Avensis (T22, rok výroby 1998) - škubání při jízdě
Avensis (T22, rok výroby 1998) - škubání při jízdě
Zdravim všechny,
prosím touto cestou o pomoc, radu, nápad, cokoliv. Mam Toyotu Avensis Combi 1.8 benzín (7AFE), rok výroby 1998. Auto mi při jízdě škube, různě se cuká a sem tam nejde úplně za plynem. Nejčastěji lehce nad 2000 otáček, ale projevuje se to v celém spektru, spíš při jízdě bez plynu nebo s málo plynem. Na volnoběh to taky neni úplně čistý, ale víceméně to jde. Projevuje se to krom běžné jízdy i při předjíždění, kdy auto buď hned nezareaguje a pak se jakoby probere (něco jako turbo efekt), nebo to zaškube a přidáním plynu se to za chvíli srovná.
Byl jsem přímo v Toyotě i u mojeho mechanika. Ani jeden to nezaznemal při zkušební jízdě (přičítám to tomu, že to hnali do otáček a tehdy se to moc neprojevuje) a bylo mi řečeno, že autu nic neni...
Nechal jsem vyčistit škrtící klapku. Dál jsem vyměnil svíčky a svíčkové kabely. Někdo mi řekl, že se takhle projevuje váha vzduchu, ale tohle auto jí prej ještě nemá...
Fakt nevim, co s tim. Mě osobně by to nevadilo, ale chci auto prodat a chci ho prodávat v "cajku". Pokud s tim někdo máte zkušenosti, prosím vás o radu.
Předem díky za ochotu
Karel
prosím touto cestou o pomoc, radu, nápad, cokoliv. Mam Toyotu Avensis Combi 1.8 benzín (7AFE), rok výroby 1998. Auto mi při jízdě škube, různě se cuká a sem tam nejde úplně za plynem. Nejčastěji lehce nad 2000 otáček, ale projevuje se to v celém spektru, spíš při jízdě bez plynu nebo s málo plynem. Na volnoběh to taky neni úplně čistý, ale víceméně to jde. Projevuje se to krom běžné jízdy i při předjíždění, kdy auto buď hned nezareaguje a pak se jakoby probere (něco jako turbo efekt), nebo to zaškube a přidáním plynu se to za chvíli srovná.
Byl jsem přímo v Toyotě i u mojeho mechanika. Ani jeden to nezaznemal při zkušební jízdě (přičítám to tomu, že to hnali do otáček a tehdy se to moc neprojevuje) a bylo mi řečeno, že autu nic neni...
Nechal jsem vyčistit škrtící klapku. Dál jsem vyměnil svíčky a svíčkové kabely. Někdo mi řekl, že se takhle projevuje váha vzduchu, ale tohle auto jí prej ještě nemá...
Fakt nevim, co s tim. Mě osobně by to nevadilo, ale chci auto prodat a chci ho prodávat v "cajku". Pokud s tim někdo máte zkušenosti, prosím vás o radu.
Předem díky za ochotu
Karel
Naposledy upravil(a) carlos8 dne stř 07.07.2010, 22:51, celkem upraveno 1 x.
Ok, díky za pomoc. Motor mam 7AFE. Jak poznám, že jsou vstřiky špatné? Lze je nějak vyčistit, nebo je třeba koupit nové? Auto má najeto cca 155000km.
Jediná věc, která se na autě v poslední době řešila, byla výměna všech řemenů. Nechal jsem přitahnout staré a ty praskly. Vletěly do rozvodů, ale motor se naštěstí nepotkal, každopádně to ale bylo rozebíraný...
Jediná věc, která se na autě v poslední době řešila, byla výměna všech řemenů. Nechal jsem přitahnout staré a ty praskly. Vletěly do rozvodů, ale motor se naštěstí nepotkal, každopádně to ale bylo rozebíraný...
no, bud ti niektory nejde vobec - to zistis tak, ze nastartujes a pocuvas po jednom - mal by tak charakteristicky "tukat". Niekto skusa vraj aj takym sposobom ze da dole konektor a zistuje zmenu chodu motora - toto neviem ci je celkom spravne - iba som pocul o tejto "metode". Alebo vstrek funguje , iba vynechava - to je asi castejsie. Ale ako toto spolahlivo vyskusas, to neviem. Asi servis. Alebo niekto , co s tym ma skusenost. Opravovat sa asi velmi nedaju, co som pocul, tak ich vacsinou menia. Co sa tyka ceny - obycajne su vcelku priemer, ale ak mas tie speci na "lean burn", tak tie su teda drahsie. Ale na diely su tu na fore nastastie iny machri a myslym ze radi pomozu. Nakoniec da sa dat aj pouzity z vraku - ak je teda OK. Zatial by som nedramatizoval, moze to byt aj nejaka prkotina - kontakt alebo nieco podobne. Este ma napadlo - su prisady do benzinu na precistenie vstrekov - funguje ,nefunguje ? . neviem , ale myslym ze sa tu o tom niekde pisalo. Pripadne skus aj slovenske forum - toyotateam slovakia.
Civic FD7 2006 TR
R18A2
Carina AT190L 1992 JP
4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK

