Divné zvuky od kol

vše ohledně modelové řady Yaris
Svetlik
Člen Týmu

Divné zvuky od kol

Příspěvek od Svetlik »

V létě jsem si přivezla 8-letou "Jarunu" od rodičů ze Slovenska. Má najeto necelých 60 tis. km, technický stav je perfektní. Akorát se při jízdě ozývá divný zvuk od kol (nejspíš od pravého předního) a to nezávisle na rychlosti či terénu - neumím to popsat lépe, než "žblep-žblep". Rodiče tvrdí, že se problém projevil po přezutí za letní gumy (na zimních to prý neděla). Yaris má původní obutí, tj. 8 let staré pneumatiky Dunlop. Ač je dezén ještě v dobrém stavu, na gumách jsou už vidět drobné praskliny (asi jako na staré zavařovací gumičce).

Vůz prošel v dubnu kompletní servisní prohlídkou a absolvoval také 2x STK (řádnou dvouroční na jaře na Slovensku + českou dovozní v srpnu), žádné technické závady nezjištěny. Podle servisního technika jsou prý na vině pneumatiky. Máte zkušenost, že tyhle divné zvuky mohou vydávat staré gumy? Nebo se mám obávat špatného ložiska? Jsem ženská, takže o autech vím akorát tolik, že mají 4 kola a kudy se leje benzín:-)

PS: Jinak Jarísek je perfektní "holčičí" auto do města. Jízda s celou rodinou na Slovensko není nic moc, ale do práce, na nákup a pod. nemá konkurenci. Supr se s ním manévruje a parkuje. Předtím jsem jezdila na služením kombíku Focus a v městkém provozu se to nedá srovnat!
Toyota Yaris 1.0 Cool, r.v. 2009
perito
Navigátor

Příspěvek od perito »

Pokud je to nezávisle na rychlosti, tak bych ložisko vyřadil... Mám teď na versu pneu 5 let staré a taky dělá divný hluk. Jsou na pohled už na bocích zpuchřelé a vzorku taky moc nemají. Zkus mrknout na penu jestli taky nemá třeba plošky... Víc mě nenapadá, pak snad ještě kloub, ale v těch KM to snad ne...
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Co kamínek v dezénu.....?
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Svetlik
Člen Týmu

Příspěvek od Svetlik »

Kamínek to nebude, táta pokaždé pneumatiky před uložením na sezónu drhnul rejžákem ve vaně:-). A "žbleptání" se prý projevilo hned pro letním přezutí. Takže budu doufat, že to jsou jen ty staré gumy Za pár týdnů se bude stejně obouvat na zimu (Polarisky pořízené loni s najetými asi 500 km), takže uvidíme... Díky za radu!
Toyota Yaris 1.0 Cool, r.v. 2009
Bobešek
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobešek »

Ložisko to nebude určitě. To by auto uvnitř hučelo a to tím víc čím by byla větší rychlost. Už jsem ho měnil na zadním kole Daewoo Matiz (manželčino auto)
Nemám rád TMCZ :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Bobešek píše: ...to by auto uvnitř hučelo a to tím víc čím by byla větší rychlost...
Ložiska většinou mají svá rezonanční maxima, nebývá to lineárně závislé na rychlosti.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

Ty 8 let staré Dunlopky zahoď co nejdál, pokud nechceš riskovat, že ti někde v zatáčce rupnou. Ani bych se nedivil, kdyby se deformovala pneumatika a vydávala ty pazvuky.
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
T.Y.N.G.
Věčnej rejpal

Příspěvek od T.Y.N.G. »

Já osobně bych to moc neřešil, do 14-ti dnů přezuj na zimáky a uvidíš. A s těma Dunlopkama bych udělal to co radí telleke.
Jinak bych mrknul na silenbloky zavěšení, případně vůle kloubů tyček co jsou mezi vrchem pružiny (tlumiče) a stabilizátoru.
Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2022 (koupeno 11/2024)
Ford Focus 1.0 Trend 06/2015 - 11/2024
Toyota Yaris NG 5dv 1.0 Base Cool (Made in Japan) r.v. 2006. Prodáno 06/2015.
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Ty máš 8 ročné gumy na aute?? :shock: :shock: :shock:
Moj rada znie - detto ako hovorí telleke -okamžite ich vyzuj a nahoď nové - ak aspoň trochu ti záleží na živote -a samozrejme aj iných ludí ak sa niečo udeje...Ja by som to urite riešil tak.Podobne som na tom bol so zimnými.Kupoval som asi pred 4 rokmi opel so zimnými pneu,ale nejak sa mi nezdali a kupil som radšej nové -dokonca vtedy bol už marec(březen) ,ale na letné to ešte nebolo,no neriskoval som.Život mám len jeden. Aj tak by ma kupa nových čakala na jeseň.
Vieš,nestojí ti to za to,aby sa niečo stalo len preto,že už kašleš na kupu nových -ved aj tak sa za chvílu prezúva.No na to by som sa nespoliehal!!!!!!
To je ako s tým "mikrospánkom" po dlhej ceste- a pred tebou je už len 10km do ciela,no povieš si-ved to už došoférujem - a naraz.." bum"...Tých "len" 10km môže zohrať velmi vážnu úlohu k šťastnemu dojazdu domov.A tak je to aj s gumami!!!
Alfou-omegou k bezpečnej jazde sú:perfektné brzdy,pneu a tlmiče.
okrem toho,mali by byť teraz letné aj lacnejšie ako na jar.-nie??

