Koupe noveho vozu Toyota Yaris 2010

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
sidi
Člen Týmu

Koupe noveho vozu Toyota Yaris 2010

Příspěvek od sidi »

Dobry den,uvazuji koupit novy vuz Toyota Yaris 2010 v akci Dream s motorem 1,3. Ma nekdo tento novy model? Nebo mam radeji pockat na novy model 2011? Pripadne na co bych si mel dat bacha na nejake nedostatky atd.Je to moje prvni auto. Diky za kazdy nazor.
Skoty13
Navigátor

Dream

Příspěvek od Skoty13 »

Já mám měsíc tu 1,33 a velká spokojenost. Před tím jsem měla 1,0 l r.v. 2006 (takže Yaris II) a taky pohoda :)
Benzín mi voní :-)
Toyota Auris 1.2 turbo
Yaris 1.33 VVTi
Yaris 1.0
Toyota Corolla 1.4
Toyota Corolla 1.6
Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

ahoj ja mam tiez asi dva mesiace yariska 1.33 a som spokojny na 100% za tie peniaze nekupis nic lepsie.
start stop system je velmi navykovy a uz ti to potom chyba v inom aute ked jazdis ;) celkovo najlepsie auto ake som kedy

ked porovnam s ibizou leonom a fiat tipo tak zatial najvacsia spokojnoct ;)
Dovi
Člen Týmu

Příspěvek od Dovi »

Taky jsem dlouho zvažoval ten čtyřválec. Ale nakonec jsem kromě srdce zapojil i rozum a při seriozním nestranném zvážení svých skutečných potřeb a způsobu využívání jsem se po velmi uspokojivém projetí se s litrovým tříválcem v plném obsazení 5 lidmi a ve všech režimech jízdy (město, kopcovitý příměstský extravilán v dopravní špičce a dálnice) a po diskusi s kamarádem, který s tím jezdí za cca 4.5 l/100 km, rozhodnul ušetřit 35 tKč při nákupu a dále pak na provozních nákladech (benzín, pov. ručení, garanční a další servisní prohlídky a výměny spotřebáku) ještě dalších cca 40-50 tKč v průběhu následujících roků...
RX450h
Navigátor

Příspěvek od RX450h »

Taktéž mám Yariska 1.33, zatím jen krátce, ale dělá mi spoustu radosti. Do města je to se start/stop systémem ideální autíčko, se kterým se dá jezdit se spotřebou do 6litrů. A 30 koní navíc proti slabšímu motoru se hodí při předjíždění a v táhlých kopcích na dálnici.
Dovi
Člen Týmu

Příspěvek od Dovi »

napsal Pepan , August 15, 2010

Všude čtu na Yarise 1,33 dual chválu, mám ho asi 4měsíce a moc nadšený nejsem. Před ním jsem měl 10 let 1,0 ta byla super. U Yarise 1,33 marně hledám těch 24 kw navíc a připadá mi že v kopcích nebo při předjíždění není žádný rozdíl proti 1,0. Uváděná spotřeba výrobcem se též nedá dosáhnout. Chtěl bych znát zkušenosti jiných majitelů s Yarisem1,33.

http://www.automotorevue.cz/auto/svezli ... start.html

_____

Reakce se tam Pepan nedočkal - našlo by se alespoň zde pár lidí s vlastními (ne vyčtenými) zkušenostmi s oběma verzemi benzínových motorů (1.0 l VVT-i a 1.33 l Dual VVT-i) ?

Moje osobní "zkušenost" pramení bohužel zatím pouze z krátkého cca 2x půlhodinového řízení obou verzí při zatížení třemi osobami a z následného dalšího ověřovacího cca půlhodinového řízení verze s 3 válcovým litrovým benzinem při zatížení pěti osobami.

Můj závěr i z tohoto prozatimního mála:
Ke spotřebě se zatím pochopitelně nemohu vyjadřovat, ale i přesto bych nemohl s Pepanem bezvýhradně souhlasit, protože rozdíl mezi těmi verzemi je při dynamičtější jízdě patrný. Ale je překvapivě o dost menší, než jsem podle papírových údajů čekal.
Přesněji řečeno, byl jsem příjemně překvapen chováním a projevem slabšího tříválce a jeho sladěním s převodovkou a s podvozkem a vlastně tedy celkově s vozem jako takovým.
Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

