Pár otázek na ST162 a ST182

vše ohledně modelové řady Celica
MichalS
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Pár otázek na ST162 a ST182

Příspěvek od MichalS »

Čau lidi,
potřebuju něco zjistit a potvrdit. Je pravda a je to prakticky ověřené že lze do ST182 115kw namontovat pohonnou jednotku z ST162 103kw.

Při tomto "swapu" se použije jak motor tak i převodovka z ST162 (pátral jsem po tom a asi se musí použít i spojka nebo setrvačník z ST162 - pro rejpaly).

Tak a mě by zajímalo jestli se musí použít i poloosy z ST162 ??? Nebo jsou poloosy stejné a záměnné mezi ST162 a ST182 ??? Mohl by to někdo kdyžtak porovnat ?
Po 5ti letech jsem obnovil web s Celicama - schemata, linky, navody, fotodokumentace - http://www.t18.wz.cz
Laser Beam
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laser Beam »

162 a 182 mají odlišné klouby,ke kolu určitě.
Obrázek
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

myslim ze to tu delal jen jeden clovek , snad napise
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
MichalS
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichalS »

Martin.mattes to takhle kdysi udělal - bavili jsme se o tom, ale nevím jak to vymněnil jestli třeba nevymněnil i tehlice... nevim.

Já mám ve druhé garáži 2 mesíce 5g gti ve které je nefunkční motor z ST162 - zatím jsem se tady o tom ani nezmínil protože jsem neměl čas - chystám k tomu udělat komplet popis někde na webu s fotkama protože to je docela mazec.

Je v tom motor z ST162 a zřejmě i s převodovkou. No a právě teď už mám konečně čas to dát dohromady. Tak mám najito pár zdrojů ND, a potřebuju zjistit jestli jsou třeba ty poloosy záměné nebo ne. Protože auto které bych chtěl použít je zrovna docela pěkná totálka takže nechtěl bych aby mě neco chybělo.
Po 5ti letech jsem obnovil web s Celicama - schemata, linky, navody, fotodokumentace - http://www.t18.wz.cz
Leňulka
Věčnej rejpal

Příspěvek od Leňulka »

klouby jine nejsou, ja sama mela na vCelce kloub z ST162
..::Toyota Celica 2.0Turbo 4WD 89' 150kW ::..
..::Toyota 4Runner 2.4i 4WD 89' 84kW ::..
..::N.M.T. Engineering::..
Leňulka
Věčnej rejpal

Příspěvek od Leňulka »

pokud nechas z ST182 motor, prevodovku tam das, ale musis pouzit i setrvacnik ze 4gen, a hlavne, 4gen ma starter z druhe strany, spojka je stejna, ta se muze nechat, jen je podstatne opravdu s prevodovkou sparovat i setrvacnik, pac 5gen starter tam nedas, kvuli uchyceni, a 4gen ma jine zuby, nedosedly by do 5gen setrvaku...jeste pozor na diry, pokud nechas 5gen motor, musis na 4gen setrvacniku profrezovat diry na vetsi, pac roztec nesedi o cca 1mm, sedne proste jen jedna dira, ale kdyz to vezmu celkove, pac to prave ted jdeme delat, tak sednou i ty poloosy, nevim co presne chces vzajemne kombinovat, ale nemel by byt problem pri zachovani veci ktere jsem popsala...
MichalS
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichalS »

Leňulka píše:pokud nechas z ST182 motor, prevodovku tam das, ale musis pouzit i setrvacnik ze 4gen, a hlavne, 4gen ma starter z druhe strany, spojka je stejna, ta se muze nechat, jen je podstatne opravdu s prevodovkou sparovat i setrvacnik, pac 5gen starter tam nedas, kvuli uchyceni, a 4gen ma jine zuby, nedosedly by do 5gen setrvaku...jeste pozor na diry, pokud nechas 5gen motor, musis na 4gen setrvacniku profrezovat diry na vetsi, pac roztec nesedi o cca 1mm, sedne proste jen jedna dira, ale kdyz to vezmu celkove, pac to prave ted jdeme delat, tak sednou i ty poloosy, nevim co presne chces vzajemne kombinovat, ale nemel by byt problem pri zachovani veci ktere jsem popsala...
Tak paráda tohle jsem potřeboval sylšet - pokecal jsem i s Martinem.mattessem a on me potvrdil že do ST182 dal z ST162 motor+převodovku+poloosy - tehlice zůstaly v ST182 původní.
stenky
Věčnej rejpal

