VVTL-i Kto sa vyzna nech sem postne niečo rozumne

vše ohledně modelové řady Celica
YoungbloodSVK
Člen Týmu

VVTL-i Kto sa vyzna nech sem postne niečo rozumne

Příspěvek od YoungbloodSVK »

Potreboval by som od znalcov motora VVTL-i niake to vyjadrenie na nasledovny jav:
Posledne 2-3 tyždne sa mi stava že mi blbne valvelift... Prvy lift od štartu studeneho motora, ale už samozrejme zohriateho (niesom predsa hulvat co to dusi s ladovym motorom), mi obcas zapne skoro až pri obmedzovaci, alebo vobec, pricom je citit stratu vykonu pri 6200ot/min kde by to malo zacat tlacit do sedadla. Ubytok, je mi jasne, že citim preto lebo vstreky a casovanie maju byt za predpokladu liftu, pricom vacka neotvára naostro... Ked sa mi podarí z motora vytiahnut prvy valvelift, nasledujúce lifty už su v poriadku. Ked potom dalej idem kludnym tempom a casom potrebujem ist znovu do vysokých otácok sa na 70% udeje to iste... Ja typujem že nieco bude s tlakom oleja. Neviem ako funguje už tu tak casto spominany regulátor tlaku oleja, to by mohol byt prvy moj odhad... Dalši by som odhadoval olej, ktory som menil pred 8tis.km Ten olej je už dost cierny, ci nahodou nedekarbonizoval motor a nezaniesol olejovy filter a tym nesposobyl pokles tlaku oleja. Prva vec co spravim bude, že urcite vymenim olej + filter a uvidim co sa udeje...
Poradte nieco rozumne...
New day, new money, new car...

Celica T23 TS
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Může to být vadný regulator tlaku oleje,vadný vvt člen nebo vadný ventil který olej otevíra. Olej degraduje v závislosti na provozním režimu motoru. Taky se může stát že výměna oleje může být už po 2000km. Opakuji to neustale,investujte alespon do toho zakladního a tím je měření tlaku a teploty oleje. Investice ktera se mnohonásobně vrátí.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
YoungbloodSVK
Člen Týmu

Tuto celicu jazdim len 3 mesiace, čo som ju doviezol z DE. Doteraz som mal 1zz-fe, čo tiež nebol bohvie aky bezproblemovy motor :mad: Nuž ale čo už, keď sa človek zamiluje nieje čo riešiť :roll: Olej v tejto 2zz-ge som menil za origo toyotacky 5w-40, lebo neviem aky olej tam daval povodny majitel. Tento olej podozrievam že silno dekarbonizuje. Auto ma najazdenych podstivich 170tis. so servisnou dokumentáciou. Čo sa degradacie oleja tyka, auto použivam na bežnu prevadzku s občasnym vytiahnutim maximalneho vykonu pri predbiehani, čiže ten olej neni až tak moc namáhaný... Do liftu mam vykon v poriadku dokonca pekne citim aj prechod na variabilne časovanie pri otačkach cca 4tis čiže aj vvt člen bude v poriadku... Vypadá to tak že mi zostáva podozrivý regulator tlaku oleja??? Čo je to zač, kde sa nachádza a ako to funguje?

Celica T23 TS
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Je to takový pist s pružinou na výstupu olejoveho čerpadla,reguluje tlak oleje aby se pohyboval v daném rozmezí. Tak jako u 1zz platí interval jeho výměny 70000km. Jinak by to mohl být ještě špatně fungující ventil který olej pouští. Jenže to stavíme na vodě. Vyměň olej a filtr potom změř jeho tlak. Na volnoběh to myslím je 1 až 1.5bar a max je 7bar. Koukni se do mazaciho plánu v úvodu na specifikaci jakou má mít pro běžné užití.
AndyGTP
Manager Týmu

Příspěvek od AndyGTP »