Ahoj ja som mal možnosť jazdiť na oboch pred kupou a ten rozdiel vo výkone je cítiť. Je to japonec tak ked chceš poznať výkon tak musíš do otáčok. Ku spotrebe som sa vyjadroval uz veľa krát doporučujem používať brzdenie motora v každej možnej situácii a prečítať si knihu jazdime ekonomicky ;) ja jazdím v BA za päť litrov každý deň do prace tak mi nehovorte že to nejde. Taktiež s 1.33 je systém štart stop čo si myslím je najlepšia vec čo je v tom autá za mesiac som stal celkovo 3 hodiny. Takze tam sa tiež ušetrí nejaké to palivo ;)
Takze ked yaris tak jedine 1.33 ;)
Dovi
Člen Týmu

Příspěvek od Dovi »

Henry33 píše:Takze ked yaris tak jedine 1.33 ;)
Neviděl bych to až tak jednoznačně :)

Většinou existují alternativní řešení, která samozřejmě mívají různé výhody a nevýhody... A tak je tomu i v otázce motorizace malého Jaríska.
Výrobce jich vyrobil a vyrábí sta a statisíce s litrovým motorem, a jsoú svými uživateli velmi žádány a s úspěchem provozovány.

Za dva tři týdny kdyžtak dám vědět první ucelenější dojmy a pokusím se být maximálně objektivní - bude to už moje X-té auto (a věřím, že ještě ne to poslední), tak snad to dokážu alespoň trochu zhodnotit a porovnat.
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Aj ja by som to asi tak povedal.
No,ja som s mojim 1.0 velice spokojný.
Keby nemal ten typický 3 valcový zvuk,tak ani neviem,že to má 3 valce - no niekomu sa práve ten zvuk páči :wink: :wink:
Zrovna dnes som si vyskušal nový 1.33. Ja mám asi tu 1.0 tak dobre zabehanú,že som aaaaž taký rapidný rozdiel v akcelerácii nezbadal. (nezožerte ma -čo máte 1.33-ky).No-netvrdím,že nie je žiadny rozdiel- to ne-e !! Ale proste čakal som od toho viac-No ten zvuk 1.33-jky je krásny,jemne hladký ,tichý,motor sa "neklepe",necítiť ani na volante to známe trasenie pri volnobehu.No,je to iné-"komfortnejšie" vozenie.Vadilo mi tak trochu aj taká kozmetická vec-a to gumy na podlahe.Boli original s vozom,ale sú inak tvarované ako mám ja.Tak isto som ich dostal od predajcu. V novej 1.33 sú vyššie okraje.Je to sice dobrá vec,ale pri plynovom pedale mi to vadilo.Tam mi "zavadzal" -ked som pridal na plyne ten vyvýšený okraj.Ale najväčší rozdiel vidím ja osobne hlavne v tom zvuku :P :P
Samozrejme nesmiem zabudnuť na ten START-STOP system.Nevedel som si to predstaviť,ako to funguje-stále som si myslel,že proste auto chcípne a pri zošlapnutí spojky to bude štartovať-akože točiť 1-2sekundy motorom.Ale čumel som,že to tak neni.Jednoducho sa spustí motor a ani som typické startovanie nezbadal..Dobre vymyslené...
Toto sú moje prvé dojmy z tohoto motoru.Ja totiž do dnešného dńa som v inom yarise ešte nesedel :oops:
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Dovi
Člen Týmu

Příspěvek od Dovi »

muco píše:Ja som s mojim 1.0 velice spokojný. Keby nemal ten typický 3 valcový zvuk,tak ani neviem,že to má 3 valce - no niekomu sa práve ten zvuk páči :wink: :wink:
Přesně tak, a i zdánlivý nedostatek může hodně lidí pociťovat jako přednost - a naopak. Jezdím dost i na motorkách a je např. dost lidí, kteří si stěžují na vibrace jednovácového motocyklu (hlavně při delších monotónních cestách větší rychlostí - typicky po dálnici), ale proti nim zase argumentuje další velká skupina, které naopak právě toto vyhovuje - ten pocit, že to "žije" a má to své charisma. A spousta lidí, kteří okusili ježdění na motocyklech se čtyřválcovými řadovými motory, se pokorně vrací zpátky ke dvouhrnkům, a to buďto nejlépe V nebo typu boxer, a někteří dokonce k velkoobjemovým jednoválcům - taky jsem si podobnou cestou prošel (v současné době vzduchem chlazený jednobuch a vzduchem a olejem chlazený boxer). Čtyřválec má (alespoň na motorce určitě) obecně dost nudný projev a je potřeba ho hodně točit.