Carina AT190L 1992 JP

ex.Carina AT191L 1996 UK
no, to vies , okamzity vysledok necakaj - alebo mas "presteň Arabelčák"? Bude treba vypalit aspoň jednu nadrž. Neviem samozrejme aky cistic si tam dal ty. Jasom som čital jeden test - AutoBild - tam na cistenie vstrekov vyhodnotili ako najlepsi cistic od Liqui Moly( myslym ze sa da kupit za asi 2-3 euro.) A udajne zafunguje ako prevencia aj raz do roka natankovat V-power od Shellky. NO pobehaj s tym a potom daj vediet. Este ma napadlo - palivovy filter sa ma ako?
Civic FD7 2006 TR
R18A2
Carina AT190L 1992 JP
4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK

Carina AT190L 1992 JP

ex.Carina AT191L 1996 UK
Jestli můžu poradit tak zkus znovu prověřit zapalování (svíčky- kabely) měl jsem obdobný problém na corolle cukání zejména v nízkých ot., byla špatná svíčka profukovala vnitřkem byla prasklá (mikroprasklina není vidět ale byla očouzená a komprese mi zvedala kabel, pak to vynechávalo)l objedal jsem nové svíčky NGK po čase znovu problém s cukáním zjištěn opět stejný problém na svíčce ale na jiném válci pravděpodobně někomu v obchodě spadla a opět vznikla prasklina a ted perla na závěr tu vadnou svíčku jsem reklamoval a když mi prodavač dával novou tak mu přede mnou spadla na zem dobré ne
!!! naštěstí přežila a funguje bezvadně, aby té smůly nebylo málo při výměně této svíčky jsem si urval kabel takže jsem koupil od Idaha nové, ted to jezdí jedna báseň jen tak na okraj ty staré kabely měly všechny poškozenou izolaci v ohybu k fajkám takže doporučuju u všech starších aut vyměnit kabely za nové např při rozvodech, po výměně pocitově 10 koní na víc když to pálí jak má 

