ABS, TRC OFF, VSC
ABS, TRC OFF, VSC
Dobrý večer.
Po naštartovaní a po prejdení pár metrov, sa mi na prístrojovke rozsvietia tieto kontrolky. Skúšal som prudko zabrzdiť - ABS nefunguje. Bol som už na diagnostike, tam mi povedali, že mam zlý " snímač rýchlosti otáčok okolo svojej osi " alebo inak povedané " snímač priečneho a pozdĺžneho zrýchlenia". Ten sa nachádza pod vodičovou sedačkou. Stretol sa už niekto s takouto poruchou ? Riešil to už niekdo ? Cena nového snímača je okolo 400€ - to je vcelku dosť.
Ďakujem za každú radu
Po naštartovaní a po prejdení pár metrov, sa mi na prístrojovke rozsvietia tieto kontrolky. Skúšal som prudko zabrzdiť - ABS nefunguje. Bol som už na diagnostike, tam mi povedali, že mam zlý " snímač rýchlosti otáčok okolo svojej osi " alebo inak povedané " snímač priečneho a pozdĺžneho zrýchlenia". Ten sa nachádza pod vodičovou sedačkou. Stretol sa už niekto s takouto poruchou ? Riešil to už niekdo ? Cena nového snímača je okolo 400€ - to je vcelku dosť.
Ďakujem za každú radu
Toyota Avensis T25, 2.0 D4D combi
To ozaj existuje aj takyto snimac? To pocujem prvykrat. Zozen cislo originalneho dielu mozno ti nieco zozeniem. Pozri si inzeraty na autobazar.eu tam je dost predajcov co rozpredavaju avensis.
teraz Avensis, r.2016, 1.8 Valvematic, 108 kw, 23000 km
predtým Avensis T25, r. 2004, 2.0 D-4D, 85kw, 330000 km
predtým Avensis T25, r. 2004, 2.0 D-4D, 85kw, 330000 km
Re: ABS, TRC OFF, VSC
Jo to se mi stalo taky, ale pro změnu se snímačem otáček řízení. A nechal jsem to vyměnit. Jsou tam dokonce tři snímače - jeden je hned pod volantem, funguje i jako taková cívka na dráty, co vedou do volantu (ovládání rádia, ...). Druhý je někde přibližně u kolen a třetí v ose auta. Snad všechny vyrábí Bosch, proto jsou drahý.Rasto73 píše:Dobrý večer.
Ďakujem za každú radu
Jinak k tomu snímači mi bylo řečeno, že nesmí být v podstatě vůbec volný a je prý dost náchylný na mechanické poškození. Takže stačí, aby se někdo pohrabal neodborně v řízení anebo kolem toho druhého snímače a snímač je v háji. Obvykle se to projevuje tak, že ABS funguje (pokud nesvítí kontrolka), protože vymazání chyb vymaže i chybu u ABS. Jen nechodí VSC a TRC, což je pochopitelný. A jinak doporučuju buď to nechat vyměnit a v tomto případě bych si nedovolil volit snímač z bouraček a podobně, anebo co nejdříve vyvolat chybu VSC a s tím se smířit a jezdit bez VSC. Když se to totiž neudělá, tak při zatočení v rychlosti vyšší než je 15 kmh se aktivuje VSC a to pak špatně díky snímači vyhodnotí polohu auta a může i ve vyšší rychlosti třeba při rejdu přes ABS přibrzdit jedno kolo. Co to udělá, když pojedeš na sněhu, anebo ve větší rychlosti, to asi není třeba psát. Teprve až potom se vygeneruje chyba a VSC se vypne. A už proto bych volil snímač jedině originální a nový, přece jen asi kvůli bezpečnosti. Ale to je samozřejmě tvá věc.
Ten snímač, co je uprostřed auta a hlída to zrychlení, čili vlastně to, kam se auto při případném smyku skutečně sune, by snad neměl být tak drahý, je to vlastně akcelerometr, to má dneska lepší mobil.
Mimochodem, jak se ti to stalo? Dělal jsi s autem nějaké kotrmelce nebo tak něco? Nebo to prostě jen tak odešlo samo?
Pokud budeš chtít / by ti to nějak pomohlo, mám někde vytažené stránky ze servisního manuálu, kde je toto popsané s nákresy a i s tabulkou chybových kódů, které to může generovat, tzn. které může VSC/TRC generovat. Ještě je tu totiž možnost, že se snímač jen hnul a je třeba mu nastavit nový tzv. nulový bod, vlastně ho znovu naučit. Ale na to bych moc nesázel. Ale rozhodně toto v servisu prodiskutuj, je to podstatně levnější než výměna za nový snímač.
TO Filif:
Zdravim
Stalo sa mi to uplne na rovnej ceste samo od seba.
Skus mi poslat tie stranky, aspon sa na to pozriem.
Cislo originalneho dielu je BOSCH 0265 005 273 (YAW RATE SENSOR). Uz sa mi to aj pokusali pri diagnostike resetnut - dostat do nulovej polohy (pravda je, ze som nebol original v Toyota servise), no aj tak sa mi v zapatí po nastartovaní a prejdeni par metrov kontrolky rozsvietili .
Dik
Zdravim
Cislo originalneho dielu je BOSCH 0265 005 273 (YAW RATE SENSOR). Uz sa mi to aj pokusali pri diagnostike resetnut - dostat do nulovej polohy (pravda je, ze som nebol original v Toyota servise), no aj tak sa mi v zapatí po nastartovaní a prejdeni par metrov kontrolky rozsvietili .
Dik
Jojo, to je ten akcelerometr (teda tak tomu říkám já, protože to má tuto funkci). Pošli mi na SZ email a já ti to pošlu do mejlu, je to totiž docela dost souborů (pdf).Rasto73 píše:TO Filif:
Zdravim
Dik
... tak podčiarknute a scitane ...
Bol som nezavisle na dvoch diagnostikach. Vsetci sa zhodli na tom istom - YAW RATE senzor (senzor priecneho a pozdlzneho zrychlenia). Dal som to nakoniec vymenit v Toyota servise. Stalo to do 400 €. Odvtedy je s ABS pokoj a dufam ze aj bude!
PS. Akurat sa vsetci divili, ze o pokazenom tomto senzore v Toyote este nikdy nepoculi.
Bol som nezavisle na dvoch diagnostikach. Vsetci sa zhodli na tom istom - YAW RATE senzor (senzor priecneho a pozdlzneho zrychlenia). Dal som to nakoniec vymenit v Toyota servise. Stalo to do 400 €. Odvtedy je s ABS pokoj a dufam ze aj bude!
PS. Akurat sa vsetci divili, ze o pokazenom tomto senzore v Toyote este nikdy nepoculi.
Re: ABS, TRC OFF, VSC
ZdravimRasto73 píše:Dobrý večer.
Ďakujem za každú radu
mam podobny problem, svietia mi kontrolky ABS, TRC OFF, VSC a v toyote mi povedali, ze diagnostika vypisuje chybu snimaca ABS na lavom zadnom kolese, ale ten nasledne vymenili a vypisovalo to nadalej
neviete niekto poradit s tymto?
dakujem