E10 sedan - bouchaní v zadní části

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
wisdom
Navigátor

E10 sedan - bouchaní v zadní části

Příspěvek od wisdom »

Ahoj,

jsem tu s dalším tech.problémem a jakožto absolutní laik, musím se opět zeptat zkušenějších, jestli neví co by to mohlo být a jak to případně řešit svépomocí.

Při přejezdu jakékoliv nerovnosti se v zadní čísti ozývá takové dunivé bouchání, jak kdyby něco hopsalo v kufru (připadá mi to tak). Tím to ale není, protože jsem všechno vyndal (včetně všech deklů) a v kufru zůstala jen napevno přidělaná rezerva, hever a koberce.

Tuším tedy, že to bude asi nějaký technický problém. Poradíte mi co a jak zkontrolovat a případně opravit? Nebo to raději rovnou strčit do servisu?

Díky moc.
ex Toyota Corolla 1.4 XLI sedan, r.v. 1995
Toyota Auris 1.6 Luna, r.v. 2011
Alliq
Manager Týmu

Příspěvek od Alliq »

rekl bych, ze asi silentbloky zadniho stabilizatoru, aspon ja to tak mel, a stacilo je u Idaha objednat za cca 40,- myslim...
Toyota Corolla E10 - 1,3 16V XLi, 4E-FE, 65 kW, r.v. 95
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

A zase stejná otázka:
Dělá to je v případě, že přejíždíš nerovnost jen jedním kolem, nebo i při přejíždění např. příčného prahu....?
Zkus pohledat na fóru, řešilo se to tu mnohokrát. Odpověď tu jistě najdeš.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

me to delal u celdy zamek kufru , povolil jsem ho , posunul a uz neboucha , jinak ty silentbloky nebo ulozeni tlumicu , u toho zamku slo poznat ze to jde primo z kufru takze jsem silentbloky postupne vyloucil
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
wisdom
Navigátor

Příspěvek od wisdom »

Diky za odpovedi, myslel jsem si, ze to budou ty silentbloky. Tak ted jeste zjistit, jestli to zvladnu sam :)

Jinak boucha to porad, at pri prejeti jednim kolem, nebo obema. Staci i mala nerovnost.Pripadalo mi to, jako kdyby v kufru bouchal treba ten dekl nad rezervou...

Mimochodem, taky se podobny zvuk ozyval, kdyz jsem bouchnul pesti do zadniho narazniku, tak jestli to nemuze byt neco tam ...
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Jestli se to ozývá i při přejetí nerovnosti oběma koly tak to na 90% nemá žádnou souvislost se stabilizátorem a jeho uložením. Už proto jsem Ti zadal onu drobnou úlohu pohledat na fóru :)

Jinak spíše než ty silentbloky, které jsou překvapivě trvanlivé, odcházejí v našich podmínkách spojovací tyčky stabilizátorů. Ale jak říkám, to Tvůj případ asi nebude.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
krosmen
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od krosmen »

takové klepání se většinou ozývá od zadního stabíku v horším případě tlumiče a jejich uložení.Zkus se pod auto dostat a zahejbat s tyčkama a uložením a uvidíš....
specializovaný servis Toyot tel 777193983
dotazy? ktmotorsport@mujmail.cz
wisdom
Navigátor

Příspěvek od wisdom »

Jimmi: Nepatrim mezi ty, kteri by zadali dotaz bez pokusu nejdrive najit odpoved. Nekdy je ale hledani slozite - bud proto, ze clovek nevi co vlastne hledat, nebo treba proto, ze nema cas prochazet desitky vysledku a hledat v tom to sve. Pokud si myslis, ze vis cim to je, tak ti budu vdecny za popis problemu, nebo odkaz do vlakna, kde se to resilo.

Krosmen: Diky za tip, pokusim se to tam za pomoci heveru prozkoumat :)
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Základní dělení je: jedno kolo na hrbolu bouchá - stabilizátor, obě bouchají - není to stabilizátor. Samozřejmě k průniku množin jevů může docházet.

Já to řešil na přední nápravě. Výměna silentbloků nepomohla. Nakonec to byla tyčka stabilizátoru. Ale ačkoliv si při každé výměně kol, tedy 2x ročně, tak nějak opticky podvozek kontroluji, na tohle jsem nepřišel. Dokud totiž stálo auto na heveru, tyčka se chovala zcela korektně. Teprve na velkém heveru, když bylo zvedlé celé auto, se na ní projevila velmi drobná vůle (šlo s ní lehce otočit, jinak to jde poměrně ztuha).

Zkus nejdřív ty tyčky, pak silentbloky. Pak samozřejmě výfuk a jeho zavěšení. Také to co radí Krosmen, tedy uložení tlumiče (na to bych doporučil sundat plastové kryty uvnitř auta a kouknout se na něj i shora).

Sklop si zadní sedačku a vyhoď z kufru čalounění a ať Ti někdo za jízdy poslouchá, odkud to jde. Nebo rozkývej zadek na místě.

Přeji hodně štěstí při hledání :)
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Michal_F6
Věčnej rejpal

Příspěvek od Michal_F6 »

Jak kluci psali. 1. silentbloky; 2. tyčky stabilizátoru. U mě to byly nejdříve ty gumy - provizorní řešení = omotat to pod nima kobercovkou a tím vymezíš vůli a zjistíš, zda to byl ten problém. Pak když tak vyměnit tyčky. Mám za sebou obé :) .. (teda provizorní řešení jsem samozřejmě nahradil novýma silentblokama) ..

pro sichr i ve předu :)
E12 1.6 VVTi combi, Linea Sol - wife's car
Avensis 2.2 D4D 110 kw - my car
Ducati Monster 821 - fun
chmelo
Řidič

Příspěvek od chmelo »

Možno by stálo za hriech vyheverovať celý zadok, zhodiť kolesá a skúsiť vôľu tyčiek a samotného stabilizátora v silentblokoch/gumách....prípadne ešte lepšie auto dať nad jamu a skúsiť to manuálne a budeš si na istom :wink:
Palculienka - Sienna, 3,5L 2GR-FE
Reiner - 4Runner, 2,4 22R-E - v opatere:)
Anička Dušička - Honda CX500C
Odpovědět

Zpět na „Corolla“