Já jsem si na svého Avensise pořídil sedmnáctky alu disky a pneu k tomu 205/40 R17 .. takže v podstatě už skoro slupky.
Pravda je, že na díry je potřeba si dát většího majzla, protože najednou je vše opravdu tvrdší. Ale pozor... není to tak hrozné a Avensis má sám od sebe celkem měkké tlumiče (pokud jsou v pořádku) a neměl bych takové kola na autě, pokud by pozitiva nepřevyšovala nad negativama.
Samozřejmě, že to lépe vypadá.. nicméně další pozitiva jsou:
Přesnější řízení (více komunikatívní), držení v zatáčkách (tady už je opravdu neskutečný rozdíl oproti patnáctkám) - auto se naklání velmi málo a zatáčku můžete v klidu prolítnout s jednou rukou na volantu, kde jste předtím s menšíma kolama o 10 - 15 km/h méně málem potili i krev!!!
Negativa: Je nutné si na díry opravdu dávat pozor. Auto se teď rádo chytá kolejí.
Ja mam T25tku, zimni mam plechy 16", letni originalni elektrony 17", protoze byly uz od nova a myslim si, ze ty vetsi kola jsou uz zbytecny overkill. Avensis stejne nema zadne sportovni ambice a na sedan pro rodinku jsou zbytecne nekomfortni a na nase silnice uz docela drncave. Navic ted co se zase po zime objevilo v Praze to je des a hruza a rozhodne nizkoprofilovym gumam nesedi.
milanhlavac píše:Mě by zajímalo jestli někdo máte v techničáku 14" a jestli vůbec jsou povolený. Nejlépe zimáky. A jak je případně do toho techničáku dostat??
Milane, já mám na autě i v techničáku 14" disky. Konkrétně mám psané tyto 2 rozměry:
185/65 R14 (mám na autě tyto)
175/70 R14
a pak samozřejmě klasický - 195/60 R15.
Ale myslím si, že tím, co jsem sledoval spousta Avensisů, tak ty 14" disky byly jako nejmenší varianta pouze pro první Avensis, sedan s nejslabším motorem. Všichni ostatní tam mají min. 15".
Ahojda. 14" kola měl Avensis 98-03 před faceliftem s 1.6. Teď mám Ave po faceliftu v naftě a ten má větší přední kotoučové brzdy a tam by se ani menší disky nevešly. Dokonce tam je problém dát i disky z Ave před face (musel jsem to řešit 3mm podložkama ). Jinak jak zimní, tak letní (195*60 R15) mám Pirelli a nemůžu si je vynachválit. Zimní Wintersport po 20 000km vypadají jak nové, letní P6 mají asi 30 000km a ještě rok, dva dají.
co rikate na kola znacky RSW?mate s nima nekdo zkusenosti?libi se mi jejich design(cerny+lesteny celni plochy),jde mi o to aby to nebyli nejaky šmejdy...diky
milanhlavac píše:Mě by zajímalo jestli někdo máte v techničáku 14" a jestli vůbec jsou povolený. Nejlépe zimáky. A jak je případně do toho techničáku dostat??
Kvůli 14kám bys měl problém se zákonem, takže běž radši do 15tek
Ale teď vážně, menší průměr kola znamená vyšší gumu = horší jízdní vlastnosti, zvláště v zatáčkách, takže jednoznačně 15ky. Navíc cenový rozdíl je malý a v našich středoevropských podmínkách je lepší širší guma i na zimu, pokud teda nejezdíš většinu zimy někde na horách v hlubokém sněhu.