Tempomat a spotřeba

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

....odpověď je jednoduchá. Zaprvé máš(předpokládám) palubní počítač(PP), za druhé, při tankování musíš ukončit tankování při prvním vypnutí pistole, jinak máš hodnoty zkreslené oproti PP. Rovněž, a to popisuji výše, zkreslíš hodnoty PP jízdou na neutrál. Dodrž tyto zásady a měly by obě hodnoty pasovat, jinak je špatně zkalibrovaný PP.
Toyota Avensis 2.2 D CAT Lux 130kw
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

...dodávám, že hodnoty při testu (sazce) byly samozřejmě přečteny na palubním počítači.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

... a ještě dodám: Před sázkou je třeba PP vynulovat - buď natankuješ, to jsme provedli před prvím pokusem, kdy řídil kolega, nebo a to jsme provedli při výměně za mou maličkost, vytáhneš na chvíli pojistku od PP. Je v pojistkové skříni v horní řadě druhá z prava... :wink:
milan3232
Člen Týmu

Příspěvek od milan3232 »

meriam si spotrebu na vsetkych autach.
Vzdy tankujem do plna, vzdy vynulujem denne pocitadlo km.
Spotreba podla PP je pri Toyote vzdy vacsia ako ked ju vypocitam o natankovani. Dtto pri nasich autach VW Group. Dtto pri P307. Vzdy som mal vypocitanu spotrebu odlisnu ako udaval PC.

Verim svojmu vypoctu viac ako PC.
RIDE TO LIVE, LIVE TO RIDE.
"Na počátku bylo slovo Boží a zopár svařených trubek. To ostatní je legrace a pochopí to i ten největší blbec..."

Toyota Avensis 2,2 D-4D Combi 2006.
Honda VFR 800 FI 2005
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

To děláš dobře. Nicméně někde je chyba. PP by měl s výpočtem pasovat. Je-li úchylka větší než 0,2 l/100km je jednoznačně nezkalibrovaný PP. Samozřejmě pokud dodržíš ty zásady, které jsem popsal minule.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

Ještě mě napadá, máš tam správná kola a gumy? Pokud máš jiný než předepsaný rozměr, bude ti to zkreslovat. V navigaci (pokud máš vestavěnou) je možnost kalibrace. PP s ní spolupracuje. Ale pokud máš velký rozdíl oproti předepsaným, nemusí to pasovat.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

...ještě jeden tématický... k tématu "Jebni tam tempomat":lol:

"Pomóóc, topím se" křičí děvče z vody.
"A jebať umíš?" volá na ní rybář ze břehu
"Umím,jasně že umím"
"No vidíš a je ti to hovno platný, plavat ses měla naučit."
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

kar202 píše:Ještě mě napadá, máš tam správná kola a gumy? Pokud máš jiný než předepsaný rozměr, bude ti to zkreslovat. V navigaci (pokud máš vestavěnou) je možnost kalibrace. PP s ní spolupracuje. Ale pokud máš velký rozdíl oproti předepsaným, nemusí to pasovat.
Kolegové, setkáváme se často s názorem, že palubní počítač (PP) a jeho hodnoty o spotřebě nesouhlasí s klasickým přepočtem. Osobně jsem jezdil se dvěma Aviky s PP a kupodivu vše pasovalo. U mého na chlup!! u náhradního byl rozdíl 0,1 l/100. V obou případech byly předepsané pneu
205/55 R16. Pojďme zjistit, jaké jsou vaše zkušenosti :roll: :?:
burexmen
Člen Týmu

Toyota Avensis 2.0 vvti A/T combi

Příspěvek od burexmen »

Tempomat super věc,a spotřeba že je větší to neva kopečky jedna báseň.Jede jako satan!!Tento víkend Praha-Paříž a zpět a tempomat na dálnici super!!! Průměrná spotřeba 9,2 l/100km!! :D
Toyota Avensis 2.0 vvti A/T combi
vospi
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vospi »

