Takze prvni vec je pochvala toyota za to, ze elektrika byla pripravena, jednotka vetrani se nemusela menit, stacilo jen zasunout vyparnik (podle manualu), proste jen tam vsechno pridelat, naplnit a hotovo.
Ukol c.1 - vyndat jendotku vetrani : rozebrat prostredek palubky je sranda. Krabicka se plnila sroubkama a pak to nastalo. Rozpulit jendotku chlazeni byla sranda, ale vyndat ji dirou pod palubkou, ktera proste byla mensi, to uz byla tragedie. Orvane, odrene prsty, ruzne nataceni a zkouseni, ale nakonec byla venku. Takze vyparnik zasunout na misto, zaklopit a sakra ono to nejde zakopit. Vystup z vyparniku je otocenej obracene protoze je anglickej a trochuzasahuje do plastu - takze do ruky pajku a s trochou smradu paliciho se plastu, jsem potrebne misto udelal. Zasunout jednotku slo nastesti lepe, ale nechtela sednout presne, takze zase odrene a orvane ruce. Druhy problem - otoceny vystup z vyparniku co zasahoval do plastu, byl samozreme i mimo pruchodku do motoru. Nuzky na plech a pilka na zelezo vse vyresili

Ukol c. 2 - motorovy prostor : sundat naraznik, vyztuhu a vrsek pricky pohoda. Kompresor klimy a chladic sedli presne, obojit propojit hadici. Trubkohadice od kompresoru do kabiny pres odvzdusnovaci ventil nesedla, byla otocena o 180 stupnu, protoze anglani to maj proste obracene. Takze nechat predelat. Trubka od chladice do kabiny, prodlouzena protoze anglicky chladic klimy ma vystup na druhe strane, jsem vedl horem kolem vodniho chladice a vypadalo to pekne blbe, ale pak se mi podarilo hodne levne sehnat uplne novou trubicku pro levostranne rizeni, na vrakaci koupil chladic klimy, cele to zase rozdelal a zadelal, takze uz to vypadalo tak jak melo.
Ukol c. 3 - drobnosti : novejsi model mel vetsi tlacitko, takze sehnat tlacitko klimy, konektor klimy je jinej. To zachranil vrakac. Dat jiny remen, ktery bude phanet kompresor, se ukazalo jako dalsi orech. Kompresor ma 5 drazek, ale vsude okolo jen 4 (zadna tragedie) a take velikost kladky je vetsi a proto nesedi ani originalni remen, takze musim mit o trosku delsi remen co se dava do fiatu.
Ukol c. 3 - zprovozneni : takze cele zapojene jsem zkousel pri zapnutem klicku, jestli jde stava do kompresoru a nesla.I tak jsem dojel na naplneni a doufal v zazrak, ktery se ale nekonal. Tesnost v pohode, ale kompresor se nerozbehl, proste sem mackal tlacitko v kabine jak zbesilej a nic. Technici poznamenali, ze kompresor neni ten klasicky ve stylu zapnuto-vypnuto, ale umi regulovat vykon. A ja uz zacal v hlave pocitat co me to jeste bude stat. Jina ridici jednotka klimy a kompresor je cca 5500. Vzal jsem do ruky el. schema a zacal premyslet a porovnavat modelove zmeny. Kompresor s regulaci vykonu byl ovladany kostrou a tim padem do nej slo ruzne vysoke napeti a podle toho reguloval vykon. Ja mel mit bez regulace, takze umel jen vypnout nebo zapnout. Takze logicky i ten s regulaci mel fungovat, jen nebude regulovat vykon a proste sepne nebo vypne. Sehnal jsme i spravnou ridici jednotku, ktera je schovana pod budikama vpravo a porad nic. Zacal jsem teda promerovat konektor ridici jednotky, jestli dostava vsechny informace a zjistil, ze do nej nejde kostra. Zapojil ji z jineho konektoru, nastartoval, zmacknul tlacitko a klima se rozebehla. Ja mel radost jak male dite pod stromeckem.
Klima uz beha od zacatku leta a zatim v pohode. Kdyz si to vezmu zpetne, tak toyota to ma fakt sikovne udelany a jednoduchy, proste takove vetsi lego a hlavne vyborne navody. Jestli nekdo premyslite o pridani klimy, je to jednoduchy, ale hlavne to chce mi telektriku, i kdyz i ta se da koupit. A i kdyz to stalo relativne dost (cca 7 - 8 tisic) nelituju, aspon jem se naucil neco noveho.
A tady nejake ty fotky :
budiky

budiky zezadu

a celej prostredek venku

elektrika u vetraku chlazeni

jednoka chlazeni, ktera se cela vyndavala (je videt i vyztuha) - tohle cele je schovane za chrankou spolujezdce

jednotka chlazeni ve spodni casti

kompresor

motor no

pripaveńo pro nandani chladice klimy

Krabice

V tehle pytlickach byli jednotlice sroubky