Olej do Toyota Yaris 1.3 VVT-i

vše ohledně modelové řady Yaris
MistrMarty
Člen Týmu

Olej do Toyota Yaris 1.3 VVT-i

Příspěvek od MistrMarty »

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na Vaše tipy, který olej bych měl koupit do Toyoty Yaris 1.3VVT-i s 50 000km najetých s denní intenzitou ježdění 30-50km. Děkuji s POzdravem MistrMarty :)
muco
Věčnej rejpal

Re: Olej do Toyota Yaris 1.3 VVT-i

Příspěvek od muco »

No,o tejto téme sa tu debatilo už hodne-ale v kocke-do jednej vety zhrnuté-daj tam to,čo tam bolo :wink: :wink: nemá zmysel špekulovať okolo oleja. Ledaže by si nevedel,aký tam máš a kupil si auto bez opýtania aký olej tam je...To je potom dosť ťažké a je to ako "lotéria" (no,možno som to trochu prehnal).jedno však je najdôležitejšie,akú má viskozitu(dobre to píšem?) ten - už naliatý olej a nemal by si ísť do inej.Nieže by na značke nezáležalo,ale dôležitá je zachovať práve tu vyskozitu 8) 8)
Toyota davala do motora volakedy CASTROL ,ale teraz maju vlastný olej -bez označenia-aspoň tak mi povedali pri výmene oleja na garančke.

tu máš niečo o olejoch podiskutované-neviem,či ti to pomôže:
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... rovy+oloej

alebo:

http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... olej+yaris
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
MistrMarty
Člen Týmu

Re: Olej do Toyota Yaris 1.3 VVT-i

Příspěvek od MistrMarty »

No auto sem koupil přes bazar, který auto dovezl z Itálie. Takže absolutně nemám zdání jaký olej tam je. Ae myslím si, že je to nové auto,které by mělo vydržet takže to tam vidím, že tam dám nějaký Valvoline Plnou syntetiku:)
aczasa
Věčnej rejpal

no...

Příspěvek od aczasa »

No, tak to bych asi moc nedělal. Takhle z fleku. :-( V čechách se do toho leje hodně i 10W-40, takže polosyntetika. Tak aby ti to nezatáhlo kroužky a nebo nezačalo chlastat olejík. :-(
Back in Czech.
josuk
Věčnej rejpal

Re: no...

Příspěvek od josuk »

aczasa píše:V čechách se do toho leje hodně i 10W-40
to ne, to až bude mít víc najeto, až to bude potřeba. Koupil bych 5W-30, 5W-40, hlavně specifikaci jak máš v příručce teda snad SJ, A3-B3 tušim!!!

na značku moc nekoukat, stejně do toho v polsku plní buhvíco.. 8)
muco
Věčnej rejpal

Re: no...

Příspěvek od muco »

Pozri sa-ja by som sa surovo opýtal TOYOTY - nech poradia-veď si ich potenciálny zákazník (inak suhlasím s josukom-tiež by som sa priklonil k 5W-40)- :wink: :wink:
Toyota Auris 1.8 hybtid
aczasa
Věčnej rejpal

lamky...

Příspěvek od aczasa »

Jste lamky. 10W-40 je velmi univerzální olej a hlavně je docela použitelný v ČR. Pokud byl v autě 5W-40(0W-30), tak se tím vlastně nic extra moc nemusí pokazit. Ale začít lít do auta, ve kterém byl už 10W-40 tu řidší mazovinu je trošku blíže rizika zatáhnutí pístních kroužků a zadření motoru. Proto jsem radil...... pokud absolutně o tom oleji a autě nic nevím, já bych volil 10W-40 (na ten se dá jezdit od 0 do 589 000km... víc jsem zatím s jedním autem nenajezdil).
Back in Czech.
josuk
Věčnej rejpal

Re: lamky...

Příspěvek od josuk »

aczasa píše:Jste lamky.

já bych volil 10W-40 (na ten se dá jezdit od 0 do 589 000km...
sorry ale nový auto nebo po 50 000km se poměrně liší od auta v 500 000km

a vizkozita není všechno :roll: od odborníka by mi ta lama možná vadila :angry:
aczasa
Věčnej rejpal

:-)))

Příspěvek od aczasa »

No jo..... A je to tady. Bez argumentu..... Jen se ti nelíbí oslovení. :-((((
Ten olej jsem do toho lil od 12-ti km a byl tam již od 0. a s autem se celkem najelo skoro 600k km. Navíc odborník na maziva nejsem. Jen sděluji svoje zkušenosti a svůj názor na věc. A právě ta viskozita a přísady v oleji způsobují problémy se zatáhnutím jak pístních kroužků, tak třeba přechodů těsnění obecně. Navíc jsem popsal i to, že přechod z 5W-40 na 10W-40 je méně riskantní než opačně, což je na zvážení pokud nevím o oleji v motoru vůbec nic. Takže jestli k tomu máš něco faktického a důvodného, tak si rejpni, jinak se ukliď a neruš.
Back in Czech.
muco
Věčnej rejpal

