Celica T23 s vadou motoru
Celica T23 s vadou motoru
Drazí kolegové a majitelé Celic....Mám malý a skromný dotaz....Jak jistě víte Celica T23 trpěla konstrukční vadou motoru..I mě tento problém nedávno potkal a bohužel nevím co s tím....
Můj mazlík je Celica T23 (ZZT230L) 1.8 VVTi (105kw), r.v. 2001, americká verze GT.....
Můj dotaz je uplně jednoduchý a to kolik ve finále stojí celkem a tím myslím i s prací oprava motoru....
Popřípadě za kolik bych jí mohl prodat s vadou motoru.... auto je jinak v naprosto skvělém stavu...nebourané, po výměně brzd (kotouče a desky) a po výměně všech náplní....(v tuhle chvíli nepočítám olej)
Motor má sice najeto přes 200 tis. km ale to je v současné chvíli nepodstatné, když agregt umřel.
(i když musím říct, že auto v podstatě stále jede a motor není vylágrovanej uplně. Je prostě jen načatej ale to nemění nic na tom že se musí udělat nový)
Díky za rady, návrhy a popřípadné připomínky....
Můj mazlík je Celica T23 (ZZT230L) 1.8 VVTi (105kw), r.v. 2001, americká verze GT.....
Můj dotaz je uplně jednoduchý a to kolik ve finále stojí celkem a tím myslím i s prací oprava motoru....
Popřípadě za kolik bych jí mohl prodat s vadou motoru.... auto je jinak v naprosto skvělém stavu...nebourané, po výměně brzd (kotouče a desky) a po výměně všech náplní....(v tuhle chvíli nepočítám olej)
Motor má sice najeto přes 200 tis. km ale to je v současné chvíli nepodstatné, když agregt umřel.
(i když musím říct, že auto v podstatě stále jede a motor není vylágrovanej uplně. Je prostě jen načatej ale to nemění nic na tom že se musí udělat nový)
Díky za rady, návrhy a popřípadné připomínky....
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
asi te moc nepoteším, ale T23 s vadou motoru s edá dovezt z itálie v dobrém stav u kolem 50-60ts takže si mylsím že pokud si tady v ČR najde kupce ta tvá tak jak je tak asi ji za více jak 70-75ts neprodáš, ale třeba narazíš na fandu.
Jinak mluvil si s Liborem, stačilo se zeptat kolik to stojí, on to ví.
Jinak mluvil si s Liborem, stačilo se zeptat kolik to stojí, on to ví.
Abych pravdu řekl tak je mi jasný že bych za ní nedostal nic moc ale jako alternativu to zvažuju protože teď zrovna nejsem v situaci, kdy bych mohl vypláznout tak nekřesťanský peníze za opravu....Každopádně by mi bylo milejší auto opravit a nechat si ho ale jak říkám zaleží na tom jaká padne finální cifra a tu mi není schopen říct asi nikdo...S Liborem jsem mluvil ale nějak jsme se nedobrali k výdaji který padne a po kterym sednu do auta a budu zase bez stresu jezdit.
U mě je ten problém, že já nejdřív potřebuju tu finální částu vědět a pak se budu podle toho muset rozhodnout zda-li se bude opravovat nebo jesztli půjde do světa na náhradní díly. Nehledě na to že je to moje jediné auto a já jsem teď v maximální míře omezenej a jezdit prostě potřebuju a to co nejdřív....
U mě je ten problém, že já nejdřív potřebuju tu finální částu vědět a pak se budu podle toho muset rozhodnout zda-li se bude opravovat nebo jesztli půjde do světa na náhradní díly. Nehledě na to že je to moje jediné auto a já jsem teď v maximální míře omezenej a jezdit prostě potřebuju a to co nejdřív....
- Tequilla
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Na cenách ale není imho nic složitýho. Počítej kolem 50 - 60 tisíc za výměnu polomotoru (polomotor, těsnění, olejová pumpa, další materiál a práce). Ovšem polomotor je repasovaný díl (program Optifit), takže se problém může objevit znovu. Ideálně hned po záruce. Tím to tedy nesplňuje Tvoji podmínku pro následné ježdění bez stresu.
Spolehlivým řešením by byla koupě nového polomotoru 1ZZ, ale tam jsme cenama úplně někde jinde a pod 100 tisíc se nedostaneš zcela jistě. Vyjímka v případě úplně nového polomotoru za cenu repasu, co sehnal Idaho Lucince potvrzuje pravidlo ...