Příspěvek od stenky »

ma to daky zvlastny vyznam davat do T18 slabsi T16 3SGE? ma to volake vyhody oproti povodnemu 115kW ci to je len z nudze? :)
Obrázek
MichalS
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichalS »

stenky píše:ma to daky zvlastny vyznam davat do T18 slabsi T16 3SGE? ma to volake vyhody oproti povodnemu 115kW ci to je len z nudze? :)
:) přesně těmto otázkám jsem se chtěl vyvarovat - čekal jsem kdo s tím přijde. Auto mám v garáži 2 měsíce a neměl jsem na ně kvůli škole absolutně čas pouze jsem je tam schoval a teď už konečně mám - na fórum jsem ale zatím nic nestihnul napsat protože mě do toho něco vlezlo - připravuju článek kde se každý doví co řeším.

Význam to samozřejmě nemá - ale pokud někdo má ST182 s KO motorem a na zahradě se mu válí ST162 a překuchá to má fungl auto. Já teď dělám opačný proces a zjišťuju které díly jsou záměnné.
Leňulka
Věčnej rejpal

Příspěvek od Leňulka »

smele do toho pul je hotovo, ja to chapu, chce vyuzit toho co ma proste doma a za nic neutracet, v poho, dej se do prace, problem nebude :wink:
stenky
Věčnej rejpal

Příspěvek od stenky »

nene v pohode ja som sa len pytal, tiez mi to vrtalo hlavou. najprv som si myslel ze sa to robi koli kratsej prevodovke ktora by na ST182 nesadla tak sa meni cely motor. som sa chcel dozvediet volake tajnosti :) stale som cakal ze ten starsi motor ma volaco co ten "novsi" nema daky skryty bonus :D
ale chapem ;) dovody su jasne. uz nebudem vyryvat a pockam si na finale a dojmy :)
Obrázek
MichalS
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichalS »

Takže co vlastně dělám a proč se tak vyptávám :) - abyste pochopili musíte přečíst tuto hromadu textu kterou jsem psal a formuloval několik hodin - stojí to za to.
Předem musím napsat že vlastním plně funkční Sti se kterou neřeším problémy až teď na jeden zbouraný blatník, ale to zde rozepisovat nebudu. Všechno další co dělám, dělám protože mě to baví.

