E11 GO - co vše je potřeba?
E11 GO - co vše je potřeba?
Zdravím,
jsem tu nový, ale často pročítám Vaše postřehy a problémy.
Nyní jsem nucenej se zeptat nebo spíš poprosit o pár rad jak dál se svojí E11.
Koupil jsem ji rv.98 1.3 LB před 2ma rokama s 109 tis km.
Nechal jsem udělat nový rozvody a vyměnit kapaliny. Pak už jsem se jen vozil a zapomněl na údržbu.
Ted mi trochu vypověděla v chorvatsku na dovolený. Byla to svíčka, ale při vytahování kabelu jsem ho přetrhnul - lehce opravil a vyměnil svíčky a jel zpět do ČR cca 1300km střídavě na 3-4 válce.
Dotazy:
č.1 - jaký kabely a kde nejlépe sehnat (-dicomprac.cz ???)
č.2 - mohl jsem motor nebo něco jiného poškodit?
č.3 - po 2 letech bez údržby (najeto 40.000) - co vše vyměnit?co zkontrolovat?
případně jaké oleje, kapaliny doporučujete
omlouvám se za zelenáčský styl dotazů a svý corolle za zhuntování
Vám díky za případný rady
jsem tu nový, ale často pročítám Vaše postřehy a problémy.
Nyní jsem nucenej se zeptat nebo spíš poprosit o pár rad jak dál se svojí E11.
Koupil jsem ji rv.98 1.3 LB před 2ma rokama s 109 tis km.
Nechal jsem udělat nový rozvody a vyměnit kapaliny. Pak už jsem se jen vozil a zapomněl na údržbu.
Ted mi trochu vypověděla v chorvatsku na dovolený. Byla to svíčka, ale při vytahování kabelu jsem ho přetrhnul - lehce opravil a vyměnil svíčky a jel zpět do ČR cca 1300km střídavě na 3-4 válce.
Dotazy:
č.1 - jaký kabely a kde nejlépe sehnat (-dicomprac.cz ???)
č.2 - mohl jsem motor nebo něco jiného poškodit?
č.3 - po 2 letech bez údržby (najeto 40.000) - co vše vyměnit?co zkontrolovat?
případně jaké oleje, kapaliny doporučujete
omlouvám se za zelenáčský styl dotazů a svý corolle za zhuntování
Vám díky za případný rady
Johnny
- Marty
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Takže máš najeto zhruba 150 tisíc.
Tzn. měla by se udělat velká prohlídka, rozvody ještě nejsou potřeba.
Motor jízdou na 3 válce snad nijak poškodit nejde, maximálně tak riskuješ katalyzátor nebo lambdu, ale ani to snad ne.
Větší strach bych měl z toho oleje, jestli jsi 40 tisíc km neměnil v motoru... tak potěš koště.
Osobně bych to viděl takto:
- vyměnit olej v motoru a převodovce, včetně filtru, za něco obyč (starline, mogul... v dané specifikaci - asi leješ 10W-40), najezdit tak 1000-2000 km a vyměnit znova za nějaký kvalitnější olej - Castrol, Total, Shell... nejdřív tedy propláchnout a pak dát něco "čistého" - dodržovat pak intervaly výměny oleje v motoru každých 15000 km a kontrolovat stav a případně dolévat.
- mrknout na zadní bubny, vyčistit a případně vyměnit pakny
- vyměnit brzdovou kapalinu a kapalinu v servu
- mrknout na stav kotoučů, jestli nepotřebují výměnu
- vyměnit chladicí kapalinu
- vyměnit svíčky
To je asi takové základní minimum pro bezpečnost a chod motoru, někdo třeba doplní další věci, na které jsem zapomněl.
Tzn. měla by se udělat velká prohlídka, rozvody ještě nejsou potřeba.
Motor jízdou na 3 válce snad nijak poškodit nejde, maximálně tak riskuješ katalyzátor nebo lambdu, ale ani to snad ne.
Větší strach bych měl z toho oleje, jestli jsi 40 tisíc km neměnil v motoru... tak potěš koště.
Osobně bych to viděl takto:
- vyměnit olej v motoru a převodovce, včetně filtru, za něco obyč (starline, mogul... v dané specifikaci - asi leješ 10W-40), najezdit tak 1000-2000 km a vyměnit znova za nějaký kvalitnější olej - Castrol, Total, Shell... nejdřív tedy propláchnout a pak dát něco "čistého" - dodržovat pak intervaly výměny oleje v motoru každých 15000 km a kontrolovat stav a případně dolévat.
