Správný rozměr 16" litých kol
Správný rozměr 16" litých kol
V techničáku mám napsáno, že 16" litá kola můžu mít jen v šířce 6,5 palců, mám Avensis hatchback 1,8 vyrobený 2005. Přitom v nabídce prodejců je minimální nabídka v téhle šířce, za to v šířce 7 je nabídka mnohem širší (když si zadáte přesně ten typ auta co mám). Můžu si risknout koupit těch 7 palců? Navíc techničík vůbec neřeší parametr ET. Nerad bych něco koupil a pak s tím měl potíže.
díky
díky
Fajn, to jsem rád, že je tam prostorová rezerva. Technické kontroly se nebojím, koukal jsem včera v obchodě na jeden ráfek a tam je jeho rozměr uveden v místě, kde ho zakrývá pneu a ještě formou jakéhosi razítka. Takže to odhalit je prakticky nemožné 
Ještě doplňující dotaz. Když použiju tu samou pneumatiku, tedy 205/55 R16 na ráfky o různé šířce, tedy 6,5 nebo 7 (nebo i 7,5), nebude s tím problém? Nikde jsem nenašel, na jakou šířku ráfku lze třeba takovou 205/55 R16 použít. Logicky mě jen napadá, že pokud použiju užší ráfek, bude ta pneumatika taková maličko vypouklejší do stran než u širšího ráfku. Ale přece musí být výrobcem specifikováno, jakou jsou přípustné šéřky ráfku, ne?

Ještě doplňující dotaz. Když použiju tu samou pneumatiku, tedy 205/55 R16 na ráfky o různé šířce, tedy 6,5 nebo 7 (nebo i 7,5), nebude s tím problém? Nikde jsem nenašel, na jakou šířku ráfku lze třeba takovou 205/55 R16 použít. Logicky mě jen napadá, že pokud použiju užší ráfek, bude ta pneumatika taková maličko vypouklejší do stran než u širšího ráfku. Ale přece musí být výrobcem specifikováno, jakou jsou přípustné šéřky ráfku, ne?
Jo, to mě taky napadlo, že to bude hezčí. Tak asi to dál nebudu řešit a vyberu si 7" šířku a 16" průměr a k tomu 205/55. To mi přijde tak akorát. Díky za radyhudyss píše:problem s tim nebude.A jak pises,pneu nebude tolik vyboulena./myslim,ze to vypada lepe,kdyz tam neni takova boule/.Staci nejaky konfigurator, treba elektrony.cz a tam ti k danemu kolu nabidne i rozmer pneu.
Na pneu 205/55 R16 můžeš použít ráfek od 5,5" do 7,5", tady je k tomu tabulka:Pavel_S píše:Ještě doplňující dotaz. Když použiju tu samou pneumatiku, tedy 205/55 R16 na ráfky o různé šířce, tedy 6,5 nebo 7 (nebo i 7,5), nebude s tím problém? Nikde jsem nenašel, na jakou šířku ráfku lze třeba takovou 205/55 R16 použít.
http://www.e-pneu.cz/tech_podpora.php