Taxem zakoupil Ravku a hned "problém": pokud vozidlo stojí, je vše v pořádku. Ovšem pokud zahřeji motor a jedu a vyřadím, začnou otáčky pravidelně kolísat mezi 500 a 1500. Již mně byla čištěna škrtící klapka, měněny svíčky a vzduchový filtr a problém se nezlepšil.
Obvolal jsem servisy a dozvěděl jsem se, že prý je to v podstatě v pořádku, neboť se vyřazovat vlastně vůbec nemá (např. kvůli síle v brzdách) a že ten motor těmito otáčkami reaguje např. na potřeby elektrického systému (měnící se odběr). Je to zajímavé. Docela by mě zajímalo, jesli Vám to dělá také.
Při jízdě kolísají volnoběžné otáčky, když to stojí, tak ne
Při jízdě kolísají volnoběžné otáčky, když to stojí, tak ne
Rav4 2,0 VVTi r.v. 2001
Mně to nic podobnýho nedělá, i když mám teda diesel. Otáčky na volnoběh jsou stabilní, ať už stojím na místě, nebo vyřadím za jízdy. Takový kolísání mi teda v pořádku nepřipadá... Kdyby to tak mělo kolísat podle potřeb odběru, tak so by to dělalo, kdybys třeba zkusil zhasnout a rozsvítit světla, nebo cokoliv jinýho, co má vliv na odběr? Přece to nemůže kolísat v rozsahu 1000 otáček..
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... sc&start=0 tady se řešilo podobný
Taxem napsal maily asi do deseti servisů (tedy do všech autorizovaných, co jich tu jen máme ) a jeden pán z auto duba na to asi přišel, píše, že pokud byla odpojená baterie (a ona byla), tak se řídící jednotka musí znovu všechno "naučit" a že se to do 500km má srovnat. Tak dám vědět, jak to dopadlo.
Rav4 2,0 VVTi r.v. 2001
jednotka
TO je pravda , ze se z ridici jednotky smazou po odpojeni baterky vsechny data a jednotka si vyhodnocuje provozni stavy znova, ale nemel jsem dojem, ze by to melo vliv na chod motoru. Ale je to dobrej nápad. Většina problému se vyřeší jednoduchým RESTARTEM. Já jsem zase podobně vyřešil, sporadicky se objevujici chyby a hlaseni ridici jednotky. Proste jsem baterku poradne nabil a bylo po problemech. aaaa