Avensis 1,6 hluk z motoru
Avensis 1,6 hluk z motoru
Ahoj všem mám problém, jezdím vcelku s dost dlohými prodlevami auto stojí i 14 dnů / mám služební / a své používám na dlouhé jízdy, a včera jsem nastartoval a z motoru se ozývá nepříjemný klapot - zvuk připomíná šicí stroj, po zahřátí motoru se tento zvuk tlumí až nakonec zmizí, dost mě to vyděsilo ale hlavně zvukový projev je dost nepříjemný, nestalo se to již někomu?? Motor 1,6 4A-FE najeto 195000km pravidelná údržba s veškerými výměnami je prováděna dle serv. manualu, olej měněn po 10-12tis.km viskozita 10W - 40.Kde hledat vadu či chybu?nemohu poškodit motor??Díky za radu
olej..
Tohle by znělo jako zdvihátka ventilů. Takže málo oleje při studeném motoru. Zkontroluj a dolej. další případ (ale to byl asi jen můj jedinečný) bylo ložisko na kompresoru klimatizace.
Chodilo šejdrem asi o milimetr a půl. Klima klimovala, ale ten zvuk tam byl při studeném motoru, po zahřátí odezněl. Takže já to řešil olejem za pár korun a ložiskem náhodou za 5000kč... Ale co přesně to je u tebe....?

Back in Czech.
ložisko..
No tak vyosené ložisko je docela dobré na diagnostiku.
Studený motor nastartuješ a pak jen s nějakou kovovou tyčkou nebo stetoskopem přiloženým k uchu a podezřelému ložisku posloucháš.
Pokud to vybruje, dělá zvuk, tak je tam něco špatně. Často jen nedostatek maziva, občas zapečené ložisko.
Tohle je už opravdu od případu. Co třeba servis Toyota? Podobný hluk mi hledali a za 500 Kč i našli. Pak navrhli výměnu kompresoru klimy a bylo jasno, že to nějak zbastlím sám. 

Back in Czech.