vojta ž. píše:Ehm...jaky vyznam ma tedy sytic? Odjakziva mam zato ze ma za ukol drive zahrat motor, protoze motor za studena spatne spaluje smes. Proto ji upravuje. Tudiz se motor rychleji zahriva.
A ze by motor fungoval pri studenem startu(-15) bez upravy smesy se mi zda taky jako hovadina.
Dokazal bych pochopit ze po startu vyleti otacvky kvuli sytici a i kdyz je motor uz zahraty tak porad drzi kvuli topeni. Ovsem myslim ze motor se zahriva rychleji pri nizzsich otackach, protoze pomalej toci vodni pumpa.
vodna pumpa moze tocit akokolvek rychlo, ale kym nema teplota chl.kvapaliny hodnotu aspon 75st, tak sa vonkajsi okruh neotvori = motor sa dovtedy cez chladic nechladi. Cize je to nepodstatne.
Dnes ked v zime nastartujes benzinak, otacky vyletia na 1300-1800ot na 10s (to uz musi byt riadna zima, inak na 2-3s) a hned su na otackach pod 1000ot.
Cize benzinovy motor riadeny elektronicky ide na sytic 3-5s po starte. Neviem o tom, ze by mal sytic funkciu zohriat motor. Jeho funkcia je motor nastartovat.
Preto spominam benzinak, lebo tam sa funkcia sytica spoznat da. Ak naftaky sytic pouzivaju, jeho funkcia je nerozpoznatelna.
Co sa tyka DCAT motora, u ziadneho moderneho naftoveho motora som spravanie ako u DCAT nezaznamenal. Ten pojde na 1200ot aj polhodinu, kym nedosiahne chl.kvapalina asi 70°.
Ale vypni pri -15 ventilaciu klimy a nastartuj. Motor nastartuje a otacky su ihned na hodnote ~800. Zapni vetrak klimy a otacky vylezu na 1200ot.
Zjavne to so syticom nema nic spolocne. Ma to pomoct rychlejsie zohriat motor a ja osobne si myslim, ze to aj pomaha proti zanasaniu DCATu.
http://www.remy.sk