YoungbloodSVK píše:Tuto celicu jazdim len 3 mesiace, čo som ju doviezol z DE. Doteraz som mal 1zz-fe, čo tiež nebol bohvie aky bezproblemovy motor :mad: Nuž ale čo už, keď sa človek zamiluje nieje čo riešiť :roll: Olej v tejto 2zz-ge som menil za origo toyotacky 5w-40, lebo neviem aky olej tam daval povodny majitel. Tento olej podozrievam že silno dekarbonizuje. Auto ma najazdenych podstivich 170tis. so servisnou dokumentáciou. Čo sa degradacie oleja tyka, auto použivam na bežnu prevadzku s občasnym vytiahnutim maximalneho vykonu pri predbiehani, čiže ten olej neni až tak moc namáhaný... Do liftu mam vykon v poriadku dokonca pekne citim aj prechod na variabilne časovanie pri otačkach cca 4tis čiže aj vvt člen bude v poriadku... Vypadá to tak že mi zostáva podozrivý regulator tlaku oleja??? Čo je to zač, kde sa nachádza a ako to funguje?
feri vymen najprv ten olej / zhusti interval vymeny, ak mas podozrenie na silnu dekarb., a este otazka, mozno banalna, kto ti poradil 5W-40? Nedavali zrovna do tohto 5W-30, ako lahkobezny...viem ze by to zralo asi viac nez 5W-40, ale aj tak.
JCE10L - EE111 - SXA11L - AE82L - AE86L - AE92L
2JZGE --- 4EFE --- 3SFE --- 4AGE --- 4AGE --- 4AGE
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

AndyGTP píše:
YoungbloodSVK píše:Tuto celicu jazdim len 3 mesiace, čo som ju doviezol z DE. Doteraz som mal 1zz-fe, čo tiež nebol bohvie aky bezproblemovy motor :mad: Nuž ale čo už, keď sa človek zamiluje nieje čo riešiť :roll: Olej v tejto 2zz-ge som menil za origo toyotacky 5w-40, lebo neviem aky olej tam daval povodny majitel. Tento olej podozrievam že silno dekarbonizuje. Auto ma najazdenych podstivich 170tis. so servisnou dokumentáciou. Čo sa degradacie oleja tyka, auto použivam na bežnu prevadzku s občasnym vytiahnutim maximalneho vykonu pri predbiehani, čiže ten olej neni až tak moc namáhaný... Do liftu mam vykon v poriadku dokonca pekne citim aj prechod na variabilne časovanie pri otačkach cca 4tis čiže aj vvt člen bude v poriadku... Vypadá to tak že mi zostáva podozrivý regulator tlaku oleja??? Čo je to zač, kde sa nachádza a ako to funguje?
feri vymen najprv ten olej / zhusti interval vymeny, ak mas podozrenie na silnu dekarb., a este otazka, mozno banalna, kto ti poradil 5W-40? Nedavali zrovna do tohto 5W-30, ako lahkobezny...viem ze by to zralo asi viac nez 5W-40, ale aj tak.
5W30 není o moc "lehkobežnejsí" jak 5W40 , na druhou stranu xx40 bude mít vyšší teplotní odolnost jak xx30 takže osoben také dporučuji 5W40, u aut se kterými se jezdí draveji a mají již neco nalítáno tak preferuji a doporučuji přejít na 10W60 ( motoru to neublíží už stejen není tak tesnej jak by mel nejt, stoupne tlak oleje a teplotní zátež je sakra vysoká .. )
YoungbloodSVK
Člen Týmu

Andy: 5w40 mi naordinoval Vlastik a sakra mam podozrenie že origo toyota olej dosť brutalne dekarbonizuje... Po 8tis km nemožem mať taky čierny olej aky momentalne mam... Prisaham ten olej vypada akokeby som mal TDI
Libor: Mam podozrenie že ten regulator nikdy nebol meneny, lebo ked som dal meniť olej, tak som si nechal vymeniť olej aj v prevodovke, no a taky humus čo mi z prevodovky vytiekol som ešte v živote nevidel, pritom som sa niekde dočital že ten prevodovy olej by mal byť meneny každych 40-60tis.km. Čo taky ten regulator stoji? Je to drahy špás?
Idaho: 10w60? Neni to trochen vysoká vyzkozita na vysokootačkový motor? Ja by som asi nebol dosť odvážny take niečo liať do motora čo toči cez 8tis...

Celica T23 TS
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

V corolle mám 20W 60 minerál a točím přes 11000 :) nepozoruji nějaký problém. Cena regulátoru je cca do 2000. Horší je jeho výměna. Je na prsou motoru dole. Sám vidíš jaký tam je přístup. :) úkolem oleje je nejen mazání ale i vstřebáni sazí,kyselin atd atd které při spalovacím procesu vznikají. Když je olej již nasycený a přestává plnit svoji funkci tak teplota rapidně stoupá a tlak jde dolů. Jestlipak vůbec používás min 98 oktanu benzín?
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

ahoj kamosi... ak je treba, olej men aj kazdych 5tis km.... ja to tak robim uz 4roky.... radsej skor, nez pozde... iked umna to znamenalo len 2x rocne, kedze nabeham tak 10tis km....
No, tiez sa domnievam na regulator tlaku a budiky na teplotu a tlak, a cidla ihned objednavaj...
ex: celica 5gen 3S-GE cervena
ex: celica 5gen 3S-GE cierna facelift
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS 300
YoungbloodSVK
Člen Týmu