Neustále jsem sledoval trh, pokukoval po různých Toyotách, jel jsem se na nějaké i podívat. No a jednoho dne v březnu jedu přes Blansko a kde se vzala tu se vzala u supermarketu stojí 5g. Okamžitě jsem jel na obhlídku.
Co mě zaujalo - prázdná kola, bez SPZ. Po nekonečném 3 týdenním okukování jsem získal kontakt na majitele, proveld jsem několik obhlídek a Celicu koupil s tím že je na OPRAVU až bude čas. Auto má platné STK - je k ničemu když se s ním stejně nedá jet, značky jsou v depozitu. Auto má celkem pěkná kola s pěkným vzorkem, celkem pěkný lak, je moc pěkně spasované, pěkný interiér - vše má nejaké drobné chyby, ale je to ve stavu že se z toho dá udělat parádní kus jen to chce čas. Navíc auto obsahuje jednu věc :) kterou se sem pomalu bojím napsat takže doufám že se mnou nepřestanete komunikovat - v čičně je komplet nové (bude to na fóru jako rozbuška) LPG z roku 2007 - jedna z věcí která mě na aute zaujala.
Foto zde http://www.t18.wz.cz/ST182_body.html
Věřím že Celicu mnozí už před dvěmi lety viděli a možná i přemýšleli kam zmizela - prodávala se v jistém autobazaru http://www.autobazar.cz/inzerat/88107/t ... imatizace/ kde se i nakonec prodala. Majitel tj. člověk který auto koupil a mě prodal musel být dost smutný a pěkně na(sraný)štvaný jak na autobazar tak na Celicu i když za to nemohla. Auto mu po ujetí 300 km chcíplo a už je nikdo nedal dohromady. Dal to do jednoho servisu zaplatil a nic, pak do druhého zase nic - nikdo si s tím neviděl rady - nějaké blbosti koupili jako třeba víčko rozdělovače za 1200 kč podle účtenky nalezené v autě :) ale asi je každému jasné že tím to nebude.
Pak dal auto do depozita, najelo se s ním cca 450 km a leželo ladem netknuté 2 roky v garáži.
V čem je problém:
Nějaké pravděpodobně prase dělalo "SWAP" a dalo do toho auta motor z ST162 a nabastlili ho na původní elektriku k ST182 3SGE.
Udělali to tak strašným způsobem že je to úplně neuvěřitelné, všechyn dráty od všeho jen smotaly a zaizolovaly co je bomba tak i od startéru. Po několika zásazích se dá auto nastartovat, ale nedá se s ním prakticky jet takže je to dobré pouze na vyjetí z garáže a zpět.
Zbastlené bylo vše dokonce i rozvod vody. Chybí najrůznější šrouby, některé držáky motoru drží třeba jen na jednom místo dvou - dohromady toho bylo strašně moc. Buď to někdo jen zkoušel testovat a pak to prodal nebo nevím. Než jsem začal s nejakým zkoumáním nekompromisně jsem vyhodil VW nádbku a další různopřebarvené komponenty protože bych se z toho asi pozvracel.
Foto zde http://www.t18.wz.cz/ST182.html

Z ST162:
motor + sání, převodovka

Z ST182:
výfukové potrubí, rozdělovač, škrtící klapka, MAP, lambda

Chybí:
Veškeré akční členy jak z ST182 tak ST162 a čidlo klepání, jedinné co tam je tak jeden ventyl od TVISu (ke kterému chybí zbytek) a jeden ventyl tuším asi od volnoběhu klimatizace. Pro regulování volnoběžného vzduchu tam není nic, snímače teploty jsou pravděpodobně taky z ST162.

Před asi dvěma měsící jsem si s tím zkoušel hrát:
Všechny konektory jsem přeletoval, popřepojoval hadice a chod auta se úplně změnil k lepšímu. Do snímače polohy někdo lezl tak jsem do něj taky vlezl a přeletoval odpadlé nožičky, ale chod motoru to nezklidnilo. Hýbání rozdělovačem taky nic moc. Motor možná jede pořád na sytič, ale nemá si čím regulovat vzduch. S odpojeným MAP se dá motor vytočit, dá se i jet, ale z výfuku lítá doslova nespálený benzín. ECU asi dávkuje naplno když nemá MAP podtlak - tj. jakoby byla klapka naplno otevřena, možná je i KO snímač polohy protože to háže jeho chybu.

Jízda na LPG:
Po aktivaci LPG dojde k odpojení vstřikovačů a zapojení tzv. emulátoru který namísto vstřiků zapojí odpory - díky tomu to nezpůsobí chybu. Motor jede docela dobře, sem tam na velmi krátkou dobu vynechá, ale jede a dá se vytáčet v klidu. Regulace volnoběhu neexistuje. Problém je že ECU stále vyhazuje chybu knock senzoru - jak by taky ne když je fuč.

Napsal jsem sem moje postřehy které jsem zjistil asi před dvěma měsíci, ale to nebudeme řešit - byly to pouze pokusy a takhle bych to stejně nechtěl.

Takže řešení :idea: - nabízí se dvě:
1) Sehnat ST162 a z ní si poskládat elektriku - nemám s tím problém, ST162 mám jednu nalezenou, ale chtěl bych originální stav auta takže 3SGE 115kw.

2) Sehnat ideálně nějakou havarovanou 5g a z ní si to celé přeskládat. Tj. motor + převodovka + co bude potřeba do originálního stavu.

Rozhodl jsem se pro hledání celého auta protože nerad bych od někoho koupil jednu věc a pak zjistil "jejda tady chybí..." a pak "tak to máte za 500 kč" - na tohle kašlu, potřebuju kompletní a v ideálním případě funkční auto.

