ABS - dělá si co chce - máte někdo podobné zkušenosti?

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Mr.Sandman
Člen Týmu

ABS - dělá si co chce - máte někdo podobné zkušenosti?

Příspěvek od Mr.Sandman »

Zdravím všechny!

Mám Toyotu Avensis 2.0 TD, ročník 98. Před nedávnem se mi v nepravidelných intervalech začala rozsvěcovat a opět nečekaně zhasínat kontrolka od ABS. ABS buď vůbec nefunguje a auto se chová jako normální auto bez ABS (kontrolka svítí a tím pádem je ABS odpojené) anebo kontrolka nesvítí a mělo by vše fungovat... jenomže tady začíná ten můj větší problém. Při brždění na kluzkém povrchu mi "ábéesují" jenom tři kola, to čtvrté (pravé přední) se zakousne a brzdí smykem. A co je ještě horší, při puštění brzdového pedálu to pravé přední jede ve smyku ještě cca jednu vteřinu a v tu chvíli se z auta stává neřízená střela a letí přímo do příkopu.

Na doporučení servisu jsem už postupně vyměnil řídící jednotku ABS, snímač na PP kole, brzdič PP kola (myslel jsem, že se kouše pístek ve třmenu) a závada přetrvávala, tak jsem se vydal do značkového servisu na diagnostiku a tam mi řekli, že veškerá elektronika je v pořádku, že by na mém místě vyměnili těhlici - prý je hodně zkorodovaná, což se mi ale nezdá, že by mělo být příčinou... To blokování jednoho kola ikdyž nešlapu na pedál se projevuje jenom když je ABS v chodu (kontrolka nesvítí). Ale když se nahodile ABS odpojí a rozsvítí se kontrolka, tak sice smykujou všechny 4 kola, ale bez toho abych letěl nejkratší cestou do pangejtu a drží si přímej směr.

Tímto Vás všechny prosím o radu. Nevíte co bych měl ještě jiného vyměnit? Neřešil jste někdo z vás podobnou závadu?

Za jakékoliv reakce předem děkuji!
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

S největší pravděpodobností čidlo nebo cesta k němu. Pravda je, že to také snímá zuby na náboji, ale to by muselo být už hodně odkorodované. Tady to spíše vypadá, dle projevu, že jednotka dostává při brzdění falešné impulsy, které jí nesprávně říkají, že se toto kolo točí nejrychleji.

Jinak ten servis bych za podobný přístup dal k soudu :?
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Mr.Sandman
Člen Týmu

... Dle protokolu z diagnostiky ze značkového servisu jsou všechna čidla, řídící jednotka i kabelové cesty mezi nimi v pořádku. Taky jsem si říkal, že by to mohlo být ozubeným věnečkem na poloose, ale v porovnání s druhou stranou na levém kole jsou oba věnečky zhruba stejně zkorodované a mají i stejné vůle. To by mi tím pádem musela blbnout i ta levá strana... Už fakt nevím co s tím :(
josuk
Věčnej rejpal

Příspěvek od josuk »

v první řadě bych se řádně podíval na to PP kolo, rozebral bych brzdu a udělal revizi na vlastní oči - ve značkovém servisu už "zjistili" různé věci a přitom se třeba ani nepodívali na druhou stranu brzdového kotouče viz tato story http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopic.php?t=9017

prostě ABS způsobuje že zůstává viset brzdový tlak pro PP kolo..?? a jednotkou to není ...hmmm??

edit: ha v tom vlákně už nejsou obrázky... obrazok.eu nechodi... prostě byl zrezlý kotouč z druhé strany, brzdilo to jenom částí destičky, tot asi vše..
Mr.Sandman
Člen Týmu

... PP kolo bylo už rozebraný několikrát. Vizuelně i mechanicky se zdá být vše v pořádku. Když se vypne ABS, tak to brzdí úplně normálně a nikam to netáhne. Ten brzdnej tlak zůstává viset jenom když je aktivní ABS. Ještě zkusím vyměnit ten věneček, ale je tam nalisovanej... nevíte někdo, jak dobře jde dolů?
kobo
Navigátor

Příspěvek od kobo »

ked to brzdi bez ABS tak ako ma tak to nie je mechanicka zavada.
cize ostavaju cidla a vsetko s nimi spojene, kabelaz, riadiacka, konektory a pod.
Toyota Avensis kombi, r.98, 2.0.TD - 2C-TE, black
ex. FAVORIT BlackLine, r.94 - zlate auticko
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Tady by pomohl osciloskop s pamětí připojený na výstup čidla a na vstup do řídící jednotky.
Pokud bych si mohl tipnout, tak na nevhodnou impedanci vedení od čidla. Nebo je čidlo už měněné (často odcházejí) a je použit nevhodný typ.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
a1bert
Manager Týmu

Příspěvek od a1bert »

tak jak to popisujes to vypada, ze hydraulicka jednotka abs bud nedokaze u toho jednoho kola uvolnit tlak a nebo si mysli ze se kolo stale toci (i kdyz jestli to brzdi jeste sekundu po povoleni pedalu tak to spis vypada na tu hydrauliku)

vyhodi to chybu ABS po takove udalosti?
Zoltan1
Člen Týmu

Příspěvek od Zoltan1 »

Ahoj, mám ten samí problém s ABS. Ze začátku mi to také svítilo jen občas a teď už to svítí imrvére. Byl jsem s tím v autoriz. servisu na diagnostice a nechal jsem jim tam litr "za parkovné". Údajně přezkoušeli čidla a cestu k nim se závěrem, že to čidla nejsou a jediné v čem by mohl být problém je centrální jednotka ABS (bez DPH 37 kolíků ani nemrkneš - kámo). Věřte mi v tu chvíli mě polil studenej pot, ale když mi řek, že samozřejmě DOPORUČUJE koupit new centralní jednotku ABS a ještě udělat nové rozvody, které dělal tchán před dvěma roky když jsem od něj auto kupoval a tudíž není třeba dělat nové, bylo mi jasné, že chtejí moje peníze a ne práci.
Takže budu rád když se tu také dozvím způsob jak se zbavím rozsvícené kontrolky ABS.
Jinak jsem se chtěl zeptat jestli někdo čím to může být. Zasatil se mi zadní stěrač v půli okna a konec, asi došel benzín :lol:
Díky a čau lidi.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“