Silnější brzdy
- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Silnější brzdy
Zdravím! Mám otázku jen tak,ze zajímavosti.
Mám Carinu E 1,6 16V MPI 78kW. Najezdím s ní opravdu dost km(40-50t/rok) a chvílemi mě trápí, že brzdy nejsou to, co bych si představoval.
Dotaz tedy zní:
ZKoušel někdo někdy namontovat na Carinu silnější brzdy na předek? Jaké problémy se s tím pojí?
(Otázkou není, jestli to vůbec jde,ale zdali je to v možnostech obyčejného človíčka zafinancovat takovou úpravu.)
Děkuji všem za relevantní a kvalifikované za odpovědi k topicu.
Zbyněk
Mám Carinu E 1,6 16V MPI 78kW. Najezdím s ní opravdu dost km(40-50t/rok) a chvílemi mě trápí, že brzdy nejsou to, co bych si představoval.
Dotaz tedy zní:
ZKoušel někdo někdy namontovat na Carinu silnější brzdy na předek? Jaké problémy se s tím pojí?
(Otázkou není, jestli to vůbec jde,ale zdali je to v možnostech obyčejného človíčka zafinancovat takovou úpravu.)
Děkuji všem za relevantní a kvalifikované za odpovědi k topicu.
Zbyněk
brzdy
já mam sice 2.0,ale myslím že brzdy jsou stejny a nepřijdou mě slaby. samozřejně je lepší dát silnější brzdy než dávat silnější motor. protože důležitější je zastavit. myslím že nejlepší by bylo dát brzdy z gti kde jsou větší. a nebo zkusit prvně koupit lepší kotouče a desky a správně je zajet. pokud jsou v pořádku tak jsou dobry.
Toyota Carina E 2.0 GLI
- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Silnější motor si myslím netřeba (pár kW navrch by bylo fajn, ale...I když..kdyby mi někdo nabídl, že zvládne z motoru 4A-FE vytáhnout o 20kW víc za nějakou rozumnou cenu...)
V tuto chvíli jsou osazeny standardní kotouče a standardní destičky, cca 75% životnosti.
Mám prostě pocit, že při brždění z 90 km/h jsou na tom jiná auta mnohem lépe-jako by brzdy nestíhaly. Asi to visí i na obutých pneu, neboť Dunlopy sedí neuvěřitelně-a ABS poznám jen na extrémně kluzkém povrchu.
V tuto chvíli jsou osazeny standardní kotouče a standardní destičky, cca 75% životnosti.
Mám prostě pocit, že při brždění z 90 km/h jsou na tom jiná auta mnohem lépe-jako by brzdy nestíhaly. Asi to visí i na obutých pneu, neboť Dunlopy sedí neuvěřitelně-a ABS poznám jen na extrémně kluzkém povrchu.
Brzdy
Pokusím se o kvalifikovanou odpověď 
Nejprve berme v úvahu, že na autě máš brzdy v pořádku, že na nich nemáš závadu (a nebo třeba jen zavzdušnění) a kotouče + destičky jsou ideálně od stejného a dobrého výrobce.
Carina skutečně nemá brzdy nastavené tak jako některá jiná auta, u kterých stačí nepatrná síla na pedál a už auto brzdí a při nepatrně vyšší síle už se blokují kola (resp. začne fungovat ABS). Avšak to neznamená, že Carina má slabé brzdy, jen je potřeba k maximálnímu brzdnému účinku vyvinout větší sílu. Maximální brzdný účinek = stav, kdy se kola neotáčejí -zablokují (opomeňme nyní na chvíli ABS). Ty brzdy už nic víc udělat nemohou. Pokud by brzdy nebyly schopny tohoto stavu dosáhnout, tak by byly slabé. Avšak to by vozidlo neprošlo homologačními zkouškami a nemohlo by se dostat na trh.
Je pochopitelné, že u citlivějších brzd má člověk dojem vyšší brzdné síly - mě osobně ale víc vyhovuje nižší citlivost brzd, kde mohu lépe korigovat výši brzdného účinku, než ty tzv. ostré, kde mám pocit, že to je jak v PC - buď nula a nebo jednička - buď nebrzdím a nebo blokuji. Lehké přibrzdění je tam jemná hodinářská práce
Ostrých brzd by se dalo jistě u Cariny docílit, avšak už by se jednalo o nepovolený zásah do konstrukce vozidla. Na technické kontrole by na to nepřišli a ani nikdy jindy by s tím nebyl "problém", jediný (extrémní) příklad, který mě napadá je ten při vážné dopravní nehodě, kdy by vrak Cariny zkoumali techničtí experti a tahle změna by paradoxně hovořila proti tobě (pokud by jí tedy odhalili).
A tak jediná (kvalifikovaná a nejlevnější
) rada zní: nechat vše tak jak je a při potřebě okamžitého zastavení je potřeba na brzdový pedál vší silou šlápnout a i když začne "kopat" ABS, tak dál pořádně držet a nepouštět! 

