....před pár lety jsem na jednu pumpu kvůli benzínu poslal ČOIku. Nedělej si iluze, že s benzínem se neprovádí kouzla. Svezl jsem stopařku, znal jsem jí jako obsluhu oné pumpy, byla vyhozená z práce (už nevím proč) a ta se rozvykládala, co se tam děje.... Od té doby si dávám hodně bacha, kde tankuju i na benálech. A o naftě jsem to teť napsal do jiné diskuse...dnes ve zprávách hlási falešnou naftu (čistící olej) na několika desítkách pump...CommonUser píše:To mas asi pravdu, ja som zatial nejaky rozdiel nepocitil, ale zatial som neskusil uplny NONAME. Myslim ale, ze benzin to rozchodi lahsie a lacnejsie.aczasa píše:Ty kluku jeden Raichovej (rozuměj CommonUser).Není taky jedno kde a co tankuješ.
Bohužel i ten benzín (pokud samozřejmě předpokládám, že se držíme specifikace Nat.95 a podobné lepší). Rozdíl je už jen v chování volnoběhu, výkonu a chuti jít do otáček.... A je fakt, že na předchozím autě (569 800km najeto - od nuly), tak i na tomto aktuálním (243 075 - od 6 000) vidím velké rozdíly mezi palivy Natural 95 pumpu od pumpy. Pokud navíc vezmu do průměru i zahraničí a lepší benzíny, tak vede nejlépe holandský ekvivalent Shell V-power. Potom asi italský Nat. 95.
Ve finále je ale pravda, že ani na nejhorší (ONO 95) není nemožné jezdit nebo dokonce připisovat tomuto palivu "záměrné" zničení motoru (ale už třeba zvětšené opotřebení katíku a výfuku, lambdy...). Takže rozhodně benzín ANO, ale taky né bez následků.
Skoda len, ze ten moj motor 1,8 je jeden z poslednych nepriamych vstrekov bez turba. Uz aj TTT oznamila prechod spat na vstrek a turbo pre EU..... a vzhladom na strategiu TTT .... hmmm
Tempomat a spotřeba
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
....tak to je masakr, já mám servisy perfektní....jeden v Ostravě (Bohumínská) a druhý v Šenově u Nového Jičína - Čtrnástileté zkušenosti bez jedinného zaváhání - a věř, že jako bývalý servisák to posuzuji s velikým obdivem. To co tu občas čtu o jiných servisech Toy mne zaráží, já myslel, že je to u Toyoty standard... A i v Praze v Modřanech, kde mám sice jen jednu zkušenost to bylo naprosto perfektní a s nadstandardem... Moje rada zní: Lidi nechoďte do takových servisů, kde vám za vaše prachy neodvedou sto procent!!n Já dostávám 120! i s kávou a dalším pitím a odvozem kam chcu - vše zdarma. A vždy je uděláno něco navíc a grátis... A pokud vím, tak servisáci od Toy jsou právě na takové zacházení se zákazníkem opakovaně školeni. Já jsem tento standard zavedl ve své firmě už dávno také.... i když jiný obor, ale principy platí všude stejně.CommonUser píše:Neviem ako u vas, ale na SK som videl ako funguje "znackovy" servis. Boh nas ochranuj ... ta nechut ... Auris na showroome mal popadane sroubiky v motorovom priestore - vraj sa mechanici ucili. No chudak kupujuci.kar202 píše: Jen ještě zmíním jeden postřeh byvalého servisáka.... Běžně se stává, že někdo dá auto do neznačkového servisu třeba jen na banální opravu - chce ušetřit. Mechanik celý rozjařený z neznámého auto bez tvého souhlasu "odzkouší" a to hodně ostře, aby si užil ..... studený motor...a těsnění pod hlavou je načnuté. Podívej, jak kdekdo servisuje..... .
Su to hlavne menici dielov, nie mechanici. Co neukaze CAN, to tam nie je ...![]()
Co sa da, to som robil doma - olej, filtre, vyfuk, brzdy (s pomocou), elektrika dveri, vaha vzduchu a pod. Na rozvody som uz nemal odvahu.
Citacka OBD pozicana od znameho.
