ohledně modelové řady Avensis
Jenda
Člen Týmu

Kontrola trakce Avensisu

Příspěvek od Jenda »

Zdravim panove,

u sveho Ave 08 jsem se setkal s tím, že pokud stíhá na kluzkém povrchu korigovat prokluz o tom vubec neda vedet probliknutím kontrolky či zvukovým signálem. Kontrola prokluzu bliká až když se kola protáčí hodně a nestíhá to korigovat. Pokud jedu na tempomat a najedu na namrzlou silnici, vůbec mi to nesignalizuje i když o tom ví, že do toho zasahuje!!!

Máte stejnou zkušenost nebo je chyba u mého auta?

Když jsem ve stejný den přesedl z Octavie do Avensisu tak jsem se nestačil divit... Octavie namrzlý povrch signalizuje okamžitě a Ave na stejném povrchu naopak vytváří dojem, že je vše ok tím jak to koriguje bez varování...

Setkali jste se s tím a umí servisy nastavit stabilizaci a prokluz tak, aby pokud auto do řízení sáhne o tom dalo VŽDY vědět?

Díky za komentáře
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

Mam Avensis 2006 a pokud se zamyslim, tak mozna ne vzdy se kontrolka rozsviti, opravdu bych ruku do ohne za to, ze sviti pokazde, nedal. Muze to byt tak, ze pokud zasahne jednou, nestihne bliknout, netusim.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
KarlosCZ
Věčnej rejpal

Příspěvek od KarlosCZ »

ja se priznam ze ubec netusim jak to funguje ale uz mi na palubce taky neco probliklo na snehu
EX: Corolla E12 1.6 VVTi 5d
EX: Yaris I 1.0 VVTi 5d
EX: Avensis T25 2.2 D4D D-Cat Exclusive Combi
bartp
Věčnej rejpal

Příspěvek od bartp »

me pri prokluzu blika kontrolka takova ta s tim a utem a vlnitou cestou nebo co je tam zobrazeny ale zvukovej signal nic, az pri smyku,ne po kazdym az kdyz je to vetsi klouzacka to k temu jeste pipa, ale to uz je myslim jinej system co zasahuje ve smyku a koriguje smer. vdycky jak je posnezeny a nebo namrzly a je volna cesta prede mnou zamnou tak si tak blbnu v zatackach a zkousim jak to reaguje. jednou mi to nevyslo a zastavil sem se o dopravni znacku naraznikem, autu se nic nestalo, znacka se trochu vyhla :shock:
to uz sem trochu prehnal tak sem se zacal krotit, ale pri kazdym takovym prihode to reaguje bud kontrolkou nebo i pipanim
Avensis 2.0 VVT-i exclusive-elegant rok 04
Ex: Lexus RX 450h rok 13
Ex: Nissan Murano rok 06
Ex: Lexus RX300 rok 99
Ex: Lexus GS 450h rok 08
Ex: Carina E 1,6 16V 79kw GLI rok 93 s LPG
Ex: Škoda Favorit 135 L rok 90 s LPG
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

Diky bohu, ze to nepipa. Oktavka pipala pri vsem moznym a stvalo mne to teda neskutecne!
ToyDrive
Manager Týmu

Příspěvek od ToyDrive »

CarinaE Sedan '97 1,6 16V (78kW) prvni laska
Avensis Combi '07 1,8 16V (95kW) + MR2 '03 (103kW) soucasnost
Jenda
Člen Týmu

Příspěvek od Jenda »

awe_cz píše:Diky bohu, ze to nepipa. Oktavka pipala pri vsem moznym a stvalo mne to teda neskutecne!
Ale rozpozna Ti Avensis kdyz jedes plynule na ledu?? Nemam namysli smyk nebo kriticke situace kdy toho saha VSC, ale plynulou jizdu... to proste auto musi dat vedet, ze jsi na ledu a mne to nijak nesignalizuje a saha do toho.. Ze jsem na ledu poznam casto az brzdenim ci zatocenim, protoze on to , bohuzel, umi korigovat velmi dobre...
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

Jenda píše:
awe_cz píše:Diky bohu, ze to nepipa. Oktavka pipala pri vsem moznym a stvalo mne to teda neskutecne!
Ale rozpozna Ti Avensis kdyz jedes plynule na ledu?? Nemam namysli smyk nebo kriticke situace kdy toho saha VSC, ale plynulou jizdu... to proste auto musi dat vedet, ze jsi na ledu a mne to nijak nesignalizuje a saha do toho.. Ze jsem na ledu poznam casto az brzdenim ci zatocenim, protoze on to , bohuzel, umi korigovat velmi dobre...
No kdyz jedes plynule na ledu a nikam neklouzas, neni jak to poznat - zkus si projet ledovou silnici s a bez VSC - uvidis, ze pri plynule jizde neni moc co korigovat.
Jenda
Člen Týmu

Příspěvek od Jenda »

awe_cz píše:
Jenda píše:
No kdyz jedes plynule na ledu a nikam neklouzas, neni jak to poznat - zkus si projet ledovou silnici s a bez VSC - uvidis, ze pri plynule jizde neni moc co korigovat.
Jiná auta to umí a Ave i kdyz dela korekce a z jeho pohledu prokluz uhlida to nehlasi dokud se kola naprosto neprokluzuji a to uz je pak hodne pozde. Zkus si projet 2x ledovy usek s vypnutym TCS (ASR) nebo jak prokluz Toyota nazyva a se zapnutym a zjistis, ze pokud nepojedes jako blazen ti to se zapnutym neda vedet, ze jsi na lede ( a koriguje to, aby nehrabalo) i kdyz pri vypnutem prokluzu to jednoznacne ucitis (kola hrabou) a to povazuju za hodne nebezpecny. VSC (ESP) jak píšeš se pokud vim ani vypnout neda
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

