No pánové, to teda čumím. Už jsem to zde na fóru řešil s jedním uživatelem, který radil dokonce vypnout zapalování v krizové situaci - odstaví se elektrika a tím pádem i ABS.
Popíšu vám jednu situaci, kdy ABS nezachránilo mne, ale malou holku co šla ze školy. Silnice, po které jsem jel, vede rovnoběžně s chodníkem. Po onom chodníku šla partička asi 5 dětí. Jelikož bylo docela kluzko, po dešti, jel jsem kolem 40km/h - přehledná rovinka, cca 100m k přechodu. Pomaličku jsem míjel partičku, vždy hodně zpozorním, když jedu kolem dětí, a samosebou zákon schválnosti. Holčina se vůbec nerozhlédla a vlezla do silnice. Prostě šla rovně a najednou změnila směr do silnice. Jako každý řidič, opakuji KAŽDÝ, jsem dupnul spojka-brzda. ABS tlouklo do pedálu jako bláznivé a autu se moc zpomalovat nechtělo. Naštěstí mám naučeno, že se snažím vyhnout a ne jen brzdit a čekat. Při brždění jsem zatočil do protisměru a holce se vyhnul. Zastavil jsem na úrovni, kdy byla holčina v cca polovině vozu a stála jako přikovaná. Kdybych jel s autem bez ABS na 10000% bych jí trefil. Proč? Nevyhnul bych se a nedobrzdil. Proč bych nedobrzdil, protože mi vlezla možná 5-10m před auto. Opravdu byste chtěli v tu chvíli jet bez ABS? Já v žádném připadě.
Možná už jsem to popisoval, ale nová auta mají všechna velmi agresivní brzdy. Takže mnohem snáze nastává blokutí kol. Prostě se počítá s tím, že tam to ABS je a tak mohou být dost agresivní. Ostatně vyzkoušejte si projet se s autem, které ABS nemá, nejlépe starší vůz a pak s novým s ABS. U toho starého je plynulý nástup brzdného účinku. U nového stačí jenom zavadit o pedál a už koušete do volantu.
Navíc pokud si někdo myslí, že zablokované kolo brzdí lépe, tak je na velkém omylu. Pokud se začne pneumatika smýkat, tak prostě klouže a nebrzdí.
Ale myslete si co chcete a hlavně dělejte jak uznáte za vhodné. Ale až někoho zabijete protože jste brzdili a jeli pořád jedním směrem, tak si nestěžujte.
Koukněte se na toto video a řekněte mi, co je podle vás lepší...
http://www.youtube.com/watch?v=nORxcIGp ... re=related a ještě jedno
http://www.youtube.com/watch?v=wCVs4Gx- ... re=related
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001