Přehřívání motoru

vše ohledně modelové řady Carina
Gauner
Člen Týmu

Přehřívání motoru

Příspěvek od Gauner »

Nazdar všichni, mám problém s přehříváním Cariny (97, 2.0, 93kW). Najezdil sem na ní cca 60 tis za 2 roky a nikdy žádný problém. Dnes jsem po 10-ti minutách jízdy zjistil, že teplota motoru je nad polovinou (ručička teploty) a šla dále nahoru. Zastavil sem a nechal motor zchládnout. Po nastartování a další jízdě šla teplota opět nahoru (nad polovinu) až k červenému poli (to už sem naštěstí byl doma). V minulém období teplota stoupla max. na polovinu a ručička držela jak přibitá (dálnice, zácpy, hory, léto, zima..).
Kontroloval sem: ventilátor spíná, chladič je vřelý (plný kapaliny).

Nějaký nápad? Termostat? čidlo? jak mám postupovat?

Dík moc všem
chuli
Člen Týmu

Příspěvek od chuli »

ahoj,vody dost,ventilator spina...nejspis te neotvira termostat ohratou vodu do chladice..muze byt i vodni pumpa-to mel kamos na meganu,priznaky jak ty a v servisu mu rekly ze je shnila zevnitr...tak ci onak tyhle 2 soucastky zajistuji obeh vody do velkeho okruhu tady pres chladic-tam bych hledal :wink:
TOYOTA CARINA 1.8 COMBI 7A-FE
CB-10 CHULI
Pepa
Manager Týmu

Teplota

Příspěvek od Pepa »

Jak už tady bylo několikrát řečeno , na 90% ucpaný chladič.
ToyotaCarina E 2,0 GLi
Toyota Corolla 2E 1,3 GL
Toyota Corolla Verso D4D 2,2
Bobr8
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobr8 »

Není chladič prasklý?To jsem měl já, vedle víčka, vlasová prasklina, nedrželo to tlak, necirkulovala kapalina, nechladilo...
Toyota Carina E Liftback,1995,1,6/85kW,408000km
http://bobr8.rajce.idnes.cz/
Obrázek
Gauner
Člen Týmu

Příspěvek od Gauner »

Čaute, díky za názory. Dnes sem ji trošku prohnal (jelikož byla v servisu a nic tam nenašli). Po cca 20 km opět těsně pod červeným polem. Při stovce sem vymáčknul spojku a párkrát pořádně protočil, ručička spadla během 5s o půl cenťáku. Žeby ta pumpa? to se mě ale nezdá i když moje stará dáma má už pře 200...
Chladič prasklý není
chuli
Člen Týmu

Příspěvek od chuli »

tak to zamrzi,kdyz v servisu nic nenasly...na rapidu u kamose se termostat sekal a chodil dle nalady,tak to vymenil a mel klid..pokud nebudes vedet co to je,tak vylucovaci metoda to jisti a zacal bych prave termostatem,idealni treba ze smetaku na kutnohorsky v praze,ty ho koupis a bud to bude tim a ok kdyz to bude porad spatne tak zas druhej den vratis a typek na vrakaci te vyplati pul penez zpet,a nejidealnejsi zkusit koupit a vymenit primo u toho smetaku.byl jsem se tam ptat a ten chlapek byl velice ochotnej.samo ze muze byt i ten chladic ucpanej bordelem,mimochodem pred mesicem mne regurelne uhnil dole o vostin,tak u mj auto za trojku jsem koupil novej a s kolegou z prace za 2 hodky vymenily...a ted to chladi suprove :wink:
TOYOTA CARINA 1.8 COMBI 7A-FE
CB-10 CHULI
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

chuli píše:tak to zamrzi,kdyz v servisu nic nenasly...

to by mne zajímalo kolik si za to "nicnenalezení" naučtovali :)
aczasa
Věčnej rejpal

tak to jo..

Příspěvek od aczasa »

No, u tohoto problému bych se ještě zeptal krom vodní pumpy na možnost sáknutí někde pod hlavou... těsnění hlavy nebo tak.... Ale to je moje zkušenost z prvního avíka (přesně ve 235000km). Udělaná pumpa a rozvody a těsnění pod hlavou a vše dalších 230000km drželo.
Back in Czech.
becvys
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od becvys »

Ahoj, předchozí majitel od kterého jsem koupil Carinu vyměnil celou chladící soustavu díky podobnému problému co máš ty. Nakonec se ukázalo, že to děla budík. Mě to děla do dnes vyletí zničeho nic no plna a když poklepu na přístrojovku tak spadne na normal. Přístrojovka už byla venku všechno překontrolované vyčištěné a pořád to samé dokola nevím co stím. Možná to bude tvůj případ také. Někdo to už řešil na foru i na Yarisu. Někdy prostě skočí do plna hned a někdy jede pozvolna do plných. Kdybych nevěděl, že je chladící soustava nová asi by mě to také dost trápilo. Stejně to budu muset nějak časem vyřešit možna koupí nové přístrojovky nebo z nějaké ojetiny. Přeji úspěšné vyřešení problému. :)
Gauner
Člen Týmu

