Ložiska zadních kol
Ložiska zadních kol
Zdravím všechny!
Mám takový dotaz,jestli náhodou někdo neví,zda se dá určit,která strana je špatná,nebo se mění obě dvě naráz.U předních se to dá určit na heveru,protože jsou poháněné a dají se roztočit.Tak kdyby někdo věděl,jestli je to nějak možné zjistit,byl bych rád.Díky
Mám takový dotaz,jestli náhodou někdo neví,zda se dá určit,která strana je špatná,nebo se mění obě dvě naráz.U předních se to dá určit na heveru,protože jsou poháněné a dají se roztočit.Tak kdyby někdo věděl,jestli je to nějak možné zjistit,byl bych rád.Díky
Toyota Carina E combi 1,6 16V 1997 LPG
- Pavo.B.
- Věčnej rejpal
vetsinou podle zatacek pri jizde ale jiste to neni, ono ani nekdy horsi lozisko se neda poznat normalne ale v mem pripade to slo zcela jiste poznat po sundani kol a brzd , kdyz se tocilo bez odporu a "cinkalo" kdyzto druhe slo ztuha tak jak ma jit
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
A když jsi točil celým kolem,tak to poznat nešlo?Je mi jasné,že pokud je jen chycené trochu,tak to půjde poznat asi těžko.Pavo.B. píše:vetsinou podle zatacek pri jizde ale jiste to neni, ono ani nekdy horsi lozisko se neda poznat normalne ale v mem pripade to slo zcela jiste poznat po sundani kol a brzd , kdyz se tocilo bez odporu a "cinkalo" kdyzto druhe slo ztuha tak jak ma jit
Nikdy jsem ložisko neměnil, tak napíšu jen svůj názor. Ložisku v zásadě můžou být 2 věci:
- Je "vymleté", tj. má vůli, pozná se při zacloumání kolem.
- Je "přidřené, tj. má málo maziva, špatně se točí, kolo při otáčení klade odpor.
Mám tu zkušenost, že odbržděné (!) kolo při otáčení rukou by se mělo točit skoro volně, po puštění se nesmí hned zastavit.
Pokud drhne - rozebral bych, pokud ne, neřešil. Skutečný stav ložiska bez rozebrání se asi zjistit nedá.
- Je "vymleté", tj. má vůli, pozná se při zacloumání kolem.
- Je "přidřené, tj. má málo maziva, špatně se točí, kolo při otáčení klade odpor.
Mám tu zkušenost, že odbržděné (!) kolo při otáčení rukou by se mělo točit skoro volně, po puštění se nesmí hned zastavit.
Pokud drhne - rozebral bych, pokud ne, neřešil. Skutečný stav ložiska bez rozebrání se asi zjistit nedá.
Ahoj kolegové, z příspěvku není zřejmé, jestli je ložisko skutečně vadné a jak se projevuje. Pokud se ozývá pravidelný tlukot, jsou to velmi pravděpodoně oskákané pneu od vadného tlumiče, nebo častých jízd po D1. Ačkoliv iluze vadného ložiska byla velmi sugestivní (dokonce tak, že jsem nyní po pár letech podezříval, opět mylně, zadní ložisko u téměř nového pašíka), ložisko jsem naštěstí nekoupil a přehodil kola na předek. Skutečně vadné ložisko se na Carině 2.0 GLi STW projevilo až o 100 tkm poději ve 350 tkm. Myslím, že vadné víc tluče na odlečené, tedy vnitřní straně při průjezdu zatáčkou. Tak ať to dobře dopadne.
