T22 klima

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
vojta ž.
Manager Týmu

T22 klima

Příspěvek od vojta ž. »

Zdarec, prestala mi fungovat klima. Kam se nejprve podivat? Nebo spis odkud zacit zkoumat...
K tomu se ovsem vaze jeste jeden dotaz... Po bouracce mi zustal rozbity airbox(nevim jak jinak bych to nazval) ktery se nachazi ve predu vlevo v motorovem prostoru...(jakoby v blatniku) Je to takova clenita bila krabice. Mam pocit ze to je soucast sani naporoveho vzduchu. (Jeste jsemto nijak zvlast nezkoumal). Muze to s klimou nejak souviset?
Edit: myslim si ze prestala fungovat uz po te bouracce, jenze byla zima tak jsem to nevyzkousel a pak auto dlouho stalo. Sice uz to vim delsi dobu , ale az ted jsem to zacal resit...az je zase zima :lol:
Avensis 2.0i 1998
aczasa
Věčnej rejpal

klima...

Příspěvek od aczasa »

Toho bílýho se neboj, to nic... :-)
A klima ti unikla netěsností. Takže doplnit médium u profíků a zkontrolovat netěsnosti. Nic jiného sám nevymyslíš.
Back in Czech.
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

Jasnacka s tim ze s klimou nic neudelam jsem vcelku pocital, ale jednu otazku si neodpustim. Poznam nejak ze ke klima "prazdna"? No a k te krabici... co to vlastne je? Neco kvuli proudeni vzduchu?
Avensis 2.0i 1998
aczasa
Věčnej rejpal

krabice...

Příspěvek od aczasa »

Najdi si to podle VIN na toyodiy.com. Ale osobně bych řekl, že to tam je jen pro parádu. .-) A klima je prázdná tehdy, když vše funguje, jen nechladí :-) Tedy je v pořádku kompresor.
Back in Czech.
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

Nu dobra tedy. Kompresor ranu nedostal a ani trubky, budu ti tedy duverovat. :-) Dik za rady.
Jo a jeste by me zajimaln jestli to profik dokaze zmerit, jestli je tam tlak. Predpokladam ze ano. Ale to jen tak pro zajimavost.
Avensis 2.0i 1998
Mih
Člen Týmu

Příspěvek od Mih »

Nejen tlak ale po naplnění i případný únik chladiva. Samozřejmě, že to umí. Protože je vůz po nehodě, mohl utrpět chladič nebo vedení k němu...
aczasa
Věčnej rejpal

klima...

Příspěvek od aczasa »

Obecně jsem se setkal s několika případy:
1) změření tlaku (málo) - doplnění chladiva - ihned únik, ale při nastartované klimě se po chvíli únik zastavil a již držela jak měla a chladila - to se stane při dlouhém nepoužívání klimy a při dostatečně "novém" těsnění v kompresoru
2) změření tlaku (málo) - doplnění chladiva - únik ihned nebo po chvilce - ani při nastartované klimě již to neutěsnilo a chladila jen chvilku nebo vůbec - špatné těsnění v kompresoru nebo úniky z potrubí či výparníku
3) změření tlaku (dost) - nefungující elektromagnetická spojka na kompresoru
4) změření tlaku (dost) - špatně fungující klima - špatně nastavený interval spínání elm spojky - regulace na ŘJ
Back in Czech.
vojta ž.
Manager Týmu

Příspěvek od vojta ž. »

Tyyjo, vycerpavajici odpoved. No ale vidim na to ze je unik kvuli nepouzivani. Podle vseho trubky ranu nedostaly. Ale to nejde tak stopro rict. No a kde se teda nachazi chladic? Resp. jak vypada? Predpokladam ze za vodnim chladicem. Nikdy jsem klimu nemel tak se nedivte temto "debilnim" dotazum. :lol:
Avensis 2.0i 1998
aczasa
Věčnej rejpal

klima...

Příspěvek od aczasa »

čéčé, tak tos mě dostal.. .:-) Skoro bych si myslel, že je to chlazeno malým chladičem těsně za velkým chladičem vody do motoru a ještě tam je i malý chladič oleje, někde vpravo dole. .-) Vedou od něj relativně tenké (cca 1/8 nebo 1/16 inch trubičky - možná i s izolací - ale spíš bez). Jinak hledání úniku média přes klima systém je pakárna :-))))
Back in Czech.
jelinek4
Věčnej rejpal

Příspěvek od jelinek4 »

Najlepsie bude ked pojdes do klima servisu on to napoji na stroj a pri vakuovani hned zisti ci je niekde vacsia netesnost. Ak tam nic nebude naplni ti chladivo daj si to naplnit aj s farbivom. Ak ti to naplni a nebude to chladit tak si zisti (sluchom) ci zopina kompresor, ak nie tak je chyba niekde tam.
teraz Avensis, r.2016, 1.8 Valvematic, 108 kw, 23000 km
predtým Avensis T25, r. 2004, 2.0 D-4D, 85kw, 330000 km
Odpovědět

Zpět na „Avensis“