libor12 píše:V corolle mám 20W 60 minerál a točím přes 11000 :) nepozoruji nějaký problém. Cena regulátoru je cca do 2000. Horší je jeho výměna. Je na prsou motoru dole. Sám vidíš jaký tam je přístup. :) úkolem oleje je nejen mazání ale i vstřebáni sazí,kyselin atd atd které při spalovacím procesu vznikají. Když je olej již nasycený a přestává plnit svoji funkci tak teplota rapidně stoupá a tlak jde dolů. Jestlipak vůbec používás min 98 oktanu benzín?
Libor: Bleee... Fuj ty hnusak... Co to mas za corollu "obludu" ty woeee... :D:D:D Čo sa tankovania tyka tankujem len shell V-power (nie racing) Takže prve bude že si vymenim olej+filter u uvidim čo sa udeje... Potom by asi nebolo od veci vymeniť ten regulator tlaku oleja a dalši krok bude objednanie potrebnych čidiel a budikov na tlak a teplotu oleja...
Gabo: Keby som ročne nabehal aj ja len do 10tis, tak aj ja by som ten olej menil každych 5tis., lenže ja tych kilomerov ročne spravim minimalne 3x, ked nie 4x viac ako Ty a ver mi nechce sa mi meniť ten olej mesačne :?

Celica T23 TS
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

no na firemnom mam cez 90tis rocne, takze viem, ocom to je, iked to neplatim ja... ale tak toyku si treba vazit a dat jej, co si pyta... a ona si pyta ten interval 5tis... :-)
ex: celica 5gen 3S-GE cervena
ex: celica 5gen 3S-GE cierna facelift
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS 300
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Ten motor má vysoký kompresní poměr. 10.3:1. Když si nejsi jaké oktanove číslo použít existuje jednoduchý přepočet. Na každý 1díl kompresního poměru 10oktanu. Motor sice 95 schroupe ale má nižší výkon a vyšší spotřebu. Preventivně bych Ti ještě doporučil zkontrolovat vačky a vyměnit šrouby. To je zase výrobní vada 2zz první řady. Podívej se i na komprese motoru. Udělej diagnostiku. A pokud by jsi měl chuť v ecu je takové malé tlačítko a udělej hard reset. Budíky vybírej kvalitní,nešetří na nich. Nedávno jsem měl v ruce jednu nejmenovanou značku a při 10 pokusech ukázaly 10různých hodnot s rozdílem 1bar tlaku. :D
Pavel Liška
Věčnej rejpal

VVTL-i kto sa vyzna nech sem postne

Příspěvek od Pavel Liška »

Původní majitel jezdil na 5w-40,ale podle mazacího plánu jsem začal dávat 5w-30 durablend od valvolain.Na původní specifikaci nevzala skoro nic a na 5w-30 čtvrtinu měrky na 7000.Nejdelší iterval výměny oleje u mé čeldy byl 12 000,ale olej nebyl nikdy černý spíš se mi zdálo,že je dost čistý.Podle toho co píšeš by to mohly být špatně fungující ventily regulace tlaku oleje,ale jak psal Libor je tam víc možností.Budíky si určitě pořiďte,budete se divit jak se liší údaje o zahřátém motoru podle nich a podle ukazatele na palubce.
elviiis
Manager Týmu

Příspěvek od elviiis »

ono je pravda ze vsickni davaj autu kotel po zahrati vody ale oleji to jeste trva nez se dostane na provozni teplotu... pri 20stupnich bych rekl ze moc nemaze :D jinak ja jezdim 5w40 a mnenim po 5tis max nekdy i po 2tis mam turbinu kde olej degraduje rychleji ale vzhledem k tomu kolik stoji olej v porovnani k benzinu tak mne to zili nerve :wink:
Carlos Sainz limited 2468/5000
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

elviiis píše:ono je pravda ze vsickni davaj autu kotel po zahrati vody ale oleji to jeste trva nez se dostane na provozni teplotu... pri 20stupnich bych rekl ze moc nemaze
trvá to až 10minut kdy se teploty srovnají. Slušný čas na to několikrát sešlápnout plyn na podlahu :D proto se do motoru dávají výměníky voda/olej a tím urycchlila stabilizace teplot. To že výrobce napíse interval výměny 10000km vůbec není směrodatné. když se něco stane stejně se to svede na uživatele auta. Spousta lidí si myslí že vedět a mít přesné informace o tom co se v motoru děje je zbytečnost a pak už se jen diví co se to vlastně stalo. :)
Odpovědět

Zpět na „Celica“