Navíc se připrav i na to, že nejspíš bude potřeba vyměnit minimálně VVTi ventil (3 tisíce) a možná i VVTi člen pokud se také přidřel (5 tisíc).
Spolehlivým řešením by byla koupě nového polomotoru 1ZZ, ale tam jsme cenama úplně někde jinde a pod 100 tisíc se nedostaneš zcela jistě. Vyjímka v případě úplně nového polomotoru za cenu repasu, co sehnal Idaho Lucince potvrzuje pravidlo ...
Navíc se připrav i na to, že nejspíš bude potřeba vyměnit minimálně VVTi ventil (3 tisíce) a možná i VVTi člen pokud se také přidřel (5 tisíc).
Toyota Yaris 1.0, 1. gen. alias Pracant...prodáno do Jižních Čech, RIP
Toyota MR2 Mark III alias Mrcha
Toyota FJ Cruiser alias Můj sen
http://mr2.tequilla.cz
Peugeot 307 SW alias Pracovní realita ze žabožroutova
nazdar fuufni tak to pekne Nasere! A jag se ti to vlastne stalo a co to tetka roby teda ak sni este chodis?ja som bol u Kennyho menit Regulator tlaku snad se tomu vyhnu . .a nemam ani tolko nabehaneho i ked ties moze stat .no ak by nahodou asi bych to riesil jag Stenly kupil buranu zo zahranicia dal to prehodit a ostane ti i kopec suciastok do buducnosti . .teda ak si zarity 7mickar no ?zostava ci zas to neklekne:-( abo za tie prachy kupil 6gen.a ci ju rozpredas na Suciastky no neviem neviem:o(
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
no na rovinu repas toho co máš ti udelá kdo ? když to dáš do Toy tak ti řeknou že udelaj repas a dostaneš tak jako tak optifit ( repasovaný blok ).fuufni píše:Polomotor z programu optifit kupovat rozhodně nebudu...Tím bych si asi moc nepomohl a akorát bych vyhodil peníze...Když už tak nechám udělat repas toho co tam mám..záleží jen na tom kolik to bude stát...No nevím...Mám z toho hlavu ani nevím kde takže zvažuju možnost a to prodat to na ND.....
Ideální cesta je výměna za 1ZZ z pozdejších generací nebo avensise - pokud bys chtel jít cestou repas epuvosního bloku mimo toyotu, tak počítej s přebrusem kliky, uložením kliky, repasí ojnic, novými písty + ideálně nechat do válců natlouct vložky a přebrousit na míru pístum - no a cenově jsi na tom dráž než s tím 1ZZ - bohužel i ty pozdejší 1ZZ ( jak jsem se dopčetl ) nejsou bez závady a problém nastává práve když ho použiješ jako náhradu za puvodní a nevyměníš katalyzátor , ketrý je zanesený spáleným olejem z předchozího bloku - prostě věc o které jsem dříve nevěděl a až pídění "kde je zakopanej pes" ukázalo zkušenosti z jiných takovýchto oprav kde 8 z 10 nových bloku u kterých nedoslo k výměně, případně uplnému odstranění starého - i když v dobe kleknutí motoru stále ješte funkčního katalyzátoru ( myslím tím novou generaci, nikoliv optifit ) stejně odeslo v následujících max 50tis km - vsichni se shodují na tom že to musí být katem, protože po odstranení katu případně náhradou za sportovní - se podařilo oněch 80% neuspěchu anulovat.
Je zajímavé že v mnoha případech slo o bloky montované jednou "firmou" takže to asi nebude o tom že to nekdo udelal dobře, a nekdo spatně.
problém v přesném určení je v tom, že u motoru kde docházelo k odstranění katalyzátoru, byly provedeny také perf. upravy - proste ten motor už nebyl seriový takže i když to delali stejní lidé, pořd to není zcela shodný motor.
Každopádně o problémech s katem vs 1ZZ motor sem mluvil kdysi už s Tequillou - on mne přivedl na tu myšlenku, přišel totiž s tím že u MR2 po výměně motoru dochází k poškození nového práve ve spojitosti s katem.