Jenda: Nechápu, včem vidíš nebezpečí. Avik koriguje korektně, neobtěžuje, prostě maká jak má. Nikde nemá v popisu ti hlásit, že jedeš po ledě, maká až při ztrátách adheze a nenápadně , bez zbytečného vzrušení a povyku účinně pomáhá - tak to má také v popisu práce.

Ještě bych doplnil, že je cítit v určitých situacích stabilizaci tak, že bych čekal, že se bude auto chovat nedotáčivě a ono ejhle, stabilizace zafunguje, nic nehlásí a avík se chová neutrálně až s náznakem (zdůrazňuji s náznakem) přetáčivosti. A to považuji za docela vymakanost.
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
ztnext
Řidič

Příspěvek od ztnext »

Ihned jak zasáhne počítač do korekce prokluzu musí blikat autíčko s vlnovkou! Kolikrát se stane, že prokluz ani nepostřehneš a kontrolka blikne. U korekce smyku zazní vystražný tón až u nebezpečného pohybu auta, kdy se např. zadní náprava pohybuje ve smyku a počítač vyhodnotí jiný pohyb auta k natočení volantu a otáčení kol. Dokud se auto jen naklání a souhlasí pohyb auta s natočením volantu a točením kol, výstraha nezazní i když je systém kontroly smyku v činnosti. Tato situace není vyhodnocena jako nebezpečná až do chvíle, než se některá z náprav "utrhne" a začne klouzat (v ten moment zazní tón výstrahy).
Je třeba jezdit s rozumen a citem a nespoléhat se jen na tyto vychytávky, nejsou všemocné i když hodně pomáhají :wink:
Avensis T-25 1.8VVTi 95kW
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

ztnext: úplně souhlasím ohledně protiprokluzu a hlavně s tou poslední větou. Pak je tam ale ještě ta stabilizace, tam asi žádná kontrolka nebliká, alespoň jsem to zatím nezjistil a hledat v manuálu se mi to teď nechce. Pokud si to dobře pamatuju, protiprokluz a stabilizace podvozku jsou dvě záležitosti.
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
KarlosCZ
Věčnej rejpal

Příspěvek od KarlosCZ »

stabilizace je VSC a trakce TRC
EX: Corolla E12 1.6 VVTi 5d
EX: Yaris I 1.0 VVTi 5d
EX: Avensis T25 2.2 D4D D-Cat Exclusive Combi
Jenda
Člen Týmu

Příspěvek od Jenda »

kar202 píše:Jenda: Nechápu, včem vidíš nebezpečí. Avik koriguje korektně, neobtěžuje, prostě maká jak má. Nikde nemá v popisu ti hlásit, že jedeš po ledě, maká až při ztrátách adheze a nenápadně , bez zbytečného vzrušení a povyku účinně pomáhá - tak to má také v popisu práce.

Ještě bych doplnil, že je cítit v určitých situacích stabilizaci tak, že bych čekal, že se bude auto chovat nedotáčivě a ono ejhle, stabilizace zafunguje, nic nehlásí a avík se chová neutrálně až s náznakem (zdůrazňuji s náznakem) přetáčivosti. A to považuji za docela vymakanost.
A tobe prijde ok, ze jedes po lede a nevis o tom i kdyz auto to vi a dokonce do toho zasahuje? protoze jak pises "proste maka" Kdyz chces zjistit, ze jsi na ledu kdyz musis brzdit? to je preci dulezity, aby to auto dalo vedet, to neni obtezovani, ze te na to upozorni..
Jenda
Člen Týmu

Příspěvek od Jenda »

ztnext píše:Ihned jak zasáhne počítač do korekce prokluzu musí blikat autíčko s vlnovkou! Kolikrát se stane, že prokluz ani nepostřehneš a kontrolka blikne. U korekce smyku zazní vystražný tón až u nebezpečného pohybu auta, kdy se např. zadní náprava pohybuje ve smyku a počítač vyhodnotí jiný pohyb auta k natočení volantu a otáčení kol. Dokud se auto jen naklání a souhlasí pohyb auta s natočením volantu a točením kol, výstraha nezazní i když je systém kontroly smyku v činnosti. Tato situace není vyhodnocena jako nebezpečná až do chvíle, než se některá z náprav "utrhne" a začne klouzat (v ten moment zazní tón výstrahy).
Je třeba jezdit s rozumen a citem a nespoléhat se jen na tyto vychytávky, nejsou všemocné i když hodně pomáhají :wink:
Prave, ze to auticko s vlnovkou jak pises mi vzdy neblika a na to se prave ptam, jestli Vás to upozorni vzdy a je chyba u myho auto.... Nechce stranou smyk to je jina kapitola. To jak pises, se na to nespolehat souhlasim, ale tady mi prijde, ze je to horsi nez kdyz tam to TRC neni je poznat, ze jsi na ledu...
Odpovědět

Zpět na „Avensis“