Ahojte,
Po nastartovani, kym sa motor nezohreje, mi pri vytoceni kolies na skoro plno alebo plno mi piska pravdepodobne servo. Pytal som sa na to servisaka, vravel ze na aute (ked som ho este nemal ja ale znamy) menil aj remen ale nepomohlo to, ze vraj to nemam riesit.
Neviem co ine by to mohlo byt ale je to dost neprijemny a silny zvuk.
Snazim sa nevytacat kolesa naplno, ale prave rano po prvom nastartartovani sa pri vyparkovani casto inak neda.
Je to Avensis D4D, 11/2004, 85kW cca 90.000km
Co by to mohlo byt a treba to riesit?
Dakujem
Servo pri studenom motore
Servo pri studenom motore
Avensis T25 2,0D4-D 85kW, 2004
Nazdar pani,
mam Corollu Combi 2.0 d-4d, a mne robi taky divny zvuk, ked je studena, ale iba ked je fakt chladno (pod 10 stupnov). Je to prvych par sekund po starte. Asi po 5-15 sekundach po starte to vyda tak na 2-3 sekundy taky knuravy, mrncavy zvuk (mozno by sa to dalo nazvat aj vrzgavy, nieco ako mackine mnaaaaau). Par krat sa to zopakuje, a potom to da pokoj, a mozem spravit aj 200km, a pocut to uz nieje. Myslite ze by to tiez mohlo byt to servo? Nemusim ani vrtiet s volantom, ani sa hybat, staci aby bola zima, a robi to. Dnes som sa vratil zo servisu, a povedali ze auto je v poriadku, mali ho tam aj cez noc, aby ho rano popocuvali. Len mna to znervoznuje, ked to pocujem. Dik za odpoved
mam Corollu Combi 2.0 d-4d, a mne robi taky divny zvuk, ked je studena, ale iba ked je fakt chladno (pod 10 stupnov). Je to prvych par sekund po starte. Asi po 5-15 sekundach po starte to vyda tak na 2-3 sekundy taky knuravy, mrncavy zvuk (mozno by sa to dalo nazvat aj vrzgavy, nieco ako mackine mnaaaaau). Par krat sa to zopakuje, a potom to da pokoj, a mozem spravit aj 200km, a pocut to uz nieje. Myslite ze by to tiez mohlo byt to servo? Nemusim ani vrtiet s volantom, ani sa hybat, staci aby bola zima, a robi to. Dnes som sa vratil zo servisu, a povedali ze auto je v poriadku, mali ho tam aj cez noc, aby ho rano popocuvali. Len mna to znervoznuje, ked to pocujem. Dik za odpoved
Hoši
nepodléhejte panice, každé servo píská při plném vytočení. Ono to není ani dobře držet volant přitlačený na mezní poloze rejdu, protože když tlačíte na volant a rejd už nepustí kola dál, tak servo čerpadlo pořád tlačí olej do posilovače a on už nemá kde jít. A proto se to čerpadlo ozývá, je v něm totiž daleko větší tlak, než , když kola při otáčení ten tlak povolí. Lépe to neumím vysvětlit, jde prostě o to,že to čerpadlo tlačí do pístu olej a píst už je plný, olej nemá kde jít a zvedá se tlak až na maximum. Už dávno v autoškole nás učili, že to pro servo není dobré, proto se snažte plný rejd hned povolit, ať to čerpadlo zbytečně nenamáháte a neničíte. Stejně už vám to více nezatočí. Co se týče toho,že to píská víc u studeného serva, tak to je logické, protože ten olej je studený hustší a čerpadlo musí tudíž překonávat větší tlaky a proto více píská. Nejsem ale schopen posoudit, jestli intenzita toho pískání je ještě v obvyklých mezích, nebo už je nad normálním stavem, protože kdyby se to čerpadlo ozývalo moc, tak už může být načaté a s tím je třeba raději něco dělat zavčasu.
Toyota Avensis 2.0 D-4D kombi
Toyota Starlet 1.5D
Toyota Starlet 1.5D
Tak v tom případě to asi píská to přepouštění, ale to, že to pro ten posilovač a nápravu není dobré držet je pod tlakem v krajní poloze mě varovalo více lidí. Proto se já toho snažím vyvarovat a tlak na volant povolím. Je logické, že to musí být nějak jištěno. Nejsem automechanik a neměl jsem to nikdy rozebrané, ale reakce učitele v autoškole, když jsem vytočil kola u náklaďáku nadoraz a začalo to pískat si pamatuji doteď . Odtud mám i ty rozumy, a jak jsem koupil, tak jsem i prodal.
Toyota Avensis 2.0 D-4D kombi
Toyota Starlet 1.5D
Toyota Starlet 1.5D