Dotaz od člena TK po čtyřech letech, přitom mě to připadá, jakobych to kuchal včera

.
Zdar,
odpovím následovně. Skládal jsem auto, všimnul jsem si že je totálně s prominutím "zaxxxný" výparník klimatizace - ventylátor skoro ani nefoukal... U vyspělých aut již od 80tých let se objevují filtry před výparníkem - dnes označované jako uhlíkové nebo pylové. Bohužel do Celici to nevím proč nedali, přitom Mazda z roku 1990 už nějaký pokus s minifiltry měla. Díky absenci tohoto filtru se nám veškerý prach, kousky listí, bodličí apod. nasává přímo přes ventylátor na výparník kde prach uplí, no a postupně nám zde vznikne takový "kompost".
Klimatizace se musí vypustit nebo odsát, u výparníku se z motorového prostoru musí povolit příruby a pak pěkně kompletně vykuchad pod palubkou motor ventylátoru, a následne plastový box kde je sám výparník. Musí se při tom odpojit samozřejmě XYZ konektorů ale nejde na tom snad nic pokazit. Pozor - 3x zkontrolujte že máte povoleny všechny držáky, aby jste si neulomili kousek plastu - holt rozdělávat toto bez sundané palubní desky je složitější, ale jde to.
Jak ho vyčistit ?
Zkoušel jsem wapku - nepoužívat ohne žebara a nečistí, zkoušel jsem benzín - špínu neodmastil. Nakonec jsem na výparníku projistotu zalepil příruby. Vzal jsem vysoký kyblík do kterého jsem napustil horkou vodu alespoň 60st. Následně jsem do vody rozmýchal větší množství pracího prášku a výparník v tomto roztoku ručně "luhoval" jako sáček od čaje.
Výsledek totálně hnusná černá špinavá voda. Celé jsem to opakoval 3x, jedno luhování alespoň 10min. Výsledkem byl krásně vyčistěný výparník jako z výroby.
Pozor, výparník neponořujte přírubami, doporučuji příruby projistotu zalepit elektrikářskou páskou, za příruby držet rukou a pak pěkně ponořovat a vytahovat. Čím teplejší voda tím lepší, chce to chvíli než se zprvu odmočí.
Až to budete skládat doporučuju navštívit někoho kdo dělá klimatizace a vyměnit všechny tesnící kroužky na přírubách a kompresoru, ale není to podmínkou.
Pokud AC prozatím nechcete, výparník z boxu prostě vymontujte, uschovejte a třeba ho tam na jaře vrátíte.
Jo a proč se mlží okna ? Hlavně proto že onen "kompost" v tomto období funguje jako houba a pěkně se z něj odpařuje voda. Jinak zkontrolujte klapky rozváděcího vzduchového "bubnu". Např. tak že vycvaknete panel s hodinami a strčíte dovnitř ruku. Pokud nějaká klapka během předchozích let z nějakého důvodu vypadla, mohla zablokovat celý mechanizmus a např. se může nasávat pouze vzduch z interiéru apod.
Zdraví MichalS