Utahovaci moment hlava 3SGE
- votecc
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Utahovaci moment hlava 3SGE
Prosim mel bych jednu technickou pro zkusene
Dotaz se tyka dotahovani hlavy motor klasika 3SGE 115Kw, nekde jsem tu na foru cetl, ze Toyota je znama laxnim pristupem k utahovacim momentum a u hlavy bych nerad udelal chybu .
Nejprve napisu postum jakym jsem dotahoval
1 stupen 30 Nm
2 Stupen dle manualu 49 Nm
3 stupen cca. neco k 90-ti stupnum
4 stupen pro jistotu jsem jeste momentakem dotahnul na 80 Nm
5 stupen pro jeste vetsi jistotu jsem provedl jeste jedno dotazeni na 90 Nm
A otazka zni vsechny srouby jsou dotazeni minimalne na 90 Nm, je to malo ? Budu muset to zase rozebrat a radeji srouby jeste vic utahnout, uz to ale bylo hodne na krev a nerad bych aby mi prasknul sroub....
Jinak motor uz jsem startoval a zda se vsechno byt ok, volnobeh to drzi pekne, nikde nic neklepe apod.
Dotaz se tyka dotahovani hlavy motor klasika 3SGE 115Kw, nekde jsem tu na foru cetl, ze Toyota je znama laxnim pristupem k utahovacim momentum a u hlavy bych nerad udelal chybu .
Nejprve napisu postum jakym jsem dotahoval
1 stupen 30 Nm
2 Stupen dle manualu 49 Nm
3 stupen cca. neco k 90-ti stupnum
4 stupen pro jistotu jsem jeste momentakem dotahnul na 80 Nm
5 stupen pro jeste vetsi jistotu jsem provedl jeste jedno dotazeni na 90 Nm
A otazka zni vsechny srouby jsou dotazeni minimalne na 90 Nm, je to malo ? Budu muset to zase rozebrat a radeji srouby jeste vic utahnout, uz to ale bylo hodne na krev a nerad bych aby mi prasknul sroub....
Jinak motor uz jsem startoval a zda se vsechno byt ok, volnobeh to drzi pekne, nikde nic neklepe apod.
-----------------
Celica T23 2000 - Sold
MR2 MKII 91 rev1 - Sold
MR2 MKII 95 rev3 - Sold
Honda CRX - Sold
Mazda MX3 V6 - Sold
BMW 320i e36 vanos coupe - Sold
BMW 520i e39 2002 - Sold
BMW 330i e46 - in use
Mitsu 3000GT - in use
Celica T23 2000 - Sold
MR2 MKII 91 rev1 - Sold
MR2 MKII 95 rev3 - Sold
Honda CRX - Sold
Mazda MX3 V6 - Sold
BMW 520i e39 2002 - Sold
BMW 330i e46 - in use
Mitsu 3000GT - in use
- Pavo.B.
- Věčnej rejpal
to je kravina ne , pisou myslim tech 49NM a potom vsechny srouby jeste dotashnes otocenim o 90 stupnu , takze tvych 90NM je krapet mimo ( jeste ze to tam mas psany ) , btw. delali jsme to pred mesicem tak to vim a zadnej problem , teda pridali jsme asi 5 NM aby se nereklo , nevim co se muzes stat ale to tvi tesneni bude pekne na placku
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
- votecc
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Ano vim, ze to tam je psany ale obaval jsem se toho, ze Toyota jak uz tu bylo psano neni zrovna uplne presna u utahovacich momentu a u hlavy jsem se bal aby to nebylo malo ( radeji trochu vic nez min )... Ono tech 90 Nm by nemelo byt zas o moc vic nez to co pisou v manualu ...Pavo.B. píše:to je kravina ne , pisou myslim tech 49NM a potom vsechny srouby jeste dotashnes otocenim o 90 stupnu , takze tvych 90NM je krapet mimo ( jeste ze to tam mas psany ) , btw. delali jsme to pred mesicem tak to vim a zadnej problem , teda pridali jsme asi 5 NM aby se nereklo , nevim co se muzes stat ale to tvi tesneni bude pekne na placku
-----------------
Celica T23 2000 - Sold
MR2 MKII 91 rev1 - Sold
MR2 MKII 95 rev3 - Sold
Honda CRX - Sold
Mazda MX3 V6 - Sold
BMW 520i e39 2002 - Sold
BMW 330i e46 - in use
Mitsu 3000GT - in use
Celica T23 2000 - Sold
MR2 MKII 91 rev1 - Sold
MR2 MKII 95 rev3 - Sold
Honda CRX - Sold
Mazda MX3 V6 - Sold
BMW 520i e39 2002 - Sold
BMW 330i e46 - in use
Mitsu 3000GT - in use
jo tak já utahuju na předpis ale pak 2X po 90stupních neb toyota je trošičku mimo s momentem a to hodně neb i na GTE motoru je moment strašně malinkej ku příkladu fiat coupe s turbem má utahovací momenty 80nm + 2X90stupňů.... těch druhejch 90 je už za pomoci metrový trubky....má ale kovové těsnění pod hlavou.....
specializovaný servis Toyot tel 777193983
dotazy? ktmotorsport@mujmail.cz
- votecc
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
No a jsem u toho presne jak pise krosmen a co jsem se dival i na jinych autech je ten utahovaci moment mnohem brutalnejsi ale na druhou stranu nekde jsem slysel, ze hlava se zasadne nema pretahovat ....Kazdopadne 1x 90 stupnu plus 2x 90 stupnu je pokud dobre pocitam celkove otoceni o 270 stupnu coz uz mi prijde docela hodne na 3SGE motor, to uz bych se bal, ze se neco pri utahovani musi stat.. Nicmene otazka stale je ta jestli to mam rozebrat a srouby dotahnout ? Nebo to mam nechat byt ? Muze se neco stat tak jak to mam ted ?