kar202 píše:
kar202 píše:Ještě mě napadá, máš tam správná kola a gumy? Pokud máš jiný než předepsaný rozměr, bude ti to zkreslovat. V navigaci (pokud máš vestavěnou) je možnost kalibrace. PP s ní spolupracuje. Ale pokud máš velký rozdíl oproti předepsaným, nemusí to pasovat.
Kolegové, setkáváme se často s názorem, že palubní počítač (PP) a jeho hodnoty o spotřebě nesouhlasí s klasickým přepočtem. Osobně jsem jezdil se dvěma Aviky s PP a kupodivu vše pasovalo. U mého na chlup!! u náhradního byl rozdíl 0,1 l/100. V obou případech byly předepsané pneu
Ahoj, u mě je to následovně. Když jezdím většinu po městě, tak PP ukazuje o 0,5l méně. Realita je horší (studený motor, často běží a čekám např. na semafor atd.), když jezdím dálky, včetně dálnic, tak je to naopak, cca. 0,3-0,5méně. Ale průměr mám tak 0,2-0,3, o které ukazuje PP méně než je relalita. Tankuji u jedné pumpy vždy po hrdlo. Průměr mám cca 6,2-6,5 litrů. Ale v zásadě spotřebu neřeším, spíše hlídám ten rozdíl v PP. Vyšší spotřebu přisuzuji najetým km na vzduchový a naftový filtr (53tkm). Dříve jsem se vešel do 6,1 vždy. Ale je zima, více po městě. Hlavně že auto jezdí bez problémů, tiché, rychlé krásné. Jen, pozorovali jste, a když tak po kolika km, si motor sednul (spotřeba, výkon)? A kouří vám při plném plynu černý kouř? Ne že by nebylo za mě vidět ale večer ten kouř vidím ve světlech za mnou. Tak zda to řešit v rámci reklamace nebo zda je to normální. Mám ještě rok záruku ale raději dříve než později, tak se prosím podělte o zkušenosti. Ten kouř mne dostal, pravda dostával avík do těla ale kámoš v BMW 525 D mi to s radostí vpálil, že už taky kouřím jak kamna. Jen pro pořádek, černý dým, při normální jízdě nic. Olej se neztrácí.

Díky Vospi
Avensis combi T25 D4D 150 ps, executive navi 12-2008
SirAnton
Člen Týmu

Příspěvek od SirAnton »

kar202 píše:To děláš dobře. Nicméně někde je chyba. PP by měl s výpočtem pasovat. Je-li úchylka větší než 0,2 l/100km je jednoznačně nezkalibrovaný PP. Samozřejmě pokud dodržíš ty zásady, které jsem popsal minule.
Nerozumiem, preco by PP nevedel dobre spocitat spotrebu, ked vyradujem rychlost (dojazdy na neutral). Ved PP nie je technologicka novinka - mechanizmus merania spotreby s takymto "neosetrenym" use-caseom...? Okrem toho nepoznam nikoho, komu skutocna spotreba sedi s udajmi na PP (+/- 0,1l), takze skor by som to videl na nedokonalost merania PP ako takeho (bez ohladu na to, ci idem so zaradenym alebo vyradenym rychlostnym stupnom).
smutok
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smutok »

Problem pp je len vo vzorkovacej frekvencii, realne scitava tak raz za par sekund, je to rozne pri roznych pp, kvoli comu nevie zachytit zmeny v spotrebe medzi jednotlivymi snimaniami a z toho plyne nepresnost.
Yaris II 1.0Obrázek
Corolla E12 1.4Obrázek
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

vospi píše:
kar202 píše:
Ahoj, u mě je to následovně. Když jezdím většinu po městě, tak PP ukazuje o 0,5l méně. Realita je horší (studený motor, často běží a čekám např. na semafor atd.), když jezdím dálky, včetně dálnic, tak je to naopak, cca. 0,3-0,5méně. Ale průměr mám tak 0,2-0,3, o které ukazuje PP méně než je relalita. Tankuji u jedné pumpy vždy po hrdlo. Průměr mám cca 6,2-6,5 litrů. Ale v zásadě spotřebu neřeším, spíše hlídám ten rozdíl v PP. Vyšší spotřebu přisuzuji najetým km na vzduchový a naftový filtr (53tkm). Dříve jsem se vešel do 6,1 vždy. Ale je zima, více po městě. Hlavně že auto jezdí bez problémů, tiché, rychlé krásné. Jen, pozorovali jste, a když tak po kolika km, si motor sednul (spotřeba, výkon)? A kouří vám při plném plynu černý kouř? Ne že by nebylo za mě vidět ale večer ten kouř vidím ve světlech za mnou. Tak zda to řešit v rámci reklamace nebo zda je to normální. Mám ještě rok záruku ale raději dříve než později, tak se prosím podělte o zkušenosti. Ten kouř mne dostal, pravda dostával avík do těla ale kámoš v BMW 525 D mi to s radostí vpálil, že už taky kouřím jak kamna. Jen pro pořádek, černý dým, při normální jízdě nic. Olej se neztrácí.