Ad cena - otázkou je co se s tím motorem bude delat, pokud to bude jako u Lucinky, je třeba si uvedomit že krome výměny a v podstate stavby nového motoru, bylo na jejím voze deláno mnoho dalších věcí ( komplet spojka, tyčky stabíku, držák nárazníku, geometrie ) tak cena v materiálu byla na hranici 75-80tis vč DPH ( bez práce ), přičemž v cene byly krome už jmenovaných věcí také veskeré náplne, tesnění, polomotor, 1x vvti clen, olejové čerpadlo, komplet rozvody, náplně ( mazací, servo, chladicí i spojková), svíce, řemeny, vodní pumpa, termostat, atd atd...
co se týče prác e, počítej cca 10-12tis pokud dovezeš samotný motor , pokud přivezeš celé auto počítej že v tom bude jeste vajmutí a spetné uloženéí motoru, zapojení, rozchozen atd ... takže cca 20tis celkem práce ( +- ).
Myslím že tahle odpověd ti je schopná zhruba naznačit o jakuo částku se jedná.
Dnes už jsem také "chytřejší" a osoben bych šel asi cestou převložkování motoru, nových pístu do tech vložek ( tím by se a nuloval problém s povrchem válcu a jejich následnou ovalitou ) a troufám si říci že cena by nestoupla o více jak 10% ( v materiálu ).
- Tequilla
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Jedná se o problém jen u MR2, kdy po výměně polomotoru do 20 tisíc kilometrů bez výměny svodů došlo k dalšímu zaklepání motoru u 90% lidí. MR2 má totiž narozdíl od Celicy na svodech tzv. předkatalyzátory naplněné keramickým materiálem v podobě včelích pláství. Jakmile začne motor papat a spalovat olej, tyto plástve se naruší a kousíčky keramické hmoty se dostanou do motoru. Urychlí to smrt motoru, smrt katalyzátoru a když dáš novej (repasovanej) polomotor a nevyměníš svody, jsi na tom pořád stejně. Za chvíli budeš mít plný válce vysoce abrazivní keramiky a zaklepeš znovu. Katalyzátor to samozřejmě schytá také a bude na odpis úplně.idaho píše:Každopádně o problémech s katem vs 1ZZ motor sem mluvil kdysi už s Tequillou - on mne přivedl na tu myšlenku, přišel totiž s tím že u MR2 po výměně motoru dochází k poškození nového práve ve spojitosti s katem
Za tuto pičovinu můžou majitelé MR2 děkovat emisním limitům v US (zejména CA) a snaze Toyoty zařadit toto auto do kategorie ULEV (ne úlev, ale Ultra low emission vehicle), aby mohla machrovat v reklamních materiálech.
U Celicy nejsou žádné předkatalizátory na svodech, proto se "pre-cat failure" syndrom nekoná. Každopádně se katalyzátoru spalování oleje nelíbilo ani trochu a je dost pravěpodobné, že odešel také (případně při nejbližší příležitosti se vysype). Pak k částce přidej dalších 25 tisíc (opět repasovaný díl z programu Optifit).
Ahoj chlapáci....moc vám děkuju za informace a rady které mi tu dáváte. U mě by se jednalo o opravu pouze toho bloku a samozřejmě výměny katalizátoru. Pokusím se Vám popsat tu řetězovou reakci která se mi přihodila a třeba budete vědět víc čeho všeho by se týkala oprava toho mého mazlika.
První co se mi stalo tak mi zasvítila kontrolka Check Engine. Auto ale dál jelo a nespozoroval jsem žádné nenormální jevy. S několika kamarády jsme usoudili že to bude zřejmě navlhlé nějaké čidlo. Restarotvali jsem jednotku a kontrolka zhasla a auto jelo suprově dál. Asi o týden později takhle jedu a ve fázi kdy mám sešláplý lyn takovým způsobem, že auto ani netáhlo a ani nebrzdilo setrvačností jsem slyšel takové jakési klepání až rachtání, které šlo jakoby za plynem...jen ale chvíli a pak přestalo. Než jsem vůbec stihl identifikovat odkud to jde tak jsem najel asi 50 km. pak jsem auto odstavil. Nicméně od té doby auto nejelo. Když jsem pak začal se známými zjišťovat co se stalo tak při nastartovaném motoru a na volnoběžných otáčkách prostě nic slyšet nebylo a motor si krásně cvrdlikal. Při sešlápnutí plynu se znovu objevilo zarachtání(zaklepání) a to mezi 2 a 3 tis. otáčkama....Pak došlo na vypouštění oleje, kdy jsem z auta vypustil pouhý litr a půl.( olej mi nikdy neubejval a snažil jsem se ho celkem často kontorlovat) Najednou byl všechen pryč. Sundala se vana, na dně čisto, olej čistej, na ojnicích žádná vůle...teda jen v rámci možnosti to nějak zkontrolovat.