Avensis kombi 1,8 linea terra 98´
Corolla 1,3 E11 HB 97´social edition
Subaru Legacy kombi 2,5 GX 01´ 115 KW/223 Nm
Corolla 1,3 E11 HB 97´social edition
Subaru Legacy kombi 2,5 GX 01´ 115 KW/223 Nm
Nalil jsem tam přípravek firmy STP v kombinaci s benzínem Shell V-power. Nečekal jsem zněmu hned, nicméně mě překvapilo, že hned po pár km to bylo jakoby lepší, ale druhej den to zas cukalo. Spíš teda žádná změna. Auto prostě někdy jede líp, někdy hůř.
Mam pocit, že to může mít souvislost s tim, co mi dělá volnoběh. Od počátku, co jsem to před rokem v Německu koupil, se to na volnoběh jakoby "drbe" (trochu klesaj otáčky a motor je slyšet, když velmi málo přidám plyn, tak se to srovná do stavu, kde to má bejt normálně). Myslim, že už se to tady řešilo, ale nevim, jestli se došlo k nějakýmu závěru.
Palivovej filtr jsem ještě neměnil, možná by to mohlo bejt ono. Zajímavý je, že tátovi začla velmi podobným způsobem škubat Corolla E11 (má o 30000km míň najeto, tankuje jinde, ale jev je víceméně podobnej). Máme obá nový kabely a nový svíčky. A vzhledem k tomu, že si nepamatuju, že by někdo z nás palivovej filtr měnil, tak by to možná mohlo bej ono.
Záráží mě ale, že obě auta začaly tak nějak blbnout v podobný době. Jestli nejsou obecně v Čr nějaký bordely v benzínech... Ale ten filtr by to moh bejt, možná je totálně zanesenej...
Mam pocit, že to může mít souvislost s tim, co mi dělá volnoběh. Od počátku, co jsem to před rokem v Německu koupil, se to na volnoběh jakoby "drbe" (trochu klesaj otáčky a motor je slyšet, když velmi málo přidám plyn, tak se to srovná do stavu, kde to má bejt normálně). Myslim, že už se to tady řešilo, ale nevim, jestli se došlo k nějakýmu závěru.
Palivovej filtr jsem ještě neměnil, možná by to mohlo bejt ono. Zajímavý je, že tátovi začla velmi podobným způsobem škubat Corolla E11 (má o 30000km míň najeto, tankuje jinde, ale jev je víceméně podobnej). Máme obá nový kabely a nový svíčky. A vzhledem k tomu, že si nepamatuju, že by někdo z nás palivovej filtr měnil, tak by to možná mohlo bej ono.
Záráží mě ale, že obě auta začaly tak nějak blbnout v podobný době. Jestli nejsou obecně v Čr nějaký bordely v benzínech... Ale ten filtr by to moh bejt, možná je totálně zanesenej...
K té druhé reakci. Díky za tip. Dal jsem tam nové svíčky Denso Iridium. Ty původní maji údajně životnost 200000km a začínám tomu věřit, protože vypadaly dobře (najeto mam 158000km). Kabely jsem dal Tesla. Tam akorát že nemaj to ukončení (těšnění) ve tvaru čterce (jak je to vylito na motoru), ale kruhu, nicméně si myslim, že to taky nemá vliv. Oboje jsem vyměnil a chová se to úplně stejně.
Je to těžký. Starý kabely mohly bejt špatný a nový Tesla nejsou třeba dost dobrý...
)
Někdo mi říkal, abych prověřil Lambda sondu. Váhu vzduchu to prej nemá. Rozdělovač taky ne. Ten palivovej filtr možná. Ale nevim, jestli fakt může mít i úplně zanesenej filtr takovej vliv. Každopádně na něj mrknu.
Je to těžký. Starý kabely mohly bejt špatný a nový Tesla nejsou třeba dost dobrý...