Re: :-)))

Příspěvek od muco »

pokial ale píše,že je to nové auto a má len 50 tis.km,tak olej by mal byť taký,aký je vlastne od výroby... a ja mám v tom 5w 40.
Ale nehádam sa, len si to myslím ja..
Toyota Auris 1.8 hybtid
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

Dnesni motory vyzaduji ridsi olej a v drtive vetsine to je 5W-40 nebo 5W-30. I kdyby do toho predesly majitel lil 10W-40, tak nalejte 5W-40. K zadreni motoru kvuli tomuto prechodu muze dojit spise teoreticky.
Nedavno kamarad s merakem tlaku oleje zkusil porovnat 10W-40 oproti 5W-40 a vysledek : olej 10W-40 dosahoval o pul baru mensi tlak nez 5W-40. Tim je snad receno vse.
Ä pokud nevim co kdo do toho lil, pak doporucuji nalit predepsany olej.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
aczasa
Věčnej rejpal

hmmm...

Příspěvek od aczasa »

A čím to, že doporučuješ lít předepsaný olej? Jen tak jako pro sichr? Navíc nějaké měřední talaku oleje může a nemusí mít vztah k realitě v motoru. Už si konečně uvědomte, že to auto není nové, má 50t km, tedy alespoň 3x v něm měl být měněn olej, ale co když nebyl? co když byl jen dvakrát a pak to ještě dobu někde stálo? Kvalita olejů 0W-30 a 5W-40 je super pouze pro krátké doby používání (15 - 20 tisíc km a max 2 roky v běhu) a při dlooooouhých stáních (půlrok, rok) rychleji stárnou a "znekvalitňují". Navíc je zde otázka toho, jestli vůbec něco o původním oleji vím, pokud absolutně nic a není možnost zjistit nic jiného než doporučení výrobce (které mimochodem jistě 10W-40 připouští), tak bych šel právě do kategorie 10W-40, protože sebou nese nejméně možností chyby.
Jen takovou úvahu na závěr bych si dovolil..... Co třeba se zkusit zamyslet nad tím, proč nám doporučují "lepší" oleje 0W-30 a 5W-40 nebo dokonce přeformulují specifikace na VWxxx, .....? Nemlůhlo by to být třeba i tím, že chtějí stejné oleje prodávat s vyšší marží? Že chtějí koncového uživatele dostat ke koupi dražšího a maržově výhodnějšího oleje, když stejně mění olej po 15t km, jezdí jemně, dodržuje doporučení, takže jakékoliv nectnosti lehkoběžných olejů jsou tímto smazány??? Hmm.....
Back in Czech.
josuk
Věčnej rejpal

Re: :-)))

Příspěvek od josuk »

aczasa píše:No jo..... A je to tady. Bez argumentu.....
hele ty tribotechniku, narozdíl od tebe jsem radil specifikaci, ty tady furt meleš jen dokola jen o viskozitě! neřikám, že v něčom nemáš trochu pravdy, ale takovému slovnímu guláši se slušně řiká demagogie! čus
aczasa
Věčnej rejpal

ts ts ts

Příspěvek od aczasa »

Vždyť jsi nic neporadil. Specifikací olejů je mnoho, některé jiné než jiné a některé fungují paralelně. Takže 10W-40 je specifikace oleje, vztažená k viskozitě. Specifikace VW 5.1.00 ... je specifikace oleje vztažená na výrobce auta, ale klidně to může být 10W-40 z pohledu viskozity oleje. Specifikace SAE, API, ...... jsou prostě jen vztažené na jisté použití, ale mohou být rovnocenně nahrazeny viskozitní třídou....
No a když řekneme (no a na tom se snad shodneme), že oleje všech výrobců jsou víceméně podobné, tak právě hra s paralelními specifikacemi je ten mechanismus jak oblbnout marketingově uživatele a prodat mu stejný olej za dražší peníz.
Navíc u pumpy kupuješ tejně olej dle viskozity a jen občas na něm koukáš (a najdeš) i nové jiné specifikace wolksvagnu, porsche, škodovky.........
Back in Czech.
garant
Člen Týmu

Příspěvek od garant »

Já mám v Yarisu olej MOGUL Racing 5W40. Naprostá spokojenost. Srovnávácí tabulka olejů všech možných výrobců je zde http://www.hekra.cz/tabulka.htm

Pro benzínový Yaris jsou vhodné oleje ve třetím sloupci a je lhostejné, od kterého jsou výrobce. V drtivé většině je stejně uvnitř olej "Made in Orlen/PL".
Odpovědět

Zpět na „Yaris“