Teď už mám konečně volno, takže se můžu dát do práce. Kamarádi mají plně vybavenou karosárnu-autodílnu takže to nemusím šušnit doma v garáži, i když tam by to asi taky šlo.

Článek jsem nenapsal dřív protože jsem si dal dvouměsíční pauzu od aut. Docela mě mrzí že jsem nebyl na Celica srazu :? - psal jsem bakalářku, učil se a tak jsem o něm ani nevěděl. Před pár dny jsem vychrlil z ničeho nic spoustu dotazů protože hned jak mě začlo volno okamžitě jsem objevil jisté auto tak jsem to musel bez dlouhého vysvětlování ihned řešit.
Naposledy upravil(a) MichalS dne čtv 24.06.2010, 23:37, celkem upraveno 2 x.
MichalS
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MichalS »

Takže mám domluveno že budu kupovat jednu totálku 5g, ale zatím mám pouze foto - osobně jsem ji neviděl a pojedu pro ni pozítří. Auto jde nastartovat - majitel ho krátce protočil a vypnul. Škoda že neobsahuje ani ABS ani klimatizaci.

Prosím koukněte, posuďte a napište mě co je podle vásk KO - víc očí víc vidí.
Foto je zde :
http://www.t18.wz.cz/foto/total_1.JPG
http://www.t18.wz.cz/foto/total_2.JPG

Podle mě je KO:
chladič - mám origo
ventilátor(y) - mám origo
kryt svodů - mám origo
airbox - nemám - minimálně horní část :( spodek půjde možná svařit
expanzka - nemám - použiju z nějakého Nissanu

Dále nevím, takže pokud je v oblasti nárazu nějaká dúležitá část tak to sem prosím napište - já jsem Gti neviděl a to co mám já je bastl takže to neporovnám.
micron
Fantom fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od micron »

no tak sem ten román pročet 8) jako opravdu hezkej příběh WOW román... kousek odemě je schovaná jedna "mrtvá" červená 4x4 5gen, ale precizně :-) sice je venku, ale je na takovým místě, o kterým vědi jen domorodci tady z micronesie :-) a trochu mi to připomnělo právě tvou story jak stála "mrtvá" u nákupního střediska ta černá.

Na jednu stranu je super a podporuju recyklaci a ekologii- proč vyhazovat kvalitní motor že? Na druhou teď je tak zlá doba, že takový hrátky se nevyplatěj ani kdyby byly zadarmo... "čo bolo to bolo" finito

Nevim jakou cestou se chceš dál vydat, ale ten motor z tý K.O. červený je nějakej divnej... už podle fotek vypadá jakoby "prošel ohněm" ba přímo žárem pekelným... to kolečko jak je u lanka plynu je úplně vožahlý a horní palice v tom místě taky... EKL! ten to má podle mě už "spočítaný" tohle sem ještě neviděl... ale bejt tebou beru motor 3sge 115 čistej (dobře nemusí se lesknout ale ale ale tohle je přecejen moc...) s tim jezdilo prase že mu neni rovno...
Tady se podivej jak vypadá motor co má momentálně cca 250.000 km a to ho lehce meju jen 1x za rok vyroben 1989/10
http://www.toyotaklub.cz/forum/album_pi ... ic_id=2685
ps: ta fotka je starší, z roku 2008, ale motor vypadá stále stejně... můžu hodit aktuální fotku- ale bude totožná, resp. ještě lepší. :-)

Takže rezolutně řikám tamten motor z červený bouračky je nasračky a je mi úplně jedno jestli točí, protože ten už dávno dotočil... :lol: je to odpad humus a spálený šmélo. tečka
Imm0rt@l 1989 YAMAHA 706 Sci-Fi CAT 2.0 GTi C3LL 30* years anniversary Blue Metal 8J1++
ObrázekObrázekObrázek
OtaToy
Člen Týmu

Kabely

Příspěvek od OtaToy »

Kdyžtak bych měl komplet elektriku ze 4g 3SGE, je sice vyndaná ven z auta, ale je do posledního kabílku.
Odpovědět

Zpět na „Celica“