Pavel Avensis SOL kombi 2.0 2002
Dovolím si reagovat.Pneu jsem měnil,změna nenastala,ale hluk se mění v závislosti na směr zatáčení,tzn.na jednu stranu víc na druhou míň,ale v autě se to trochu špatně určuje.Známý se trefil až na druhý pokus(naštěstí jich víc není).Pavel_CK píše:Ahoj kolegové, z příspěvku není zřejmé, jestli je ložisko skutečně vadné a jak se projevuje. Pokud se ozývá pravidelný tlukot, jsou to velmi pravděpodoně oskákané pneu od vadného tlumiče, nebo častých jízd po D1. Ačkoliv iluze vadného ložiska byla velmi sugestivní (dokonce tak, že jsem nyní po pár letech podezříval, opět mylně, zadní ložisko u téměř nového pašíka), ložisko jsem naštěstí nekoupil a přehodil kola na předek. Skutečně vadné ložisko se na Carině 2.0 GLi STW projevilo až o 100 tkm poději ve 350 tkm. Myslím, že vadné víc tluče na odlečené, tedy vnitřní straně při průjezdu zatáčkou. Tak ať to dobře dopadne.
Tak jsem to zkoušel napřed já a pak i známý automechanik a ten ložiska vyloučil.Sice ne úplně,ale vůle v nich není.Jediné nač přišel je,že chytá brzdové obložení v jednom místě.Zkoušel jsem sundat buben,abych se podíval,ale nejde.Celkem to drží.Nechce se mi to dělat násilím,abych něco neurval.Na favoritovi se mi to povedlo vytrhat všechno,protože jsem nepovolil tzv. samostavy.Ale tady na bubnu žádné dírky nejsou,jen závity na stahování.Ví někdo jak to sundat,abych nemusel nikoho otravovat.Díky za rady.
Pokud to nejde sundat samo, tak staci do tech direk, idealne do obou najednou, dat nejake srouby co tam pasuji a stejnomerne utahovat, buben vyleze. Jen bacha na zatazenou rucni brzdu. Kdyz jsem bubny sundaval poprve sly vpoho rukou. Podruhe jsem je nemohl za boha vypacit ani temi srouby, pak jsem si uvedomil, ze mam zatazenou rucku, odbrzdil jsem a sly opet samijarda123 píše:Tak jsem to zkoušel napřed já a pak i známý automechanik a ten ložiska vyloučil.Sice ne úplně,ale vůle v nich není.Jediné nač přišel je,že chytá brzdové obložení v jednom místě.Zkoušel jsem sundat buben,abych se podíval,ale nejde.Celkem to drží.Nechce se mi to dělat násilím,abych něco neurval.Na favoritovi se mi to povedlo vytrhat všechno,protože jsem nepovolil tzv. samostavy.Ale tady na bubnu žádné dírky nejsou,jen závity na stahování.Ví někdo jak to sundat,abych nemusel nikoho otravovat.Díky za rady.

Toyota Carina E 1,8 16V, 1996 Liftback
Podle mě (zadní) ložiska hučí i když vůli zjistitelnou běžným hýbáním kolem nemají. Dobré je si je poslechnout při složených zadních sedačkách a odstraněném polstrování kufru.
Ložisko by se asi mělo točit mírně ztuha, ale plynule. Když se točí moc zlehka, tak už hučet bude. Zkoušel bych to rukou bez pneu.
Ložisko by se asi mělo točit mírně ztuha, ale plynule. Když se točí moc zlehka, tak už hučet bude. Zkoušel bych to rukou bez pneu.
ok
zadni naboje /loziska samostatne menit nejde/ jsou pomerne drahy a klasicky problem u Cariny, ja je menil taky.. cau
cerstvy majitel E12 r.v.2006 1.6 3ZZ-FE (81kw/6000, 150nm/3800ot.)
5 rokov: Corolla E11 1332cm 4E-FE 63kw,120Nm. 3dv. Luna - plna vybava (made in Japan).
EX - 5 r. Carina E 2.0i 3S-FE 98 KW,183 Nm / model 93 made in Japan
5 rokov: Corolla E11 1332cm 4E-FE 63kw,120Nm. 3dv. Luna - plna vybava (made in Japan).
EX - 5 r. Carina E 2.0i 3S-FE 98 KW,183 Nm / model 93 made in Japan