-----------------
Celica T23 2000 - Sold
MR2 MKII 91 rev1 - Sold
MR2 MKII 95 rev3 - Sold
Honda CRX - Sold
Mazda MX3 V6 - Sold
BMW 520i e39 2002 - Sold
BMW 330i e46 - in use
Mitsu 3000GT - in use
Celica T23 2000 - Sold
MR2 MKII 91 rev1 - Sold
MR2 MKII 95 rev3 - Sold
Honda CRX - Sold
Mazda MX3 V6 - Sold
BMW 520i e39 2002 - Sold
BMW 330i e46 - in use
Mitsu 3000GT - in use
- Pavo.B.
- Věčnej rejpal
ja myslim ze myslel jen o 180 stupnu ne ? treba se steftama ( jsou tam jiny momenty uvadeny ? ) bych si lajznul vic ale stejne bych se bal - zalomeny srouby a zkur. zavity nemam rad , a taky kovovy tesneni a turbo motory , sestivalce v rade ap. je zase neco trochu jinyho
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
nevidela bych to s tema japoncema a momentama tak zle, myslim ze je to akorat, ono vytahane zavity zalomene hlavove srouby a podobne, to se asi japoncum nezamlouva, navic 54Nm + 90stupnu vim ze nam ve finale dalo nejakych 87Nm, rozhodne to uz nerozebirej, nech to jak to je, my to tak dotahujeme pokazde, a vsichni jezdi, btw. jako nechci rypat ale u toho fiata to bude asi proto aby mu neuletela hlava pri 0,3baru jinak jeste detail, po prvnim kroku coz je asi tech 30Nm se hlava ma povolit a pak zase krok po kroku dotahovat, dobrou...
..::Toyota Celica 2.0Turbo 4WD 89' 150kW ::..
..::Toyota 4Runner 2.4i 4WD 89' 84kW ::..
..::N.M.T. Engineering::..
jeste jsem si uvedomila, ten kdo dotahuje hlavu vic nez je v navodu, cini tak v pripade ze nerovna blok, coz temer nikdo nedela, snazi se tim zamezit fouknuti tesneni pod hlavou, my bloky rovname, takze dotahujeme podle navodu
..::Toyota Celica 2.0Turbo 4WD 89' 150kW ::..
víš on ten fiat má 400PS při tlaku 1,6BARLeňulka píše:nevidela bych to s tema japoncema a momentama tak zle, myslim ze je to akorat, ono vytahane zavity zalomene hlavove srouby a podobne, to se asi japoncum nezamlouva, navic 54Nm + 90stupnu vim ze nam ve finale dalo nejakych 87Nm, rozhodne to uz nerozebirej, nech to jak to je, my to tak dotahujeme pokazde, a vsichni jezdi, btw. jako nechci rypat ale u toho fiata to bude asi proto aby mu neuletela hlava pri 0,3baru jinak jeste detail, po prvnim kroku coz je asi tech 30Nm se hlava ma povolit a pak zase krok po kroku dotahovat, dobrou...
Já se ale většinou spíše snažím vycházet z utahovacího momentu který píše výrobce šroubu.Já tady zase naopak mám dva motory kde dodržel utahovací moment a u obou fouklo těsnění okolo 2000km ale zřejmě je problém v použitém cometic těsnění....jejich kvalita je pochybná....
specializovaný servis Toyot tel 777193983
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
krosmen píše:Já tady zase naopak mám dva motory kde dodržel utahovací moment a u obou fouklo těsnění okolo 2000km ale zřejmě je problém v použitém cometic těsnění....jejich kvalita je pochybná....
no nevím jestli cometic delá pochybnou kvalitu, spíše bych hledal problém jinde. Cometic používám na více vozech a nikdy problém nebyl, používá je také takřka celé 200sx forum a problémy nemají, takže spíše vidím problém bud v křivém bloku nebo hlave...
..případne nastudovat moment doporučovaný cometicem ( jestli náhodou není jiný, třeba HKS doporučuje utahovací moment navýšit o 15% u tesnení která v originále nejsou kovová.. )
Muj osobni rádce, který mi navrhoval setup na mé Čtyřočko mi doporučil Cometic, že je to velice dobry kompromis cena/užitná hodnota a narozdil o HKS a dalších značek se nestává cílem čínských plagiátorů. Jediné na co mne upozorňoval na to že musí být ideálně rovný blok.
Nevím jaké jsou utahovací momenty orig. šroubů, ale příští tyden bych měla mít kompletní seznam momentů na můj motůrek.
Nevím jaké jsou utahovací momenty orig. šroubů, ale příští tyden bych měla mít kompletní seznam momentů na můj motůrek.
Jsem ta blondýna za volantem...
utahování hlavy
Sice moc zkušeností s hlavou na toyotě nemám, ale velmi nedoporučuji přetahovat hlavu. Někde kome těch 80 - 90Nm leží třeba pro zajímavost i i utahovací moment vysokotlaké vodní pumpy (butterworth jet 1500), která funguje na principu dvou písů (pístek v pístu) a vypadá jako tříválec. Pro další zajímavost je na posledním stupni tlak vody ve válci 2400 Atmosfér. ))) A v klidu to drží oněch 90Nm.
Back in Czech.
- Pavel Liška
- Věčnej rejpal
utahovací moment hlava 3sge
Na 2ZZ-GE podle manuálu je jenom 35 n.m. a otočit o 90°není to málo