Prave preto som presiel na benzin ... neriesim kde tankujem. To bolo asi najvacsie plus pre benal u mna. (samozrejme aj cena auta, rozdiel skoro 4000 Euro je podla mna priepastny - len za 2.0D).kar202 píše:a co tankuje?..... A pak píše...."Teť tam mám Vervu"...., ale co tam bylo před tím? Měl auto vždy pod kontrolou...?? Jsem přesvědčený, že to je také jedna z příčin...Nic není zadarmo. Ušetří pár korun a prodělá desetitisíce...
no fakt je ten, ze okrem prveho bodu (ktoremu nerozumiem) ma ten chalan pravdu a je velmi vhodne sa toho drzat.kar202 píše:Děkuji ti za tvé cenné rady, jsi výborný teoretik. Já jsem praktik. Možná proto to své auto neshodím ze skály ....dle tvých rad bych to už musel dávno udělat. Klidně dál teoretizuj, já budu zatím spokojeněCommonUser píše: Este ti predsa posledny krat poradim (moudra, ale ne moje)
Tipcars - clanok "Je moderní dieselový motor pastí na zákazníka?":
# Vyhněte se nejvýkonnějším výkonovým variantám. Motor pojede častěji v nízkém zatížení a to dieselu nesvědčí
# Vyhněte se častému ježdění po městě a na krátké vzdálenosti, častým studeným startům
# Nejezděte stále jen „na spotřebu“. Je potřeba diesel řádně zatěžovat a měnit jízdní režimy. Umožnit regeneraci DPF, přestavování lopatek turbodmychadla a EGR ventilu¨praktikovat. Nic ve zlém. Tvůj kar202....
...článek o kvalitě paliv. Benzín se zhoršil, nafta je lepší...
http://www.nasepenize.cz/benzin-se-redi ... psila-7236
http://www.nasepenize.cz/benzin-se-redi ... psila-7236
Kolegové, dnes jsem si opakovaně všímal, že mám ve vlhkém počasí vyšší spotřebu - odhaduji podle PP 0,5 až 1 litr navíc. Ráno mlha, mokro a šlo to na trase, kterou jezdím denně, nahoru. Máte s tím někdo zkušenost? Nebo četli jste na to téma něco? Pro mne je to překvapení. Je známo, že pokud se do spalovacího procesu přistříkává voda, zvedá to výkon a snižuje spotřebu, ale že by fungovala vzdušná vlhkost opačně je pro mne záhadou.
Vlky vzduch bude prochazet hur filtrem, rekl bych...kar202 píše:Kolegové, dnes jsem si opakovaně všímal, že mám ve vlhkém počasí vyšší spotřebu - odhaduji podle PP 0,5 až 1 litr navíc. Ráno mlha, mokro a šlo to na trase, kterou jezdím denně, nahoru. Máte s tím někdo zkušenost? Nebo četli jste na to téma něco? Pro mne je to překvapení. Je známo, že pokud se do spalovacího procesu přistříkává voda, zvedá to výkon a snižuje spotřebu, ale že by fungovala vzdušná vlhkost opačně je pro mne záhadou.
tiez som si to vsimol, ale dalej som to neriesil. Pripisujem to skor vacsiemu odporu pneumatik na ceste s vodou.kar202 píše:Kolegové, dnes jsem si opakovaně všímal, že mám ve vlhkém počasí vyšší spotřebu - odhaduji podle PP 0,5 až 1 litr navíc. Ráno mlha, mokro a šlo to na trase, kterou jezdím denně, nahoru. Máte s tím někdo zkušenost? Nebo četli jste na to téma něco? Pro mne je to překvapení. Je známo, že pokud se do spalovacího procesu přistříkává voda, zvedá to výkon a snižuje spotřebu, ale že by fungovala vzdušná vlhkost opačně je pro mne záhadou.
Díky za názor, tenhle vliv tam určitě bude.awe_cz píše:Vlky vzduch bude prochazet hur filtrem, rekl bych...kar202 píše:Kolegové, dnes jsem si opakovaně všímal, že mám ve vlhkém počasí vyšší spotřebu - odhaduji podle PP 0,5 až 1 litr navíc. Ráno mlha, mokro a šlo to na trase, kterou jezdím denně, nahoru. Máte s tím někdo zkušenost? Nebo četli jste na to téma něco? Pro mne je to překvapení. Je známo, že pokud se do spalovacího procesu přistříkává voda, zvedá to výkon a snižuje spotřebu, ale že by fungovala vzdušná vlhkost opačně je pro mne záhadou.
