Tato informace probehla už na více forech, předpokládal jsem, že je lidé čtou, a byl jsem proto překvapen, když mi Torro dnes řekl, že platil ekodan, takže prvotní informaci kopíruji z jiného fora, a dál uvádím shrnutí z ostatních for a více diskuzí na co dát pozor abych předesel případným otázkám a flamewar..
Citace z Hondaclubu :
"Dne 19.09.2009 vešla v platnost novela 297/09 k zákonu o odpadech č. 185/2001 Sb. která upravuje placení eko. poplatků.
pro nás je zajímavý § 37e:
(1) Žadatel o registraci použitého vozidla kategorie M1 a N1 do registru silničních vozidel podle jiného právního předpisu31f) je povinen zaplatit poplatek na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků. Poplatek se platí při první registraci použitého vozidla kategorie M1 a N1 v České republice. Pokud je již vozidlo v České republice registrováno, platí se poplatek při první přeregistraci vozidla.
(2) Od poplatku jsou osvobozeni žadatelé těžce tělesně postižení, kteří jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP-P, dále žadatelé, u nichž k přeregistraci podle odstavce 1 dochází v důsledku nabytí a vypořádání dědictví nebo v důsledku zániku společného jmění manželů.
Pokud tedy první přeregistraci po 01.01.2009 provede osoba z odst.2( ZTP, dědictví, společné jmění manželů), tak je tím splněn krok první přeregistrace.
Pak již stačí vozidlo odhlásit na další osobu a ta je již zproštěna platby EKO poplatku, protože se již jedná o DRUHOU přeregistraci..
příklad: Mam na sebe v polopřevodu CRX, měl bych platit EKO, pač je to první přeregistrace...Nechám vozidlo přihlásit na dědu, kterej má ZTP průkaz a převod má zadarmo(akorát musí mít Evidenčku a pojistku)...On to druhý den odhlásí na mě, já si udělám evidenčku, pojistku a za 800,- dohlásím,pač provádím už druhý převod. "
shrnutí diskuzí celkově - co proběhlo na několika forech, jen předávám info ( v závorkách zdroj ) :
1) Tento postup je vyzkoušen a tato "díra" mi byla potvrzena i od JUDr E.Zlámalové z Ministerstva Dopravy, Oddělení správy registrů vozidel a řidičů...Dle zákona je tak vše vpořádku
zde je kontakt na MD: 225 131 200, sekretariát Belatková a žádat JUDr E.Zlámalovou..Je velmi ochotná to úřadu vysvětlit. ( Honda-club, JDM-Meeting )
2) Na úřadu na přímý dotaz odpovídají že dan se automaticky přesunuje na další převod - nenechat se ukacat jde o mylnou informaci, již se vyskytlo nekolik případů kdy na základě této díry musel uřad zaplacenou dan vracet. ( hondaclub )
3) Pozor na dan z příjmu z prodeje vozu, pokud jste majitelem vozu méně než rok a rpodáte ho SE ZISKEM jste povinni podat danové přiznání a zisk řádně zdanit. Pozor u ZTP kde s eprovede v prubehu roku více převodu aut by to mohl FU obzvlášt sledovat. ( warforum )
Závěr - moje shrnutí a tipy:
1) Nenechte si s*át na hlavu a na odmítnutí uřadu, že dan bude platit další odpovídejte, že podávaním mylných informací jim hrozí pokuta z ministerstva dopravy ( MD ), dejte jim nejaký čas na zjištění správného stavu věci ( ideálně předejte i výše zminovaný kontakt ).
2) Pokud spěcháte a nechcete se s nimi hádat, dan zaplatte ( při převodu ze ZTP na vás - druhém převodu ) a obratem si písemně zažádejte o její vrácení, s pohružkou stížnosti ma MD.
3) Pokud nekterý z vašich známých je ZTP a náhodou by převádel více aut za rok, je třeba podat danové přiznání na konci roku, i kdyby byl zisk z prodeje třeba 20ti vozů nulový, v opačném případě hrozí pomerně vysoké pokuty.
4) Smlouvy o koupi a prodeji vozu at si ZTP schovává, pokud je v kopii dodá k danovému přiznání, nemá si FU na co stežovat Smile
5) Pokud máte známého/příbuzného ZTP, který by byl ochoten byt za jakoukoliv protihodnotu na sebe den a více přihlásit vůz, podělte se o kontakt na nej s dalšími kolegy na foru Smile
Stát nám nikdy nic zadarmo nedá, a z našich platů si bere pomerne velké soustu, tak proč mu další peníze zbytečně přidávat.
GL
Jak (NE)platit ekodaň :)
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
známému z plzne na základě písemné žádosti vrací ekopolatek. Dozvedel se o tom cca před třemi týdny ( ekodan platil nekdy koncem léta 09 ) a již mu přišla odpoved, že jeho žádost byla oduvodněná a žádali upřesnení zda poslat na učet nebo složenkou ( minulý týden ) . V jeho případe neslo o machinaci ale koupil pro svou matku favorita a předchozí majitel má (mel ) ZTP prukaz a vuz cca dva měsíce a zbavoval se ho ( šel do domova duchodu ).
Jinak není problém zavola Judr. Zlámalové...
Jinak není problém zavola Judr. Zlámalové...
ZTP
Mam ZTP průkaz, a už jsem s tím pomohl svému bratranci .