Nelze samozřejmě přímo porovnávat spalovací motory v autech a v motocyklech, ani potřeby, preference a osobnosti jejich řidičů a uživatelů. Ale zvukové a mechanické projevy různých typů motorů lépe vyniknou na motocyklech než utlumené v automobilech, tak jsem si jakés takés srovnání dovolil učinit.

Obecně platí, že čím více válců, tím lepší možnost vyvážení klikového mechanismu a rozdělení a načasování výbuchů v čase, takže tím klidnější až sametovější chod. Ale naopak zase mj. tím více třecích ploch (pístů ve válcích, v rozvodech, v ojničních čepech a klikových ložiscích atd.) a tím pádem i více odporů, takže v rámci určitého optimálního rozsahu objemů a výkonů spalovacího motoru (optimálního z hlediska termodynamického i mechanického) je např. z pohledu účinnosti (minimalizace spotřeby paliva) určitě lepší menší počet válců.

Ale nerad bych, aby to snad vyznělo jako nějaká propagace tříválcového litrového motoru v Jarískovi na úkor většího čtyřválcového 1.33 litrového - tak to výše uvedené rozhodně není myšleno. Prostě (skoro) každé technické řešení má své pro a proti a ve hře je zpravidla mnohem více aspektů a vzájemně protichůdných vlastností než např. jenom cena nebo jenom spotřeba nebo výkon nebo sametovost běhu motoru apod.

Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

dovi : suhlasim pekne si to napisal :bigups:
Dovi
Člen Týmu

Příspěvek od Dovi »

Henry33 píše:dovi : suhlasim pekne si to napisal :bigups:
Henry33, díky, že ses na mne nezlobil, i když jsem s Tebou včera 30.08.2010, 18:29 v jedné Tebou uváděné věci ("ked Yaris, tak jedine 1.33") ne zcela souhlasil a dovolil jsem si ji proto (ze svého pohledu) trochu zkorigovat.
A jsem rád, že je zde taková konstruktivní a nekonfrontační atmosféra a rozumní diskutující :)

Henry33
Věčnej rejpal

Příspěvek od Henry33 »

tak ja sa zvycajne nehadam a v tejto debate aj tak neexistuje jasna odpoved lebo je tolko veci pre ktore sa ludia rozhodnu pre litrovku a zase naopak tolko preco si kupia 1.33.

uzavrime to tk ze oba motory su na spici vo svojich triedach a to nam musi stacit

:bigups:
Dovi
Člen Týmu

Příspěvek od Dovi »

Henry33 píše:tak ja sa zvycajne nehadam a v tejto debate aj tak neexistuje jasna odpoved lebo je tolko veci pre ktore sa ludia rozhodnu pre litrovku a zase naopak tolko preco si kupia 1.33.

uzavrime to tk ze oba motory su na spici vo svojich triedach a to nam musi stacit

:bigups:
Souhlas, a na špici jsou nejenom ty motory, ale ve své třídě je na špici určitě i Yaris jako celek. A to nejenom absolutně kvalitativně, ale když se to tak vezme, tak relativně i cenově - třeba teď momentálně u toho akčního provedení Dream.

muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Nechcem mať posledné slovo..ale keď som prišiel "až" teraz domov,tak napíšem len tolko ,že:
Ak jazdíš viac na dlhšie trasy a hlavne budeš voziť viac osôb,tak radšej 1.33 - už aj kvôli tomu ,že má to aj šiesty prev.stupeň - avšak do mesta je dobré,že má Start-Stop systém.
Trojvalec je viac-menej do mesta a na kratšie vzdialenosti,kde nie je nutné často predbiehať ,hlavne do kopcov.(ale zasa nemá Start-Stop ).
Dúfam,že som nerozvíril prach do ďalšej diskusie.
Jednoducho ak niekto premýšla nad tým,aký motor kupiť,nech si napíše na papierik,čo bude na cestách viac potrebovať a využívať.Myslím tým bežný denno denný život.Nie nejaký výlet 1x do roka do yuhošky .
No a to najdôležitejšie je to,čo sa nedá ovplivniť:- mať šťastnú ruku pri kúpe na vydarený kus,nech šlape a aby sa nekazil.To ide potom človeka roztrhnuť-ale to už je iná záležitosť 8) 8)
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Odpovědět

Zpět na „Yaris“