...i tohle beru, tento vliv je jasný a umím jej odlišit a kupodivu je poměrně nepatrný. Více dokáže zvedat spotřebu (jak jinakmatus69 píše:tiez som si to vsimol, ale dalej som to neriesil. Pripisujem to skor vacsiemu odporu pneumatik na ceste s vodou.kar202 píše:Kolegové, dnes jsem si opakovaně všímal, že mám ve vlhkém počasí vyšší spotřebu - odhaduji podle PP 0,5 až 1 litr navíc. Ráno mlha, mokro a šlo to na trase, kterou jezdím denně, nahoru. Máte s tím někdo zkušenost? Nebo četli jste na to téma něco? Pro mne je to překvapení. Je známo, že pokud se do spalovacího procesu přistříkává voda, zvedá to výkon a snižuje spotřebu, ale že by fungovala vzdušná vlhkost opačně je pro mne záhadou.

no ked je na ceste vela vody, tak jej brzdiaci ucinok je markantny. A vela vody u nas nemusi byt ani pri silnom dazdi - mame cesty v zlom stave = vela vyjazdenych kolaji, tam staci maly dazd a kolaji sa zacne hromadit voda a brzdi to dost.
este ma napadla jedna vec: obcas sa mi stalo (ale teraz neviem ci na tomto aute, lebo tu nemam ukazovatel vonkajsej teploty na ociach), ze ked bola hmla, tak ukazovatel vonkajsej teploty ukazoval dost blbosti, napr pri 3st a hmle to ukazalo - 10.
Kedze vstrekovanie v aute sa riadi podla mnozstva nasateho vzduchu a to mnozstvo je priamoumerne teplote (cim chladnejsie, tym viac ho nasaje) tak je moze ze aby bol stechiometricky pomer zmesi zachovany, tak dava viac paliva.
Kazdopadne ja mam vyssiu spotrebu aj v lete pocas dazda...
este ma napadla jedna vec: obcas sa mi stalo (ale teraz neviem ci na tomto aute, lebo tu nemam ukazovatel vonkajsej teploty na ociach), ze ked bola hmla, tak ukazovatel vonkajsej teploty ukazoval dost blbosti, napr pri 3st a hmle to ukazalo - 10.
Kedze vstrekovanie v aute sa riadi podla mnozstva nasateho vzduchu a to mnozstvo je priamoumerne teplote (cim chladnejsie, tym viac ho nasaje) tak je moze ze aby bol stechiometricky pomer zmesi zachovany, tak dava viac paliva.
Kazdopadne ja mam vyssiu spotrebu aj v lete pocas dazda...
Právě tenhle vliv bych připsal zvýšené spotřebě,horší je už jen sněhová břečka. Neustále přitekájící voda z krajnice a vyjeté koleje udělají své. Zato ujetý sníh do tvrda a vyhlazený shrnovačem bych dal bez vlivu na spotřebu. Mě to momentálně skočilo o litr (7,6), ale na tom se dost podílí neustálé postávání v kolonách ve městě, které díky sněhové nadílce jsou častější než obvyklekar202 píše:...i tohle beru, tento vliv je jasný a umím jej odlišit a kupodivu je poměrně nepatrný. Více dokáže zvedat spotřebu (jak jinakmatus69 píše:tiez som si to vsimol, ale dalej som to neriesil. Pripisujem to skor vacsiemu odporu pneumatik na ceste s vodou.kar202 píše:Kolegové, dnes jsem si opakovaně všímal, že mám ve vlhkém počasí vyšší spotřebu - odhaduji podle PP 0,5 až 1 litr navíc. Ráno mlha, mokro a šlo to na trase, kterou jezdím denně, nahoru. Máte s tím někdo zkušenost? Nebo četli jste na to téma něco? Pro mne je to překvapení. Je známo, že pokud se do spalovacího procesu přistříkává voda, zvedá to výkon a snižuje spotřebu, ale že by fungovala vzdušná vlhkost opačně je pro mne záhadou.) jízda na sněhu a i tam jsem překvapený, jak je to v podstatě málo - nemyslím samozřejmě jízdu v .....

T27 Avensis 1.8 Valvematic Multidrive S/2009/
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
....jasná zpráva pánové, tohle všechno spotřebu zvedá. Já měl ale na mysli jen čistý vliv vlhka - vysoké relativní vlhkosti. Jezdím denně stejnou trasu a přibližně ve stejné hodiny, tak se mi to dobře srovnává. Jak je mlha, je to prostě skok nahoru. Tuším, že bude hrát asi roli jiná specifická hmotnost (měrná váha) vlhkého vzduch a závislosti - váha vzduchu (soušástka)/softvare počitačové jednotky/dávkování paliva... Navrhneme Toyotě, aby dopnila další čidlo - vlhkoměr - a upravila algoritmus. Možná z toho kápne na flašku