Někdo mi říkal, abych prověřil Lambda sondu. Váhu vzduchu to prej nemá. Rozdělovač taky ne. Ten palivovej filtr možná. Ale nevim, jestli fakt může mít i úplně zanesenej filtr takovej vliv. Každopádně na něj mrknu.
Mě tohle také dělaly kabely, proto bych i já tipoval nějaký problém v zapalování. Ono je totiž dost citlivé na všelijaké abnormality, takže stačí, aby výboj někde probil, a zapalování na chvíli zdechne (asi nějaká ochrana proti zkratu, či co). Ty příznaky byly úplně stejné.
Mimochodem, jestliže tykabely mají kulaté ty kryty, tak můžou mít úplně jiné parametry, než sedí tomu zapalování. Já měnil za japonské a rozdíl byl ihned patrný.
Co třeba rozdělovač (jestli ho to ještě má) či něco podobného?
Mimochodem, jestliže tykabely mají kulaté ty kryty, tak můžou mít úplně jiné parametry, než sedí tomu zapalování. Já měnil za japonské a rozdíl byl ihned patrný.
Co třeba rozdělovač (jestli ho to ještě má) či něco podobného?
no, k tomu filtru - mne to teda nikdy necukalo. Ale obcas na dlhej ceste som si niekedy vsimol akoby auto stracalo ťah. Stacilo mierne pridat na plyne, razne to ozilo(az zhaslo "ECONOMY"), vzapäti som plyn znova ubral a uz to islo normalne. Inokedy zasa bez toho ze by som cokolvek robil s plynom, pri ustalenej rychlosti z nicoho nic akoby chytilo druhy dych a samo zacalo zrychlovat (nie, nie je to aktualna vada Priusov:) mam staru Carinu ). Vyzeralo to ako keby dovtedy neslo na plny vykon a zrazu zabralo. Neriesil som to, stalo sa to asi 5x za 20tis.km a vzdy iba na dlhej ceste pri ustalenej rychlosti. Mozno som si myslel, ze sa mi to iba zdá. No, ale preco to pisem, menil som palivovy filter, nie kvoli tomu, ale v ramci ineho a odvtedy to zmizlo. Ci bol zaneseny to neviem, nerozoberal som ho. Bol to Denso, takze kludne mohol byt este origo ( vtedy to malo nieco cez 300tis. v sebe).
...a k tomu volnobehu - nech ti niekto pozrie skrtiacu klapku- mozno bude stacit vycistit. Stary, alebo "sportovy" vzduchovy filter totiz ked nefiltruje poriadne tak sa to dost zasiera. O tomto tu pisali , skus pohladat.
...a k tomu volnobehu - nech ti niekto pozrie skrtiacu klapku- mozno bude stacit vycistit. Stary, alebo "sportovy" vzduchovy filter totiz ked nefiltruje poriadne tak sa to dost zasiera. O tomto tu pisali , skus pohladat.
Civic FD7 2006 TR
R18A2
Carina AT190L 1992 JP
4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK

Carina AT190L 1992 JP

ex.Carina AT191L 1996 UK
Rozdělovač to podle mě nemá. Ty kabely...jako nevim. Maj bej přímo pro tenhle typ. Ale jsou to ty nejlevnější...
Malinko mě rozhodilo, že udělaj kulatý zakončení, když tam má bejt čtverec...
Táta dával do Corolly taky ty Tesly a škube mu to víceméně dál. Po výměně se to zlepšilo, teď to škube zas (ujeto cca 15000-20000km). Otázkou je, jestli je stejná příčina.
Čim dál víc ale přemejšlim nad tim palivovým filtrem. Táta kupoval Corollu novou (aktuálně ujeto cca 120000km). Nepamatuju si, že by filtr měnil a škubání mu začalo cca kolem 110000km. Já kupoval Avensis ve 124000km a tehdy kolísal jenom volnoběh a sem tam po prudkým přidání plynu to chvíli váhalo a nešlo to úplně za plynem. Je možný, že tam byl taky původní filtr a postupně to graduje...
Další věc je, že to bylo rozebíraný kvůli těm rozvodům, ale nevim, do jaký míry tohle může mít vliv. Po vrácení ze servisu to neškubalo a bylo to v pořádku.
Malinko mě rozhodilo, že udělaj kulatý zakončení, když tam má bejt čtverec...
Táta dával do Corolly taky ty Tesly a škube mu to víceméně dál. Po výměně se to zlepšilo, teď to škube zas (ujeto cca 15000-20000km). Otázkou je, jestli je stejná příčina.
Čim dál víc ale přemejšlim nad tim palivovým filtrem. Táta kupoval Corollu novou (aktuálně ujeto cca 120000km). Nepamatuju si, že by filtr měnil a škubání mu začalo cca kolem 110000km. Já kupoval Avensis ve 124000km a tehdy kolísal jenom volnoběh a sem tam po prudkým přidání plynu to chvíli váhalo a nešlo to úplně za plynem. Je možný, že tam byl taky původní filtr a postupně to graduje...
Další věc je, že to bylo rozebíraný kvůli těm rozvodům, ale nevim, do jaký míry tohle může mít vliv. Po vrácení ze servisu to neškubalo a bylo to v pořádku.
Škrtící klapka by měla ebjt vyčištěná. Dával jsem to mechanikovi. Nicméně nebyl jsem u toho
, takže na 100% to nevim. Čet jsem taky někde, že se dá čistit dvěma způsoby - špatně - nějakým sprejem (což prej moc nepomůže) nebo dobře tzn. ji vyndat a pořádně vyčistit. Další věc je to, že prej se ten motor nějak sám přeprogramuje na ten "špinavej stav" a pak se musí pomocí odpojení baterky nějak resetovat nebo co, ale že by to mělo takovej vliv...
Celou dobu jsem to připisoval špinavý škrtící klapce. Žiju s tim, že je už 14 dní čistá... Ale klid budu mít asi až pokud to odstraní něco jinýho nebo až ji vyndám sám a podívám se...