Nejprve berme v úvahu, že na autě máš brzdy v pořádku, že na nich nemáš závadu (a nebo třeba jen zavzdušnění) a kotouče + destičky jsou ideálně od stejného a dobrého výrobce.
Carina skutečně nemá brzdy nastavené tak jako některá jiná auta, u kterých stačí nepatrná síla na pedál a už auto brzdí a při nepatrně vyšší síle už se blokují kola (resp. začne fungovat ABS). Avšak to neznamená, že Carina má slabé brzdy, jen je potřeba k maximálnímu brzdnému účinku vyvinout větší sílu. Maximální brzdný účinek = stav, kdy se kola neotáčejí -zablokují (opomeňme nyní na chvíli ABS). Ty brzdy už nic víc udělat nemohou. Pokud by brzdy nebyly schopny tohoto stavu dosáhnout, tak by byly slabé. Avšak to by vozidlo neprošlo homologačními zkouškami a nemohlo by se dostat na trh.
Je pochopitelné, že u citlivějších brzd má člověk dojem vyšší brzdné síly - mě osobně ale víc vyhovuje nižší citlivost brzd, kde mohu lépe korigovat výši brzdného účinku, než ty tzv. ostré, kde mám pocit, že to je jak v PC - buď nula a nebo jednička - buď nebrzdím a nebo blokuji. Lehké přibrzdění je tam jemná hodinářská práce

Ostrých brzd by se dalo jistě u Cariny docílit, avšak už by se jednalo o nepovolený zásah do konstrukce vozidla. Na technické kontrole by na to nepřišli a ani nikdy jindy by s tím nebyl "problém", jediný (extrémní) příklad, který mě napadá je ten při vážné dopravní nehodě, kdy by vrak Cariny zkoumali techničtí experti a tahle změna by paradoxně hovořila proti tobě (pokud by jí tedy odhalili).
A tak jediná (kvalifikovaná a nejlevnější

Carina E T19 2,0 liftback 1997
- Marty
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Já bych ještě doplnil, že pokud máš pocit, že ti to ani při sešlápnutí pedálu nebrzdí, jak by sis představoval, tak vyměň, co můžeš. To jest začít u brzdovky, dále zkontroluj hadice, jestli náhodou neprosakují nebo špatně netěsní, dále vyměň kotouče a destičky a vyčisti a ošetři bubny, případně vyměň pakny nebo co to tam všechno je.
Já byl letos na jaře na repasi bubnů, udělali mi s tím všechno, co šlo, aby byly jako nové - v origo servisu Toyoty za něco přes 3 tisíce. Při stopadesátitisícové prohlídce jsem dostal novou brzdovku a nemůžu si na nic stěžovat.
Jinak je pravda, že obzvlášť např. koncernová auta mají dost ostré brzdy proti těm našim starším Toyotám, takže si často málem vycinkám zuby o volant, když přesednu z corollky do firemní koktávky ftédéíčku
Ale taky se přikláním více k tomu, jak to brzdí nám, protože můžeš snadněji dávkovat menší brzdný účinek. To u těch škodáren ve srovnání s toy moc snadno nejde (jak bylo řečeno, hodinářská práce).
Já byl letos na jaře na repasi bubnů, udělali mi s tím všechno, co šlo, aby byly jako nové - v origo servisu Toyoty za něco přes 3 tisíce. Při stopadesátitisícové prohlídce jsem dostal novou brzdovku a nemůžu si na nic stěžovat.
Jinak je pravda, že obzvlášť např. koncernová auta mají dost ostré brzdy proti těm našim starším Toyotám, takže si často málem vycinkám zuby o volant, když přesednu z corollky do firemní koktávky ftédéíčku