Libor 12 mi přesně určil co asi s autem je ale klidně se můžete vyjádřit všichni a co vše tenhle konkrétní případ bude všechno obnášet. Pokud se tohle stalo i někomu z vás budu rád když se se mnou podělíte o přesný postup jak jste auto zase uzdravili...Děkuju moc chlapáci (a holky)
mimochodem auto je v podstatě stále plně pojízdné a nezazanamenal jsem nějaké problémy co se týká třeba výkonu atd atd. Jedná se prostě zatím stále jen o nezvyklé klepání a to ještě jen v případech které jsem popsal.
První co se mi stalo tak mi zasvítila kontrolka Check Engine. Auto ale dál jelo a nespozoroval jsem žádné nenormální jevy. S několika kamarády jsme usoudili že to bude zřejmě navlhlé nějaké čidlo. Restarotvali jsem jednotku a kontrolka zhasla a auto jelo suprově dál. Asi o týden později takhle jedu a ve fázi kdy mám sešláplý lyn takovým způsobem, že auto ani netáhlo a ani nebrzdilo setrvačností jsem slyšel takové jakési klepání až rachtání, které šlo jakoby za plynem...jen ale chvíli a pak přestalo. Než jsem vůbec stihl identifikovat odkud to jde tak jsem najel asi 50 km. pak jsem auto odstavil. Nicméně od té doby auto nejelo. Když jsem pak začal se známými zjišťovat co se stalo tak při nastartovaném motoru a na volnoběžných otáčkách prostě nic slyšet nebylo a motor si krásně cvrdlikal. Při sešlápnutí plynu se znovu objevilo zarachtání(zaklepání) a to mezi 2 a 3 tis. otáčkama....Pak došlo na vypouštění oleje, kdy jsem z auta vypustil pouhý litr a půl.( olej mi nikdy neubejval a snažil jsem se ho celkem často kontorlovat) Najednou byl všechen pryč. Sundala se vana, na dně čisto, olej čistej, na ojnicích žádná vůle...teda jen v rámci možnosti to nějak zkontrolovat.
Libor 12 mi přesně určil co asi s autem je ale klidně se můžete vyjádřit všichni a co vše tenhle konkrétní případ bude všechno obnášet. Pokud se tohle stalo i někomu z vás budu rád když se se mnou podělíte o přesný postup jak jste auto zase uzdravili...Děkuju moc chlapáci (a holky)
mimochodem auto je v podstatě stále plně pojízdné a nezazanamenal jsem nějaké problémy co se týká třeba výkonu atd atd. Jedná se prostě zatím stále jen o nezvyklé klepání a to ještě jen v případech které jsem popsal.
- Tequilla
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Nejdřív bych zkusil stetoskopem nebo šroubovákem zjistit, zda ten zvuk klepání jde z bloku nebo z hlavy...kdyby to bylo z hlavy, tak je "jen" přidřenej VVTi ventil a VVTi člen (odpovídaly by tomu i ty otáčky). Tyto dva prvky jsou na nedostatek oleje hodně háklivý. No a když to půjde zezdola, tak je přidřená klika.
Škoda, že jste resetovali tu chybu. Kdyby se to píchlo i teď na diagnostiku, tak tam možná ještě uložená a byla by to druhá indicie (tipoval bych to na lambdu = špatná funkce katalyzátoru = začlo to žrát olej = načlej kat).
Škoda, že jste resetovali tu chybu. Kdyby se to píchlo i teď na diagnostiku, tak tam možná ještě uložená a byla by to druhá indicie (tipoval bych to na lambdu = špatná funkce katalyzátoru = začlo to žrát olej = načlej kat).
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
osobne si mylsím že pokud je to v tom rozmezí otáček co píšeš tak bych to detekoval spíše na rány zpusobené při prklápení pistu v ohrní uvrati - z duvodu zvýšené ovality je tam vulu, přičemž to samé se mohlo projevit i na klice, kd yz nedostatku oleje se mohla "mánout" nekterá šála ( muže to být jak ojniční tak klikový čep ).
a jeste jedna poznámka - sice dávám na 85% spíše problém ovalite, ale pokud by problém by zpusoben "volným" ojničním čepem tak to stejne nepoznáš dokud ojnici nerozebereš a neprohlédneš stav šál - což předpokládám jsi neudelal, protože vuli v ojnici nezjistíš tak že za ni vemeš a zkusíš "jeslti se hýbe" protože fataální vule je již v řádu desetin milimetru a to rukou proste nezjistíš.