Celou dobu jsem to připisoval špinavý škrtící klapce. Žiju s tim, že je už 14 dní čistá... Ale klid budu mít asi až pokud to odstraní něco jinýho nebo až ji vyndám sám a podívám se...

no zase pozor na to. Ja som to teda nemal vonku,ale pokial viem, nemalo by sa na tom nastaveni nic pomenit- len vycistit- ziadne srubky a ine blbiny neprestavovat. Moze sa stat ze to potom uz nikto nenastavi spravne.
S tym odpojenim baterky to bude pravda. Ak totiz bola klapka spinava -nedovreta, a zrazu po vycisteni a bude OK, zdvihnu sa ti prilis volnobezne otacky. RJ to takto vyhodnoti. Ptreto by sa to malo odpojit, cim RJ resetnes a ona si potom nacita nove hodnoty s uz spravne dovretou skrtiacou klapkou.
ale ako vravim o tomto sa tu uz hodne pisalo - radsej pohladaj a precitaj kym nieco rozoberes - pre istotu.
S tym odpojenim baterky to bude pravda. Ak totiz bola klapka spinava -nedovreta, a zrazu po vycisteni a bude OK, zdvihnu sa ti prilis volnobezne otacky. RJ to takto vyhodnoti. Ptreto by sa to malo odpojit, cim RJ resetnes a ona si potom nacita nove hodnoty s uz spravne dovretou skrtiacou klapkou.
ale ako vravim o tomto sa tu uz hodne pisalo - radsej pohladaj a precitaj kym nieco rozoberes - pre istotu.
Civic FD7 2006 TR
R18A2
Carina AT190L 1992 JP
4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK

Carina AT190L 1992 JP

ex.Carina AT191L 1996 UK
Tak v Toyotě mi bylo řečeno, že palivový filtr by to na 99% být neměl. Technik mi doporučil vyměnit všechno týkající se zapalování naráz - svíčky, kabely a jednu cívku (prý jsou jen dvě, takže je možné ji pak prohodit). Použít vše originál Toyota nebo v případě svíček pouze ty Denso za 3000Kč. Investice cca 11000Kč a pak to prý na 99% zmizí... Něco na tom možná bude a asi bude rozdíl v kabelech Tesla za 600Kč a Toyota za 4500Kč.... Jenže nejsou so malý peníze a záruka, že to zmizí, neni.
Po přidání aditiva se to podle mě trochu zlepšilo, tak uvidim. Možná to nechám. Ještě mě postrašil tim, že v případě, že to špatně pálí a následně posílá "špatnou směs", že by moh dřív odejít katalyzátor, což už je pak 30000Kč (bez něj to prej neprojde emisema, což prej u ostatních aut možný je).
Po přidání aditiva se to podle mě trochu zlepšilo, tak uvidim. Možná to nechám. Ještě mě postrašil tim, že v případě, že to špatně pálí a následně posílá "špatnou směs", že by moh dřív odejít katalyzátor, což už je pak 30000Kč (bez něj to prej neprojde emisema, což prej u ostatních aut možný je).