Díky Vospi
K tomu kouření. Já na svém žádný černý kouř nepozoruji. Je pravda, že jsem se na to nějak nezaměřoval, ale myslím, že pokud by mi to kouřilo při plném zátahu (130kw-176koní) tak jak popisuješ, asi bych si všimnul. Se spotřebou to mám samozřejmě jako každý proměnlivé. Pokud jí hlídám, dokážu jezdit za 5,3 i méně, když honím čas, jezdím i za 9. Dnes mám na PP půměrnou 5,4.
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

SirAnton píše:
kar202 píše:To děláš dobře. Nicméně někde je chyba. PP by měl s výpočtem pasovat. Je-li úchylka větší než 0,2 l/100km je jednoznačně nezkalibrovaný PP. Samozřejmě pokud dodržíš ty zásady, které jsem popsal minule.
Nerozumiem, preco by PP nevedel dobre spocitat spotrebu, ked vyradujem rychlost (dojazdy na neutral). Ved PP nie je technologicka novinka - mechanizmus merania spotreby s takymto "neosetrenym" use-caseom...? Okrem toho nepoznam nikoho, komu skutocna spotreba sedi s udajmi na PP (+/- 0,1l), takze skor by som to videl na nedokonalost merania PP ako takeho (bez ohladu na to, ci idem so zaradenym alebo vyradenym rychlostnym stupnom).
Docela by mě zajímalo, pokud bys dodržel ty zásady, které jsem popsal, zda by pak PP neměl korektnější hodnoty. Jsem přesvědčený, že ano. Pokud dotankuješ nádrž až po nalévací hrdlo, tak to z principu souhlasit nemůže. Dostaneš tam navíc několik litů paliva. PP je nastaven tak, že je tankování ukončeno při vypnutí pistole - prvním. U některách aut je to i napsáno v návodu k obsluze. K jízdě na neutrál: Pro PP je to nestandardní situace. Opakuji znovu, ukazuje nulovou spotřebu, skutečnost je jiná (oněch přibližně 1,5 l/hod). S krátkými dojezdy se v kalibraci počítá, dlouhe dojezdy či sjezdy s kopce na neutrál výpočet zkreslí. Je to prostě fakt, který je dobré znát a respektovat ho. Pokud stojíš na křižovatce se zapnutým motorem, tak to je situace úplně jiná, tam se měří korektně, neotáčí se kola. Je to dokonce zjistitelné i na displeji, pokud máč čerstvě po natankování (vynulování PP), dojedeš na křižovatku, máš na displeji například 6,1 a když chvíli stojí, skočí tam 6,2 aniž by ses pohnul. Tuto situaci PP správně vyhodnotí. Ještě dodám, že jízdou na neutrál v celé řadě situací vůbec neušetříš (výjimka samozřejmě potvrzuje pravidlo).
kar202
Věčnej rejpal

Příspěvek od kar202 »

kar202 píše:
SirAnton píše:
Docela by mě zajímalo, pokud bys dodržel ty zásady, které jsem popsal, zda by pak PP neměl korektnější hodnoty. (Přesněji řečeno, PP ty hodnoty korektní má, ale tvůj výpočet se zkreslil o to palivo natankované navíc). Jsem přesvědčený, že ano. Pokud dotankuješ nádrž až po nalévací hrdlo, tak to z principu souhlasit nemůže. Dostaneš tam navíc několik litrů paliva. PP je nastaven tak, že je tankování ukončeno při vypnutí pistole - prvním. U některách aut je to i napsáno v návodu k obsluze. K jízdě na neutrál: Pro PP je to nestandardní situace. Opakuji znovu, ukazuje nulovou spotřebu, skutečnost je jiná (oněch přibližně 1,5 l/hod). S krátkými dojezdy se v kalibraci počítá, dlouhe dojezdy či sjezdy s kopce na neutrál výpočet zkreslí. Je to prostě fakt, který je dobré znát a respektovat ho. Pokud stojíš na křižovatce se zapnutým motorem, tak to je situace úplně jiná, tam se měří korektně, neotáčí se kola. Je to dokonce zjistitelné i na displeji, pokud máč čerstvě po natankování (vynulování PP), dojedeš na křižovatku, máš na displeji například 6,1 a když chvíli stojí, skočí tam 6,2 aniž by ses pohnul. Tuto situaci PP správně vyhodnotí. Ještě dodám, že jízdou na neutrál v celé řadě situací vůbec neušetříš (výjimka samozřejmě potvrzuje pravidlo).
Odpovědět

Zpět na „Avensis“