- mrknout na zadní bubny, vyčistit a případně vyměnit pakny
- vyměnit brzdovou kapalinu a kapalinu v servu
- mrknout na stav kotoučů, jestli nepotřebují výměnu
- vyměnit chladicí kapalinu
- vyměnit svíčky
To je asi takové základní minimum pro bezpečnost a chod motoru, někdo třeba doplní další věci, na které jsem zapomněl.
je to pánové tak!!!
stydím se za moji laxnost - 40.000km na jeden olej. ted najeto 153.000km
první auto, takže mladej kluk, kterej se vozí a na důležitý věci zapomněl.
brzdy dle mýho názoru moc nebrzděj - je to na velký sešlápnutí, ale na předních ještě nejsou rejhy nebo hmatatelný opotřebení - spíš to vidím na bubny vzádu.
pak je ještě problém s chrčením startéru po otočení klíčem - ale už v jedný starší diskuzi jsem četl (plus video youtube), že by to mohlo jít řešit rozebráním a vyčistěním.
zkusím ted koupit nový kabely a budeme bádat co s tím.
v tuhle chvíli bez výkonu, hluk a smrad z benzímu ve vejfuku.
plus bonus - přijdu ráno k autu a čelní sklo prasklý (u spolujezdce rejha 20cm) - když už se to má podělat tak komplet.
díky Marty za rady
stydím se za moji laxnost - 40.000km na jeden olej. ted najeto 153.000km
první auto, takže mladej kluk, kterej se vozí a na důležitý věci zapomněl.
brzdy dle mýho názoru moc nebrzděj - je to na velký sešlápnutí, ale na předních ještě nejsou rejhy nebo hmatatelný opotřebení - spíš to vidím na bubny vzádu.
pak je ještě problém s chrčením startéru po otočení klíčem - ale už v jedný starší diskuzi jsem četl (plus video youtube), že by to mohlo jít řešit rozebráním a vyčistěním.
zkusím ted koupit nový kabely a budeme bádat co s tím.
v tuhle chvíli bez výkonu, hluk a smrad z benzímu ve vejfuku.
plus bonus - přijdu ráno k autu a čelní sklo prasklý (u spolujezdce rejha 20cm) - když už se to má podělat tak komplet.
díky Marty za rady
Johnny
- Marty
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Tak ještě okamžitě zkontroluj stav oleje a dolej, pokud je potřeba - zcela jistě tam minimálně litr padne.
Pokud nevíš kde, tak se studeným motorem na rovině otevři kapotu (ideálně ráno před cestou do práce v garáži), je tam žlutá rukojeť - měrka oleje. Vytáhni ji a mrkni, kam hladina sahá, případně otři, zastrč nadoraz a zas vytáhni. Hladina by měla být mezi spodní a horní ryskou ve vyšrafované oblasti. Pokud je níž nebo nedej bože nezasahuje ani na měrku, auto ani nestartuj a nalej tam olej. Pokud ti nebude dosahovat na měrku, kup rovnou čtyřlitrový kanystr, pač 2-3 litry tam určitě naleješ.
Jestli jsi bez výkonu a smrdíš, tak to je blbé, otázka je jak moc... pokud jezdíš bez oleje, tak můžeš mít v háji úplně všechno
Startér jsem řešil já, dělá mi to furt, ale ne příliš často. Pokud otočím klíčkem jen opravdu krátce, tak to neudělá - snad by opravdu stačilo vyčistit. Zatím to neřeším.
A smrad z výfuku může být taky kat / lambda v háji, to by mohlo ukazovat na velkou spotřebu oleje....
No nechci strašit, ale vypadá to, že toho budeš mít víc...
Pokud nevíš kde, tak se studeným motorem na rovině otevři kapotu (ideálně ráno před cestou do práce v garáži), je tam žlutá rukojeť - měrka oleje. Vytáhni ji a mrkni, kam hladina sahá, případně otři, zastrč nadoraz a zas vytáhni. Hladina by měla být mezi spodní a horní ryskou ve vyšrafované oblasti. Pokud je níž nebo nedej bože nezasahuje ani na měrku, auto ani nestartuj a nalej tam olej. Pokud ti nebude dosahovat na měrku, kup rovnou čtyřlitrový kanystr, pač 2-3 litry tam určitě naleješ.
Jestli jsi bez výkonu a smrdíš, tak to je blbé, otázka je jak moc... pokud jezdíš bez oleje, tak můžeš mít v háji úplně všechno

Startér jsem řešil já, dělá mi to furt, ale ne příliš často. Pokud otočím klíčkem jen opravdu krátce, tak to neudělá - snad by opravdu stačilo vyčistit. Zatím to neřeším.
A smrad z výfuku může být taky kat / lambda v háji, to by mohlo ukazovat na velkou spotřebu oleje....
No nechci strašit, ale vypadá to, že toho budeš mít víc...
- Marty
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
No, já jsem do cariny tenkrát po koupi nalil něco přes 3 litry (4A-FE) a měrka byla suchá. A že jsem mu ji blbec neodvezl rovnou zpátky, ušetřil bych si starosti a penízeJimmi píše:Neblbni, tři litry jsou už přes rysku i při prázdné vaně.Marty píše: ...pač 2-3 litry tam určitě naleješ...