Pokud jsi ojnice kontorloval jak píšu tak se omlouvám, za připomínku, každopánde klepat to muže i n aojnicním čepu - ale jak říkám spíše to vidím na "ovalitu".
Dle mého názoru by VVTi člen se ozyval ve vyšších otáčkách než "jen" ve 2-3tis - muj názor, zatím jsem to nezažil aby s eozýval takhle "nízko".
BTW úpokdu ti Libor diagnostikoval jinou závadu, věř spíše jemu, protože v tomhle má trosku více zkušeností ale předpokládám že oba tvrdíme totéž ( s Liborem jsem ještě nemluvil ).
a jeste jedna poznámka - sice dávám na 85% spíše problém ovalite, ale pokud by problém by zpusoben "volným" ojničním čepem tak to stejne nepoznáš dokud ojnici nerozebereš a neprohlédneš stav šál - což předpokládám jsi neudelal, protože vuli v ojnici nezjistíš tak že za ni vemeš a zkusíš "jeslti se hýbe" protože fataální vule je již v řádu desetin milimetru a to rukou proste nezjistíš.
Pokud jsi ojnice kontorloval jak píšu tak se omlouvám, za připomínku, každopánde klepat to muže i n aojnicním čepu - ale jak říkám spíše to vidím na "ovalitu".
Dle mého názoru by VVTi člen se ozyval ve vyšších otáčkách než "jen" ve 2-3tis - muj názor, zatím jsem to nezažil aby s eozýval takhle "nízko".
BTW úpokdu ti Libor diagnostikoval jinou závadu, věř spíše jemu, protože v tomhle má trosku více zkušeností ale předpokládám že oba tvrdíme totéž ( s Liborem jsem ještě nemluvil ).
No když to nějak zkrátím tak mi Libor řekl, že se přesně projevila ta konstrukční vada. Ubyl materiál z vložek válců...následně se udělaly netěsnosti...sežralo to olej, dojebalo kat a pak se přidřel motor.
Dále řekl tři varianty...buď sehnat polomotor nový(krom programu optifit), nebo stávající motor vyvložkovat a to co je v pr...pospravovat a povyměňovat...a nebo sehnat motor z avensise 2006 a výše...všecko dardy, že si to můžu jít zrovna hodit
Proto jsem se také ptal na to za kolik bych jí mohl prodat na ND s vadou motoru....( což se mi nechce ptže mám autíčko moc rád a to i když mě takhle podělalo
Dále řekl tři varianty...buď sehnat polomotor nový(krom programu optifit), nebo stávající motor vyvložkovat a to co je v pr...pospravovat a povyměňovat...a nebo sehnat motor z avensise 2006 a výše...všecko dardy, že si to můžu jít zrovna hodit
Proto jsem se také ptal na to za kolik bych jí mohl prodat na ND s vadou motoru....( což se mi nechce ptže mám autíčko moc rád a to i když mě takhle podělalo
- Enginedriver
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Jak už asi víte, mám vyměněný polomotor optifit. Co mě ale pořád "trápí", jsou pazvuky ozývající se vždy jen v určitých otáčkách.
Je to něco jako bzučení, takové vzzzz docela tiché, spíš jako by tam něco rezonovalo, určitě to není klepání, ale je znát že je to zvuk "navíc".
Ozývá se to jen ve 2400 RPM, pak to hned ustane, a pak cca mezi 3000-3300 RPM. V ostatních otáčkách je zvuk čistý.
To by mohl být ten VVTi člen??
Je to něco jako bzučení, takové vzzzz docela tiché, spíš jako by tam něco rezonovalo, určitě to není klepání, ale je znát že je to zvuk "navíc".
Ozývá se to jen ve 2400 RPM, pak to hned ustane, a pak cca mezi 3000-3300 RPM. V ostatních otáčkách je zvuk čistý.
To by mohl být ten VVTi člen??
Toyota Celica 1.8 VVT-i 2002
- TomasGT20
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Nekdo tady psal, asi libor, ze ten motor po repasi vydrzi kolem 150 000 nebo 100 000 km a pak se pokazi zase. Pokud se pletu opravte me. Ja osobne bych se snazil sehnat toho avensise, at uz to proste vydrzi. Za 100 000 budes chtit celdu prodat, prodas, nekomu to zacne klepat, pokazi se to znovu a bude chtit vratit penize pripadne nejake tahanice, moc prijemne veci to asi nebudou. No a kdyz si ji nechas tak te to casem potka znovu a to vyplaznes zase 70 klacku ? to uz je fakt dost penez
Toyota Celica ST202, SS, LSD