Příspěvek od Gauner »

Čaute, tak jen pro info, nechal sem vyměnit termostat a vodní pumpu (tu z preventivních důvodů, při posledních rozvodech sem ji neměnil a nevím jak ji kdo měnil přede mnou). Byl to na 99% vadný termostat. Po projetí drží ručička zase jako přibitá těstě pod polovinou stupnice. Origo pumpa je pořádnej kus železa včetně turbínky a kdyby nebylo volnějších ložisek...
becvys
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od becvys »

Tak to je fajn, že jsi to vyřešil :) mne to teda ještě teda čeká. Tak přeji mnoho kilometrů bez problémů at slouží. :)
GammaRay
Věčnej rejpal

Přehřívání ve vyšších rychlostech

Příspěvek od GammaRay »

Ahoj všem! Mám přesně to samé auto a ten samý problém, co Gauner. Moje Carina (97, 2.0, 93kW) slouží bez problémů, avšak občas se stane, že ručička teploty se vyšplhá nahoru. Stává se to když je velké teplo a jede se rychle (!!!). Pokud budu někde ve vysokých teplotách popojíždět v koloně, tak ručička teploty je ve své obvyklé poloze tj. v polovině mezi "C" a "H". Ventilátor občas sepne a ručička se ani nehne. Pokud pojedu pomalu, tak to samé. Jak však rychlost stoupne nad 100km/hod., tak se časem začne blížit nahoru k "H". Zajímavé je, že stejně jako u Gaunera (u něj při vymáčknuté spojce) během chvíle teplota klesne na "normál" - to jsem zjistil, když jsem z kopce vyřadil a asi za 20-40vt. se ručička vrátila do obvyklé pozice. Přijde mi docela nesmyslé, aby se během tak krátké chvíle motor zchladil - kde vlastně je čidlo teploty, které dává údaje pro přístrojovku? Není někde u termostatu a tím, jak se termostat otevře, tak to proto tak rychle zaznamená? A proč v koloně je vše v pořádku a děje se to jen při vyšších rychlostech? (a to i když jedu s lehkou nohou)
Taky mě napadla varianta jak píše "becvys" - že by to bylo v ukazateli teploty - tuším,že naprosto ten samý případ jsem měl dříve u Lady 2105. Řešením bylo dotáhnutí budíku ukazatele teploty a vše bylo v pořádku.
Díky za jakýkoliv další poznatek :-)
Carina E T19 2,0 liftback 1997
Pavel_CK
Člen Týmu

Příspěvek od Pavel_CK »

Úplně stejně se chovala moje Carina 98kW/1994 cca před dvěma roky. Při jízdě po dálnici ručička vytrvale stoupala s rychlostí, do každého táhlého kopce jsem trnul, jestli nebudu vařit. Z kopce po vyřazení okamžitý návrat do normálu. Protože carinka měla okolo 350 tkm tipoval jsem čerpadlo. "Naštěstí" praskl horní plast chladiče. Po výměně drží ručička teploty za každých podmínek jak přibitá uprostřed stupnice. Hodně štěstí.
Pavel Avensis SOL kombi 2.0 2002
GammaRay
Věčnej rejpal

Reakce na Pavla_CK

Příspěvek od GammaRay »

Ano, přesně tak, jak to jde do kopce, tak stoupá teplota ještě výš, už jsem i musel zapínat topení. Akorát, Pavle, moc nerozumím tomu, co jsi nakonec vyměnil? Samotný chladič? Pokud ano, tak v čem byl problém? Že byl zanesený a nebo že v něm byla nějaká mikroskopická trhlinka, která upouštěla tlak? Na zanesený chladič to netipuju, neboť jsem si preventivně vyměnil chladící kapalinu a vytekla naprosto čistá bez jakýhkoliv nečistot - i z bloku motoru a i z výpustného šroubu dole na chladiči, i když to pravda ještě nemusí znamenat, že nekde to "ucpané" být nemůže. Pokud nedržel tlak, tak ten by mi mohl případně unikat i jinde a výměna chladiče by pak byla zbytečná. Teď mě napadá, že tlak si mohu vyzkoušet pokud povolím víčko na chladici při zahřátém motoru, že ano? :-). Děkuji za případné další informace.
Carina E T19 2,0 liftback 1997
Pavel_CK
Člen Týmu

Příspěvek od Pavel_CK »

Ahoj, vyměnil jsem chladič. Žádná trhlinka, kapalina celkem čistá, ale prostě byl zanesenej. A to byla moje carinka do 230 tkm služebák s drsným zacházením, takže nestála. Jinak, taky jsem sahal po topení a v létě si při +30 stupních na kopci úspěšně přitápěl. V zimě všechno OK. Časově to taky odpovídá. Prostě po těch cirka 10-ti letech je šance, že to bude stejnej problém. Ještě se poptej, ale myslím, že ten chladič prostě nechladí. Nevím jakou značku bych případně doporučil, koupil jsem levnej, ale po chvíli musel letovat spoj u hrdla. No, držím palce.
Pavel Avensis SOL kombi 2.0 2002
Odpovědět

Zpět na „Carina“