Vzhledem k tomu, že se mi nedaří nikde sehnat informace, prosím o rady a postřehy.
Začnu zeširoka. 2x jsem byl s celicou na emisích a pokaždé prošla až po dlouhých tahanicích. Diagnoza - katalyzátor. Přitom diagnostika hlásí KAT - OK. A Sekundární vzduch - ERROR.
Není problém kat vyměnit, ale já mám pocit, že tím to nebude. Nepravidelně se mi rozsvěcí kontrolka motoru, někdy po ujetí 50km, někdy po 600 km, naprosto nahodile. Chyba P 0420 Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 1). Chod motoru je bezchybný, spotřeba OK, 8,5 l/100km. Co jsem vypozoroval: když jedu ráno do práce, natočím studený motor, otáčky kolem 1600, vyjedu ven a jdu zavírat vrata. Po cca 1 minutě je slyšet, jak se zvýší otáčky volnoběhu na cca 1900. Když jsem to zkoušel v garáži, tak zvýšení otáček koresponduje s momentem, kdy zavře podtlakový ventil přídavného vzduchu. To zřejmě sejmou lambdy a ECU přidá na otáčkách. Proč? Podotýkám, že systém sekundárního vzduchu je čistý, funkční, turbína se točí, ventily fungují. Za studena to fouká. Ale pak to podle mne vypne a už se to nikdy nezapne. A to by mohlo mít vliv na systém spalování a potažmo na emise. Nemá někdo údaje, v jakých režimech by se měl sekundární vzduch do spalování přidávat? Přece je blbost, aby kvůli cca 2 minutám běhu byl v autě takovýhle agregát?
Je jasné, že přidání vzduchu (kyslíku) do procesu spalování v katu sníží emise, ale při jakých režimech? A jaký prvek to řídí? Jenom lambdy? Jaké máte kdo zkušenosti na emisích?
Díky za postřehy.
ZZT 231 - sekundární vzduch
Jasný, ale má to běhat i v nějakém jiném režimu? Třeba při 80°C a 5000ot/min apod? Nebo je to fakt jenom na studený start? Že to řídí ls, to jsem si myslel, ale potřeboval bych nějaký graf závislosti. Dík.libor12 píše:Buď mrtvý katalyzátor nebo jedna z ls. To diagnostikou nezjistís. Jen osciloskopem.
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak. OBD2 mě tím neuvěřitelně s....e! Vyžaduje 100% funkčnost akčních členů a senzoru. Jakákoli odchylka je chyba. Ta ls by v jiném autě fungovala ještě dalších 5let. Ona funguje jen má pomalejší odezvu. To by jsi viděl na osciloskopu. Ale chce to změřit nejdřív než něco koupíš. A pokud budou v pořádku tak je to kat. Ls kupuji u Haspy origo Denso. Lepší cenu Ti asi nikdo neudělá.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
- votecc
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Ja kdyz jsem si privezl Celicu tak me hlasila take chybu P0420, pokazde kdyz se chyba smazala tak se za nejakou dobu vratila, vymenil jsem kat a od te doby mam pokoj. U me to bylo 100 % katalyzatorem.
-----------------
Celica T23 2000 - Sold
MR2 MKII 91 rev1 - Sold
MR2 MKII 95 rev3 - Sold
Honda CRX - Sold
Mazda MX3 V6 - Sold
BMW 320i e36 vanos coupe - Sold
BMW 520i e39 2002 - Sold
BMW 330i e46 - in use
Mitsu 3000GT - in use
Celica T23 2000 - Sold
MR2 MKII 91 rev1 - Sold