Divný zvuk podvozku Avensis

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
MarkBoy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Divný zvuk podvozku Avensis

Příspěvek od MarkBoy »

Zdravím všechny. Žádám o radu týkající se mého problému. Třeba se s ním už někdo setkal.
Mám Avika (98) a při jízdě se pravděpodobně od levé nápravy ozývá takový divný zvuk. Nevím jak to papsat, ale něco jako tu.. tu.. tu.. tu.. tu.. pravidelně a s intezitou dle rychlosti (tj. čím jedu rychleji, tím se zvuk ozývá častěji). Jako by něco někde lehce třelo při otáčení kola vždy ve stejém místě - jako by někde byla osmice opravdu nevím. Dával jsem to známému, ale ten říkal že to asi dělají pneu. Což se mi nezdá, protože stejný zvuk jsem měl i v létě na Alu s letníma gumama. A hučení zimních pneu ještě poznám. Navíc jde zvuk slyšet až tak od 50km/h. Intenzita zvuku se vždy zvýší o 80%, když jedu do levotočivé zatáčky (zde to jde lehce cítit i ve volantu), na rovince to jde slyšet "normálně" a v pravotočivé vůbec. Dal jsem to známému do servisu a nechal vyměnit nějaké ty gumové stabilizátory - bloky, nějaké stabilizační tyčky atd. dále mi dal nové brzdové destičky (staré byly ko). Chtěl jsem i nové ložisko(a) (na které jsem vsázel že to je ono), ale prej se mu zdají ok. Tak nevím, zda i přes to kupovat ložiska nové. Rozhodně to ale není zvuk od tření např. plastu nebo plechu o disk apod. v té levotičivé zatáčce to jde nejen slyšet, ale cítit ve volantu a lehce i vybrace v sedadle. Disky jsou nové a vyvážené. Předem díky za rady
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

me tohle podobne delalo lozisko , ale na zadni naprave takze nebylo co resit jestli jeto ono nebo ne, vepredu to teoreticky mohou byt jeste brzdy nebo homokineticky kloub :wink:
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
MarkBoy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Zvuk

Příspěvek od MarkBoy »

Ono by to mohlo být i zadní ložisko. Na rovince važné nějde poznat odkud ten zvuk je. Většinou se mi zdá, že levá přední náprava. Občas např. když jsou složené zadní sedačky mám ale pocit, že ze zadu. Ale pak nechápu to, proč se ten zvuk x-krát znásobí při projíždění levotočívé zatáčky, a to i ve 40km/h rychlosti.
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

to chce nekoho kdo bude poslouchat v kufru , ale to ze je to vice slyset pri jizde do zatacky je typicky pro lozisko ( ale i kloub by to mohl delat ), ale urcit to podle popisu nejde , moje menene lozisko kdyz s nim clovek zatocil pri sundanych brzdach hned bylo poznat ze to je ono - chrastilo uz ukrutne , ale ten zvku odpovida - delalo mi to tttttttttttttt - ale celkem jemne tt
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
jelinek4
Věčnej rejpal

Příspěvek od jelinek4 »

Ja som tiez menil lozisko a zistil som to chybne lozisko tak ze som dal auto na zdvihak na taky ktory zdvihne cele auto potom som pod lave koleso polozil hranol spustil auto a rozbehol asi na 130 vyradil rychlost vypol motor a nic nehucalo. Potom som to iste urobil s druhou stranou a to bol iny hukot.
MarkBoy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

NOVÉ INFO

Příspěvek od MarkBoy »

Zdravím všechny. Pročetl jsem mnoho článků na Netu a mám následující výsledky, které bych potřeboval od vás posoudit. Jak už jsem psal, hlavně pravidelný hluk (ani né tak kovový) a vibrace se ozývají na 70% od levého předního kola, plus se také trochu přenáší vibracedo do volantu. Jde to pocítit na rovince od cca 50km/h a to jak při plynu tak neutrálu. Čím větší rochlost, tím častěji se pravidelný hluk opakuje. Když jedu pravotočivou zatáčku, hluk není je klid a hučí jen gumy. Když ale jedu levotočivou zatáčkou, tak se vybrace i hluk cca o 80% navýší. Pokud dobře uvažuji, tak kdyby to bylo ložisko - tak by hučelo to pravé. Možná se pletu, ale jsem přesvědčen že hučí levé kolo. Dále mě nepadl ten homokinetický kloub, který dle informací hučí právě naopak - a to když je odlehčený. Pak ale nechápu, zda to může být tím kloubem když to hučí i na rovince (a je jedno zda na hladkém nebo nerovném terénu). V článcích píšou, že se nejedná ani né tak o hučení, ale jakési cvakání kovových částí.. ??? Jako poslední mě ještě napadlo, zda na to můžou mít vliv přední tlumiče. Páč při posledním servisu tech stabilizátorů mi bylo oznámeno, že jeden tlumič je takřka ko. Druhý je údajně nějak špatně zavěšený což tak úplně nechápu. Že s tím můžu jezdit, ale dporučil vyměnit. Předem dáky za vaše rady. Nerad bych kupoval zbytečně něco, vyměnil a pak zjistil, že to dělá to druhé..
MarkBoy
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MarkBoy »

Doplnění.. řekl bych, že vybrace jsou tak na úrovni špatně vyváženého kola (tj. nic moc.. ale jde to poznat na podvozku a cítit na volantu). Hluk je na rovince asi asi 2x silnější než-li hučení zimní gumy s tím, že je pravidelný v jednom bodu. V té zatáčce se znásobí jakoby kolo mělo lehce osmicu a gumou dřelo od karoserii. Ale díval jsem se, kolo nikde fyzicky nedře nebo tak..
jelinek4
Věčnej rejpal

Příspěvek od jelinek4 »

Ja by som ti odporučil zistit ci je to lozisko. Urob to tak ako som pisal vyssie a hned budes vediet ci to ide z predu alebo zozadu? Homokineticky klb som mal zly na mondeu a tam sa to prejavovalo tak ze to buchalo ked som siel do zakruty a bolo jedno ci do pravej alebo lavej.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Jestli máš špatný tlumič, tak se podívej, jestli není guma nepravidelně sjetá (plošky, zuby....). A taky zkus za ten tlumič vzít a zkusit s ním hýbat, jestli necvaká v tom uložení nebo tak.
jelinek4 píše:Ja som tiez menil lozisko a zistil som to chybne lozisko tak ze som dal auto na zdvihak na taky ktory zdvihne cele auto potom som pod lave koleso polozil hranol spustil auto a rozbehol asi na 130 vyradil rychlost vypol motor a nic nehucalo. Potom som to iste urobil s druhou stranou a to bol iny hukot.
A to bylo špatné ložisko na poháněné nápravě, předpokládám.....?
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
jelinek4
Věčnej rejpal

Příspěvek od jelinek4 »

Hučalo to ložisko ktoré sa krútilo a o dost viac ako ked bolo zatazene autom.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“