A čo sa týka ložisiek - ložiská sú viac-menej špecifické tým,že hučia pri jazde do zákruty-vtedy je velká pravdepodobnosť,že to robia ložiská.To sú také prvé príznaky,kedy ich treba začať zháňať.Inak-ešte jedna vec-ak su to ložiská,disky su značne teplé po jazde.Ale neviem,ako to je pri elektronoch. :oops:
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Bobešek
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobešek »

No kdybych byl policajt a viděl na autě steřelé pneumatiky tak ať mají vzorek třeba 10mm tak by to bylo za 2000 a odebrání TP :twisted: :D . Staré gumy nejsou žádná sranda. :!: To za jízdy bouchne jen to hvízdne a pak je i při devadesátce problém auto udržet na silnici. Nemluvě o tom že kdyby se to vyšetřovalo a někomu se něco stalo tak vinu dostaneš ty.
Nemám rád TMCZ :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

muco píše:Ty máš 8 ročné gumy na aute?? :shock: :shock: :shock:
Nestraš tu lidi, Dunlopky vydrží i déle. Záleží spíše na zacházení a jejich celkovém stavu, než absolutním stáří. Na pneu jsou nejnebezpečnější skryté deformace od nárazů na ostré hrany apod.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

Jimmi píše:Nestraš tu lidi, Dunlopky vydrží i déle.
Třeba jako umělý překážky na paintballovým hřišti nebo pro motokáry určitě vydrží. Mnohem mnohem déle... ! :D

No samozřejmě každého věc na čem jezdí. Co se týká pneumatik (pouze pneumatik!) mám v oblibě mladší ročníky. Vydrží drsnější zacházení, je na ně spolehnutí a netrpí na defekty.

Jinak mám najeto 100tis.km a něco mi vepředu mlátí... jsou nové tlumiče a jejich uložení, auto bylo ve dvou servisech (včetně toyoty) prý všechno OK, něco zřejmě namazali, údajně jen brzdiče..(?), mlátí to méně ale mlátí. Kdybych jezdil jen yarisem asi se dá zvyknout, ale po přesednutí z jinýho auta je to zřetelný...
Proč to píšu - protože někdy ani u lehkého a jednoduchého yarise není jednoduchý přijít na to CO TO JE. (pokud se někdy dozvím víc napíšu)
Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

tak mozno guma vydrzi aj dlhsie ako 8 rokov ale v bezpecnostneho hladiska ked je guna stara uz si neplni vsetko tak ako ma ;)
ja ososbne by som vymenil ;)
telleke
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od telleke »

8 let stará pneumatika už musí být zaručeně spuchřelá a s viditelnými prasklinami. A vůbec nezáleží na tom, že jsou to Dunlopky. U takové gumy je veliká pravděpodobnost prasknutí například v zatáčce, kdy je pneumatika velmi namáhaná. Nestárne totiž jenom směs, ale i kostra pneumatiky. Dále směs pneumatiky se stářím tvrdne. Tudíž na mokru a sněhu se rapidně zhoršuje přilnavost, to znamená, že bude víc klouzat a hůř brzdit. Já radím co nejdřív pneumatiky vyměnit za nové.
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Ja nestraším ludí nikdy -nikdy som to nerobil a nemám to ani v úmysle-čo by som z toho asi mal...
No a chlapi to vyššie napísali aj za mňa :lol: :lol:
Ešte jednoooc: brzdy,gumy a tlmiče musia byť "eňo ňuńo" !
Nech toto berie ako kto chce,ale na týchto veciach nikto nikdy neušetril.Toto nie je investícia do auta,ale do vlastného bezpečia, zdravia(alebo života)?

P.S.
Výrobca(to je jedno akej značky!!!) odporúča vymeniť už po 5- maxim.6 rokov starú gumu-bez ohladu na to,kolko má najazdených a to z vyššie uvedených dôvodov -čo tu opisujú chalani!
Tu o tom aj niečo píšu..(je to sice članok z r. 2008,ale na 8 ročné gumy velmi aktuálne info) :
http://www.rozhlas.cz/motozurnal/radce/_zprava/416601

A že niekto má dokonca 8 ročné...Je to jeho vec a aj nie je...Ide tu o bezpečnosť cestnej premávky a to sa týka každého z nás-vodičov.Ak sa totiž niečo stane,môže na to doplatiť aj iná posádka iného auta,čo by ma na tom najviac mrzelo. :?
Naposledy upravil(a) muco dne pon 27.09.2010, 13:24, celkem upraveno 1 x.
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Odpovědět

Zpět na „Yaris“