Klimatizacia
Klimatizacia
vedel by mi niekto poradit s neprijemnym zapachom s klimatizacie? Pred letom mi ju v Toyote cistili. Ale stale mierne zapachala. Tak som si kupil cistic klimy a vycistil to sam (2x vsetky prieduchy). Ale aj tak po velmi kratkom case to zacne opat smrdiet.
Osobně...
Osobně bych provedl toto:
1) vyčistit veškeré vzduchovodné potrubí
2) vyměnit kabinový filtr
3) vyčisti výdechy
4) vypínat klimatizaci cca 3 - 5 minut před koncem jízdy, aby se mohly prohřát vzduchovody a nekondenzovala v nich voda (tedy nerostly v nich bakterie a plisně)... toto platí pro poslední jízdu s klimou před odstavením auta na dobu delší dvou dnů.
1) vyčistit veškeré vzduchovodné potrubí
2) vyměnit kabinový filtr
3) vyčisti výdechy
4) vypínat klimatizaci cca 3 - 5 minut před koncem jízdy, aby se mohly prohřát vzduchovody a nekondenzovala v nich voda (tedy nerostly v nich bakterie a plisně)... toto platí pro poslední jízdu s klimou před odstavením auta na dobu delší dvou dnů.
Back in Czech.
k vyparniku sa dostanes ked vyberies skrinku spolujazdca, vyberies pelovy filter, pod pelovym filtrom sa nachadza ventilator pomedzi jeho rebra musis prepchat hadicku smerom k motoru a vystriekat tam ten cistic.
Alebo je este moznost ze si kupis ten cistic v spreji co tu zmes uplne rozprasi ako klasicky sprej a polozis ho na podlahu pred spolujazdca zapnes klimu na vnutorny obeh a budes pekne vidiet ako to ten ventilator pekne nasava a zarucene sa to dostane na vsetky miesta na vyparniku, po 10 minutach vypnes klimu ale ventilator nechaj bezat az kym sa ten sprej uplne nevystrieka.
S tymto sprejom som to ja nikdy nerobil. Ja som to robil normalnym rozprasovacom zriedil som si vodu s ajatinom (ale vy to nerobte lebo vam bude v aute smrdiet doktor) a striekal rovno na ventilator.
Teraz mi klima nesmrdi ale smrdi mi ten doktor.
Nevie niekto ako sa zbavit toho smradu?
Alebo je este moznost ze si kupis ten cistic v spreji co tu zmes uplne rozprasi ako klasicky sprej a polozis ho na podlahu pred spolujazdca zapnes klimu na vnutorny obeh a budes pekne vidiet ako to ten ventilator pekne nasava a zarucene sa to dostane na vsetky miesta na vyparniku, po 10 minutach vypnes klimu ale ventilator nechaj bezat az kym sa ten sprej uplne nevystrieka.
S tymto sprejom som to ja nikdy nerobil. Ja som to robil normalnym rozprasovacom zriedil som si vodu s ajatinom (ale vy to nerobte lebo vam bude v aute smrdiet doktor) a striekal rovno na ventilator.
Teraz mi klima nesmrdi ale smrdi mi ten doktor.
Nevie niekto ako sa zbavit toho smradu?
pokud
Pokud je to již zanesené nějakou tou plísní, tak bych zkusil boj přímo s těmito organismy.... Vybrat si den, kdy bude opravdu velmi velmi teplo, napojit auto na nějaký zdroj energie a zapnout na pár hodin foukání teplého.... horkého vzduchu do auta a ven (skrz otevřená okénka
). Sem tam bych přidal do nasávání vzduchu pro ventilaci nějakou sračku (rozprašovačem Savo proti plísni, pěnu proti plísni.... cokoliv proti plísni). Nakonec bych v podvečer auto uzavřel, a nafoukal do potrubí tu antimikrobiální pěnua nechal do rána působit. Druhý den by již mělo být auto téměř spolehlivě bez mikroorganismů. Jako druhý krok bych provedl velmi důkladné vysávání interiéru a umytí plastových dílů interiéru vodou s jarem nebo savem proti plísním. Vzal sedačky nějakým mokrým vysavačem (neboli reklama na profesionální čištění interiéru.
)) Pokud i po takovémto dvoudnu ti bude v autě něco smrdět, tak to není autem.
))

Back in Czech.
neviem co robi savo s hlinikom. Viem ze je velmi ucinny na kadejake pliagy len by bolo dobre odskusat to s tym hlinikom lebo vyparnik je hlinikovy.
Inak mne v jednom klima servise este som mal mondeo vybral pelovy filter a ventilator a normalne vystriekali vyparnik vodou ale zacala smrdiet o tyzden znova, vtedy este neboli kadejake spreje.
teraz by bolo najlepsie vyparnik riadne vyoplachovat vodou aby zmilo vsetku hrubu spinu a potom ho riadne vyoblievat nejakym cisticom.
Inak mne v jednom klima servise este som mal mondeo vybral pelovy filter a ventilator a normalne vystriekali vyparnik vodou ale zacala smrdiet o tyzden znova, vtedy este neboli kadejake spreje.
teraz by bolo najlepsie vyparnik riadne vyoplachovat vodou aby zmilo vsetku hrubu spinu a potom ho riadne vyoblievat nejakym cisticom.
ešte som nenašiel taký servis ktorý vyčistí klímu tak aby mi aspon pol roka nesmrdela. Nepoužívam ju na krátke vzdialenosti a ked ju používam tak ju vždy 10 minút pred odstavením motora nechám vysušiť.
Vieš o takom?
Stojí to minimálne 30 Eur a vydrží mi to tak dlho ok ako ked si to robím sám teda asi mesiac.
Vieš o takom?
Stojí to minimálne 30 Eur a vydrží mi to tak dlho ok ako ked si to robím sám teda asi mesiac.
tak skusil som vystriekat aj ten vyparnik, a zatial je to ok. klima uz bola par-krat pustana, takze uvidim po tyzdni-dvoch.
Inac na slovenskom fore niekto postol tento odkaz na clanok, celkom dobry:
http://www.nissanclub.cz/msgboard_posts ... c_id=47631
Inac na slovenskom fore niekto postol tento odkaz na clanok, celkom dobry:
http://www.nissanclub.cz/msgboard_posts ... c_id=47631