matus69 píše:priznam sa, ze podla popisu som si nie isty, ci mame v aute ten isty motor
Alebo ine usporiadanie motora u lexusu znamena jeho pomalsie ohrievanie, kazdopadne: je pravda, ze ked nastartujem (a nezapnem prihrievac), tak pomerne skoro zacne ist teply vzduch ale to iba za podmienky, ze manualne regulujem rychlost ventilatora (na 1 stupni) - ak necham klimu fukat automaticky, za chvilku je tam stupen 3-4, ide vlazny vzduch a motor sa pri teplotach 0 a menej v meste NIKDY NEZOHREJE. Slovo nikdy pre mna znamena 10km v ramci bratislavy, teplomer nevyjde ani na 15% pracovnej teploty (ktora je v 50% stupnice)
Neviem si predstavit zivot bez prihrievaca. A na volnobehu? Na volnobehu sa pocas 15minut motor spolahlivo vychladne z pracovnej teploty na polovicu a keby som stal dalsich 15min, tak som si isty, ze vychladne uplne.
Takze povedal by som, ze bud je naozaj pozdlzna konfiguracia v lexuse natolko ina, ze motor sa sprava inak (je menej izolovany od okolia?), alebo, co vidim ako pravdepodobnejsie, mas v aute prihrievac a nevies o tom
Ad tempomat - s avikom som isiel, ale nie na tempomate, takze neviem. Neviem ako by som mal reklamovat tempomat ked on drzi rychlost stabilne, len nevie stabilne drzat davkovanie plynu... mas tam ukazovatel aktualnej spotreby? pozri si to zo srandy, najlepsie na dialnici na VI...
...to co popisuješ o ohřevu a chladnutí na mne působí děsivě....kdyby mi takhle fungoval avík, tak bych ho vrátil. Nechce se mi věřit, že by to byla u Lexe přirozená vlastnost. Já s ním žádné zkušenosti nemám. Prosím tě, nedávno jsem tady někde v nějaké diskusi četl, jak si na více potíží někdo stěžoval, včetně topení. Dal to do servisu, vyměnili těsnění pod hlavou (nevím, co dělali dále, zda i termostat?) a psal, že je vše OK včetně topení, které v pohodě ohřeje na volnoběh za pár minut.
Já jen ještě doplním, že když mám přepnuto na automatiku (topení), tak sepne asi o minutu později, než jde už mírně vlažný vzduch, když ovládám ručně. Topí pak krásně a při tom teploměr se ještě ani nehne. Ale když mám ujeto těch tvých 10 km, je už ručička tam, kde má být, tedy na půlce - to je normální provozní teplota.
K tempomatu. Už jsme to tu probírali. Je jasné z vyjádření mnoha jiných, že jsou tempomaty, které prostě fungují blbě. Mám to štěstí, že to není můj případ. Na palubák se samozřejmě dívám a vidím, jak jemně s plynem zachází, garantuji ti, že tak jemně to dlouhodobě nohou nedokážeš - přečti si prví příspěvky zde. Pak je tu ale řada kolegů, kteří říkají totéž co ty a to svědčí zřejmě o nekvalitě některých tempomatů. Já bych se s tím u svého auta nerad smiřoval. Vím, že je těžké (až nemožné) něco takového reklamovat u vozu z druhé ruky (i já mám po dlouhé době starší auto - milión sto třicet bych za něj nedal, ale za dvěstě mi stojí za to).