servisní knížka-pokračovat ??
-
- Navigátor
servisní knížka-pokračovat ??
ahoj. sem cerstvym majitelem avensisu r.v. 1999 1.6i. ma najeto zhruba 116000 . auto je v dobrem stavu,kontrolovano mechanikem, po prvnim majitely(starsi pan). do teto doby bylo auto pravidelne servisovano (toyota emil frey). posledni kontrola v listopadu. v 90 000 km rozvody atd. vsechny naplne jsou nove +baterka. ja nenajedu rocne vic nez 8 000 km. proto se chci zeptat , jestli mam dale pokracovat v serviskach nebo by stacilo to jednou treba za dva roky dat do servisu(nebo ke znamemu) na komplet prohlidku,nebo pokud by se mi neco nezdalo tak i driv samozrejme. zakladni udrzbu bych si delal sam(olej atd.) +co vyctu tady na foru. jezdim slusne ,snazim se to auto setrit. neuvazuji o tom ze bych nekdy to auto jeste prodal.
ave 1999 1.6i
Pokud km souhlasi s realnym stavem vozu, tak dle meho nazoru pokracovat v servisni knizce u deset let stareho auta nema smysl.
Pokud najezdite 8000 km za rok, tak za deset let bude auto na hranici sesrotovani (bez nejakych zasadnich GO karoserie). Motor to pri rozumnem zachazeni a vymenou naplni bez problemu zvladne. Ikdyz je karoserie osetrena antikorozni upravou, tak dvacet let bez uhony proste nevydrzi - v beznem provozu, tzn. i jizda v zime.
Pokud auto nehodlate prodat, a budete si servis vice mene zajistovat sam, tak jakej vyznam by mela serviska? Akorat nekolika nasobne drazsi udrzba a servis.
Pokud najezdite 8000 km za rok, tak za deset let bude auto na hranici sesrotovani (bez nejakych zasadnich GO karoserie). Motor to pri rozumnem zachazeni a vymenou naplni bez problemu zvladne. Ikdyz je karoserie osetrena antikorozni upravou, tak dvacet let bez uhony proste nevydrzi - v beznem provozu, tzn. i jizda v zime.
Pokud auto nehodlate prodat, a budete si servis vice mene zajistovat sam, tak jakej vyznam by mela serviska? Akorat nekolika nasobne drazsi udrzba a servis.
Avensis combi wagon, 2.0 TD, 2C-TE, 1999, stříbrná metla - král je mrtev
Ať žije král - Avensis combi wagon, 2.0 TDI, D-4D, 2002, tmavě modrá metla
Ať žije král - Avensis combi wagon, 2.0 TDI, D-4D, 2002, tmavě modrá metla
Tak tak, Michale. Plně souhlasím s Jarmilem. Před rokem a půl jsem byl také čerstvým majitelem Avensisu s do té doby řádně vedenou servisní knížkou. Byla to pro mě určitá jistota, že se autu dostávalo solidní péče v autorizovaném servisu Toyota, nicméně jsem hned věděl, že v servisce pokračovat nebudu, protože běžnou údržbu jako např. oleje, filtry atd. si udělám sám a zbytek svěřím kamarádovi - mechanikovi s tím, že mu dodám potřebné díly, které seženu vždycky levněji, než je normální maloobchodní cena. 

Toyota Avensis 1.6 + LPG 81 kw 4A-FE '98
-
- Navigátor
akorat jedina vec by tu byla a to vymena oleje , ktera se ma delat nejpozdeji pri 15000 km (lepe pri 12-13000 km) nebo kazdy rok (co nastane driv). ja osobne si myslim ze se nic nestane kdyz tu vymenu udelam jednou za cca rok a pul dejme tomu pri tech +- 12000 km. jak rikam , jezdim slusne ,coz na to ma prý taky vliv.
ave 1999 1.6i
tomu olejovi vadi hlavne kratky studeny jizdy, ale es pul roku navic se slusnym jezdenim delsich tras neublizi nevim ja osobne bych ho vymenil po roku aj pri 8000km pokud jak pises ze ho jenom tak brzo neprodas.
servisku taky nevedu dal aň u 5 roku staryho auta páč ho nemíním prodavat hodne dlouho a proto taky ten olej raci vymenim do roka aj kdyz nebudu met najety km. ted mam za 8 mesicu od vymeny 6000km takze vic jak 9000 asi neudelam a az nekdy pri prodeji asi jako 15ti-lety auto se 100tis. km mi ty najety km sice nikdo neuveri bez servisky, ale to co bych dal za prohlidky mi cenu auta neda, koupil sem ho se serviskou z DE po panovi 1 majiteli 70ti-letym se 17 200km a original gumama z roku vyroby asi napul sjety
servisku taky nevedu dal aň u 5 roku staryho auta páč ho nemíním prodavat hodne dlouho a proto taky ten olej raci vymenim do roka aj kdyz nebudu met najety km. ted mam za 8 mesicu od vymeny 6000km takze vic jak 9000 asi neudelam a az nekdy pri prodeji asi jako 15ti-lety auto se 100tis. km mi ty najety km sice nikdo neuveri bez servisky, ale to co bych dal za prohlidky mi cenu auta neda, koupil sem ho se serviskou z DE po panovi 1 majiteli 70ti-letym se 17 200km a original gumama z roku vyroby asi napul sjety
Avensis 2.0 VVT-i exclusive-elegant rok 04
Ex: Lexus RX 450h rok 13
Ex: Nissan Murano rok 06
Ex: Lexus RX300 rok 99
Ex: Lexus GS 450h rok 08
Ex: Carina E 1,6 16V 79kw GLI rok 93 s LPG
Ex: Škoda Favorit 135 L rok 90 s LPG
-
- Navigátor
tak to asi budu muset menit kazdej rok ,protoze kazdodeni cesta do prace 7-8 km......... no ale jestli je pravda podle udaju v servisce a na stitku ....od posledni vymeny je najeto 11000km a olej vypada dobre. davali tam nejakej kolem 450 za litr. si rikam ze bud davat ten samej (drazsi) a staci vymena cca 12000 km jednou za rok a pul , nebo tam dat levnejsi a menit ho kazdej rok. tak nevim.
