Klepanie rozvodov?
Klepanie rozvodov?
Nedavno som sa stal majitelom starsej toyotky yaris. Stala asi posledne 3 mesiace, nebola jazdena. Po nastartovani sa ale z miesta rozvodov ozyva na volnobehu neprijemny klepavy zvuk v intenzite asi ako ked ide vlak. Kazdych zopar sekund to klepne asi 3-4krat rychlo za sebou a znovu sa to opakuje. Pri vyssich otackach je to tam tiez, len to nie je tak pocut /ten zvuk je taky plytky/. Dalsia vec je, ze motor vobec netaha. Chcem sa spytat. Nie je v rozvodoch nahodou ten geret, co casuje ventily /variator/? Moze to byt nejakym pochramanym sponovakom alebo tak? Jarda ma najazdene tak 75.000 a je r.v. 2001. Snad nebudem jediny, ktoremu sa takato zavada prejavila. 

Veko bolo dole, ventily su v poriadku. Toho by som sa nebal. Zvuk vychadza vyslovene z miesta, kde rozvod zenie vacky. pocuvali sme to takym "stetoskopom", da sa to presne lokalizovat. No vidim, ze to asi dam na diagnostiku. Ak mi tu nikto neporadi, tak sem aspon dopisem zavadu a riesenie.. Aj tak dik.
Klepanie rozvodov
Měl jsem podobný problém s klepáním při volnoběhu, dělalo to vadné ložisko na kotoučí klínového řemene. Zvětšená vůle způsobovala toto klepání. Yaris byl v té době ještě v záruce takže vyměnily celý kotouč.
Mno, uvidime, akurat sa na tom ide zacat pracovat. Ale dakujem za tip. Po kontrole sponovaku vsak vsetko vyzera ok. Padlo tam aj podozrenie na regulator tlaku oleja do variabilneho casovania. Je nejaky zaseknuty a je uplne jedno, ci je zapojeny, alebo nie. Dufam, ze to nebude to variabilne casovanie. Inak, ako to pracuje - len tak pre zaujimavost tu: http://www.2carpros.com/how_does_it_work/camshaft.htm Je tam pekny pohyblivy obrazok so sipockami - olejovymi. A to na vrchu je ten ventil. Este pridavam nejaku stranku s katalogom dielov, ale to asi vacsinou poznate: http://www.toyodiy.com/parts/p_E_200107 ... _1106.html - ventilcek. A ked som tak hladal po nete, tak sa mi pacilo este aj toto: http://www.youtube.com/watch?v=zpERYiHR0NU Dual VVTi 

pokracovanie
Zatial sa vymenil nejaky regulator tlaku oleja do variabilneho casovania /tam zavada nebola/, tak ze ak do niekto potrebuje, mam novy... A olejovy hydraulicky piestik na sponovanie rozvodovej retaze. Klepanie trosku utichlo ale vykon ziadny a spotreba 6.0+. Dopisem potom dalsie info, mozno to raz niekomu pomoze.
- juros
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
vvti
zdar Laxo. Ty materialy z netu o VVti fakt super. Mam taky jeden takový nevím zda to mužu nazvat problém. Už jsem to psal tady na forům, ale zatím mi nikdo neporadil, takže jsem asi sam kdo se s tim setkal:
Např. rozjedu se na jedničku cca do 2500ot. - řadím dvojku a na tu se to skoro dusí a motor začné ožívat až od 3000 ot. a výše. Pod 3000ot. je to lemra líná a to mě dost štve neboť tím pádem VVT-i nesplňuje to co by mělo. Bavil jsem se o tom s člověkem, který dělá do aut a bylo mi řečeno, že tam nebude korektně fungovat časování VVT-i. Může být zaneseno karbonem (tuto závadu zmiňují i na webu tipcars.com; otázka je v jaké míře se tvoří karbon, když tam lejeme plnosyntetický olej). Kolega si v tom sjel a říka, že je to hodně líne, a že to nejede ani z kopce, protože to brzdí motor. Poku fičím na trojku nebo čtyřku a mám tam tak 4000ot, tak to jede jak pila, ale v nízkých ot. nic moc. Dokonce Fiat Uno rv. 1984, motor 0.9 ljede na dvojku v nízkých ot. plynuleji a živěji než muj Yaris.
Budu rád za každou radu ohledně opravy časování VVT-i. Stačí to vyčistit nebo se to musí měnit? Nebo může být háček i jinde např. ucpaný výfuk. Kolega mi to napíchnul na diagnostiku a ukázalo mu to že časování funguje. Já si ale myslím, že funguje pouze částečně - pro vyšší otáčky. Toyota Yaris 1.0, rv. 2001.
Např. rozjedu se na jedničku cca do 2500ot. - řadím dvojku a na tu se to skoro dusí a motor začné ožívat až od 3000 ot. a výše. Pod 3000ot. je to lemra líná a to mě dost štve neboť tím pádem VVT-i nesplňuje to co by mělo. Bavil jsem se o tom s člověkem, který dělá do aut a bylo mi řečeno, že tam nebude korektně fungovat časování VVT-i. Může být zaneseno karbonem (tuto závadu zmiňují i na webu tipcars.com; otázka je v jaké míře se tvoří karbon, když tam lejeme plnosyntetický olej). Kolega si v tom sjel a říka, že je to hodně líne, a že to nejede ani z kopce, protože to brzdí motor. Poku fičím na trojku nebo čtyřku a mám tam tak 4000ot, tak to jede jak pila, ale v nízkých ot. nic moc. Dokonce Fiat Uno rv. 1984, motor 0.9 ljede na dvojku v nízkých ot. plynuleji a živěji než muj Yaris.
Budu rád za každou radu ohledně opravy časování VVT-i. Stačí to vyčistit nebo se to musí měnit? Nebo může být háček i jinde např. ucpaný výfuk. Kolega mi to napíchnul na diagnostiku a ukázalo mu to že časování funguje. Já si ale myslím, že funguje pouze částečně - pro vyšší otáčky. Toyota Yaris 1.0, rv. 2001.
Re: vvti
Neviem, ci sa moze variabil pokazit. Na lavej strane motora v hornej polovici zo zadnej casti vytrca regulator tlaku oleja. Ja som ho vymenil a nic. Variabilne casovanie sa ale asi len tazko pokazi, lebo je to vsetko cisto mechanicke a nenachylne k pokazeniu. Videl som to rozobrate. Jedine, ak by ten regulator, ale tazko povedat. Nie je lacny, nepamatam si, ale okolo 170E ma stal a mozem si ho dat na policku (nechal som tam povodny)juros píše:zdar Laxo. Ty materialy z netu o VVti fakt super. Mam taky jeden takový nevím zda to mužu nazvat problém. Už jsem to psal tady na forům, ale zatím mi nikdo neporadil, takže jsem asi sam kdo se s tim setkal:

Nahradne diely
BTW - predpokladam, ze to asi budete poznat, ale tu najdete nahradnych dielov na svoje afta viac, nez dost. Len treba spravne "polski" filtrovat
Ale od coho je GoogleTranslate, no nie?
Link (vyfiltrovany na palivove komponenty yariska
): http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... liwa+yaris

Link (vyfiltrovany na palivove komponenty yariska