Pozor! Přes rysku také nepřelévat. Ale jestli se Ti už projevuje to co jsi popsal, tak už je možná motor v pánu.

A pokud je to tak špatné, tak ani ten výplach nedělej... prostě tam nalej nějakej olej, pozoruj úbytek (pokud to bude zlé, bude ubývat rychle) a jestli to vychlastá, tak můžeš měnit motor (GO by se asi nevyplatila).
měrku na olej jsem jako zhovadilý amatér našel bez problémů
- ale!!!! olej černej jak prezident rwandy - spíš kafe s logrem starý 5neděl a rysku olizuje v oblasti min. - takže prázdno
za ten kabel bych si nejraděj nafackoval - holt splašenej janek sem to chytl a už jsem ho přetrženej držel v ruce
u toho startéru - dělá to opravdu jen někdy - pořádný chhhhhhhhr po nastartování - to je ted, ale opravdu banalita
no obávám se dle Vašich názorů, že to bude asi na novej motor
- ale!!!! olej černej jak prezident rwandy - spíš kafe s logrem starý 5neděl a rysku olizuje v oblasti min. - takže prázdno
za ten kabel bych si nejraděj nafackoval - holt splašenej janek sem to chytl a už jsem ho přetrženej držel v ruce
u toho startéru - dělá to opravdu jen někdy - pořádný chhhhhhhhr po nastartování - to je ted, ale opravdu banalita
no obávám se dle Vašich názorů, že to bude asi na novej motor
Johnny
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
černej olej nezanmená nic špatného, jen že plní svou funkci ( to že jsi ho "přejel " je už jiná.. )
Nechci se te nejak zastávat ale minimlně jendou měsíčne k nám přijede zákazník kterého když se zeptáme na výmenu olje tak řekne "ja nejedu ak 4-5tis ročne a má mmenit po 15ti tis takže mám jeste dva roky čas....ehm...
jinak napsal jsem ti SZ - konzultace jsou zdarma
Nechci se te nejak zastávat ale minimlně jendou měsíčne k nám přijede zákazník kterého když se zeptáme na výmenu olje tak řekne "ja nejedu ak 4-5tis ročne a má mmenit po 15ti tis takže mám jeste dva roky čas....ehm...
jinak napsal jsem ti SZ - konzultace jsou zdarma

- Marty
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Tak aspoň žes nejezdil nasucho, to už bys asi dojezdil...
No když se Idaho tak nabídl, tak to využij konzultace, dokud jsou zdarma
Ad černej olej - jak píše Idaho, to je v pořádku, že je špinavej znamená, že na sebe váže nečistoty. Bohužel s větším množstvím nečistot pak klesají jeho mazací schopnosti - mimo jiné.
No když se Idaho tak nabídl, tak to využij konzultace, dokud jsou zdarma

Ad černej olej - jak píše Idaho, to je v pořádku, že je špinavej znamená, že na sebe váže nečistoty. Bohužel s větším množstvím nečistot pak klesají jeho mazací schopnosti - mimo jiné.
no pekne .....
tak ja za 40tis km vymenim olej 5x a niekto raz... !!!
menim kazdych 8tis km na kazdom aute co som vlastnil a ked som kupil jazdnenku po neznamom majitelovi ihned po kupe som dal novy lacnejsi olej a vypustil po 2000km a dalej menil kazdych 8tis.
ked to tak citam potom sa uz nicomu necudujem..
P.S. ja nosim vzdy sebou aj nahradne VN kabely 2ks, to je moj "blby" zvyk = skusenosti
tak ja za 40tis km vymenim olej 5x a niekto raz... !!!
menim kazdych 8tis km na kazdom aute co som vlastnil a ked som kupil jazdnenku po neznamom majitelovi ihned po kupe som dal novy lacnejsi olej a vypustil po 2000km a dalej menil kazdych 8tis.
ked to tak citam potom sa uz nicomu necudujem..
P.S. ja nosim vzdy sebou aj nahradne VN kabely 2ks, to je moj "blby" zvyk = skusenosti
cerstvy majitel E12 r.v.2006 1.6 3ZZ-FE (81kw/6000, 150nm/3800ot.)
5 rokov: Corolla E11 1332cm 4E-FE 63kw,120Nm. 3dv. Luna - plna vybava (made in Japan).
EX - 5 r. Carina E 2.0i 3S-FE 98 KW,183 Nm / model 93 made in Japan
5 rokov: Corolla E11 1332cm 4E-FE 63kw,120Nm. 3dv. Luna - plna vybava (made in Japan).
EX - 5 r. Carina E 2.0i 3S-FE 98 KW,183 Nm / model 93 made in Japan