ave 1999 1.6i
ja bych byl pro levnejsi a cestejsi protoze aj ten levnejsi musi splnovat potrbny specifikace v te ktere tride
a za 450 za litr si mysim ze je zbyteny ja sem daval totten http://harkgroup.cz/eshop/index.php?akce=detail&id=36
a za 450 za litr si mysim ze je zbyteny ja sem daval totten http://harkgroup.cz/eshop/index.php?akce=detail&id=36
-
- Navigátor
Tech 15 tis. plati obecne nebo je to idealni pro tenhle typ motoru? Vim, ze nekdo meni v Avousovi treba az po dvaceti, ja mam zrovna dneska +- 15k od posledni vymeny a protoze si olej nemenim sam, chtel jsem se zeptat, jestli uz neni nejvetsi cas na novej olej.... z 80 % jezdim dalnice... diky.michal2202 píše:akorat jedina vec by tu byla a to vymena oleje , ktera se ma delat nejpozdeji pri 15000 km (lepe pri 12-13000 km) nebo kazdy rok (co nastane driv). ja osobne si myslim ze se nic nestane kdyz tu vymenu udelam jednou za cca rok a pul dejme tomu pri tech +- 12000 km. jak rikam , jezdim slusne ,coz na to ma prý taky vliv.
Toyota Avensis 2.0, r.v. 2001, 110 kW
komkretne tady: http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... nky_mytus9dawidos píše:Tech 15 tis. plati obecne nebo je to idealni pro tenhle typ motoru? Vim, ze nekdo meni v Avousovi treba az po dvaceti, ja mam zrovna dneska +- 15k od posledni vymeny a protoze si olej nemenim sam, chtel jsem se zeptat, jestli uz neni nejvetsi cas na novej olej.... z 80 % jezdim dalnice... diky.michal2202 píše:akorat jedina vec by tu byla a to vymena oleje , ktera se ma delat nejpozdeji pri 15000 km (lepe pri 12-13000 km) nebo kazdy rok (co nastane driv). ja osobne si myslim ze se nic nestane kdyz tu vymenu udelam jednou za cca rok a pul dejme tomu pri tech +- 12000 km. jak rikam , jezdim slusne ,coz na to ma prý taky vliv.
jinak
hele tady je par rozumů co ut tu nekde na foru urcite sou: http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... _komentare
mno....
Mno tak já tedy nevím. :-/ Podle těch mýtů a jejich vyvracení se mi zdá, že pan černý z VŠCHT není ani odborník, ani nic jiného. Obzvláště jeho apel na "nedojetí" těch 15k km mezi výměnami oleje. :-DDDD Nebo vzkaz o nevydržení motoru při výměnách po 15k km.
))) Kurník šopa, jak je možný, že jsem najel s motorem skoro 600k km a měnil jsem olej jen co 18 - 20 k km?
Nebo když dělalo volvo, nebo saab test a nechali v motoru olej 100 000km a byl v "továrních tolerancích" i po výměně.... Já asi nevím... Má teda cenu vůbec startovat auto?

Back in Czech.
Re: mno....
Pokud myslíš test Saabu 9000 na 100.000km na okruhu Talladega, tak tam olej pravidelně měnili. Tam šlo o ukázku spolehlivosti kdy vzali přímo z továrny 3 náhodně vybrané Saaby, odvezli je do USA na okruh a tam s nima dnem i nocí jezdili dokud nenajeli 100.000km, což jim trvalo 20 dní při průměrné rychlosti 210 km/h. Měli jen 5 minutové přestávky na dotankování (průměrná spotřeba cca 27 l/100km), výměnu oleje a filtru a výměnu pneu (výměna každých 24 hodin, po 6 hodinách prohazovali levé a pravé pneu - Pirelli P6000).aczasa píše:Nebo když dělalo volvo, nebo saab test a nechali v motoru olej 100 000km a byl v "továrních tolerancích" i po výměně.... Já asi nevím... Má teda cenu vůbec startovat auto?
http://www.saabhistory.com/2007/05/16/s ... -run-1986/
tak volvo..
Ne, to nemyslím.... někde jsem četl o asi tedy volvu. Ujeli 100k km na jeden olej bez výměny. A pak to rozebrali a měřili... A došli na tovární tolerance.
Back in Czech.
Re: tak volvo..
Našel jsem jen jednu podobnou zmínku, testoval to Auto, motor a sport (se mi zdálo divné, že by do něčeho takového šla automobilka) a testovali to na Golfu 1.6:aczasa píše:Ne, to nemyslím.... někde jsem četl o asi tedy volvu. Ujeli 100k km na jeden olej bez výměny. A pak to rozebrali a měřili... A došli na tovární tolerance.
http://www.thetruthaboutcars.com/peek-oil/