Ale taky se přikláním více k tomu, jak to brzdí nám, protože můžeš snadněji dávkovat menší brzdný účinek. To u těch škodáren ve srovnání s toy moc snadno nejde (jak bylo řečeno, hodinářská práce).
- Beaver
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Pro ty co zkusli brzdy ve VW - mel jsem s nima taky tu zkusenost a ten efekt je nasledujici. Pri slapnuti na brzdu se auto snazi krute brzdit, nez si na to clovek zvykne, tak po meste skace s autem jako idiot a obcas i potom. Bohuzel tento na prvni pohled kvalitni brzdovy system zkuste proslapnout ve vysoke rychlosti a budete koukat - koncern chvilku brzdi a pak zvadne jak kytka, slapani silou na pedal ma nulovej efekt a auto se hrne dopredu, maximlane tak se vam muze podarit nejaky ten smyk. Davkovani plynu v Toyotach je oproti tomu krasne, alespon v tech mych.
Pro kontrolu vemte nejakeho pomocnika, nastartujte a nechte pomocnika stridave brzdit na stojicim aute. Zkontrolujte vizualne vsechny hadice brzdoveho systemu a pokud se na nektere delaji pri slapnu ti na brzdy boule, tak je nechte vymenit. Stejne tak je nechte vymenit pokud jsou viditelne spatne, zterele a popraskane, protoze jen cekaji az do nich narazi nejaky bordel ve vyssi rychlosti aby prdly. Vymena brzdovky je taky dobry napad, nejlepe za nejakou s vyssim bodem varu. Idealne by se mela menit alespon jednou za par let, chyta totiz casem vzdusnou vlhkost a ma sklon varit mnohem driv.
Pro kontrolu vemte nejakeho pomocnika, nastartujte a nechte pomocnika stridave brzdit na stojicim aute. Zkontrolujte vizualne vsechny hadice brzdoveho systemu a pokud se na nektere delaji pri slapnu ti na brzdy boule, tak je nechte vymenit. Stejne tak je nechte vymenit pokud jsou viditelne spatne, zterele a popraskane, protoze jen cekaji az do nich narazi nejaky bordel ve vyssi rychlosti aby prdly. Vymena brzdovky je taky dobry napad, nejlepe za nejakou s vyssim bodem varu. Idealne by se mela menit alespon jednou za par let, chyta totiz casem vzdusnou vlhkost a ma sklon varit mnohem driv.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Lexus IS200
Lexus RX400h
Poděkování
Děkujizmaxxx píše:Děkuji za velmi vyčerpávající odpověď. V podstatě nemohu než sohlasit.

Carina E T19 2,0 liftback 1997
- zmaxxx
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Toyotka mi brzdí konzistentně, nikam netáhne, postrádá výše zmíněnou ostrost nástupu brzd,ale zastaví spolehlivě. problém je v tom, že po prudkém brždění (typicky 130>50 na dálnici), a následném rozjezdu se při dalším přibrždění lehce jakoby rozklepe volant. Brzdy mají i tak pořád dobrou účinnost.
Asi se přecijen se přikloním k výměně kotoučů a destiček a repasi bubnů (+brzdovka).
Má někdo zkušenosti s Idahem a jeho obchodem?
ať nekupuju od cizích...
Když už něco kupovat, ať to stojí (kvalitativně) za to.

Asi se přecijen se přikloním k výměně kotoučů a destiček a repasi bubnů (+brzdovka).
Má někdo zkušenosti s Idahem a jeho obchodem?

Když už něco kupovat, ať to stojí (kvalitativně) za to.

- Beaver
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Idaha a potažmo tedy Dicomp Racing lze jen doporučit 

Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
Lexus IS200
Lexus RX400h
- Pavo.B.
- Věčnej rejpal
Taky doporucuju - skoro vsechno na auto jsem kupoval od Idaha a muzu rict ze mi usetril spoustu penez , zadnej problem s nepasujicim dilem atd.. i skvele ceny na montaz
Doporucuju domluvit se po telefonu , popr. mu popsat na naceneni dily po SZ , a pote objednat

Doporucuju domluvit se po telefonu , popr. mu popsat na naceneni dily po SZ , a pote objednat
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
No jestli je to ještě aktuální tak bych všem doporučil destičky FERODO PREMIER, jsou za normální cenu a brzdí parádně. Dávkování brzdné síly je bez problémů, ale stačí mnohem menší tlak na pedál a nezpozoroval jsem, že by vadly při zahřátí. Jediná nevýhoda je, že mi trochu pískají (při lehkém brždění v malé rychlosti), ale to může být už vyběhanýma brzdičema.