EGR T23-jak to funguje,co toje?
EGR T23-jak to funguje,co toje?
Prosím o radu: jak funguje EGR u T23 nebo co to je? Popíšu laicky problém. Egr snad funguje tak, že vrací výfukové plyny do sání a tím opětovným spalováním šetří životní prostředí. Protože to zanáší sání, často se zaslepuje. U 2ZZE to tak evidentně není. Při opravě motoru jsem zjistil, že do sání žádný vstup z výfuku není. Vlevo pod kapotou je (asi) nějaká turbínka, která přes filtr nasává vzduch a podle mne ho tlačí přes ventil do výfukového potrubí. Od ventilu vede trubka, která ústí do svodového potrubí. Turbínku jsem nikdy neviděl v činnosti, nikde v manuálu jsem se o tom nedočetl. V Plzni jsem si ověřil, že to mají pouze motory 2ZZE. Ani v servisu Toy mi to neuměli vysvětlit, navíc filtr před turbínkou ani nemají jako náhradní díl. Můžete mi to někdo objasnit? Díky.
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Ano,2zz skutečně egr nemá. To co popisuješ se nazývá theta pipe. Nemá smysl to podrobněji rozepisovat. Ve zkrácené verzi při vysokých otáčkách by díky vysokému proudění plynů nestačilo docházet ke kataliticke reakci v katalyzátoru a tak je v součinnosti s jednotkou upraven a/f poměr a tou trubkou sveden do potrubí čerstvý vzduch. Dojde k tomu že v určitém poměru spálené směsí plus kyslík se zvýší teplota v katalyzátoru až o 200st C,a začne docházet k rychlejší reakci a tím k nižším výsledným emisím.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
už to mohl někdo vyhodit protože si myslel že mu to ubírá výkon,ale opak je pravdou. Jednotka si pak vytvoří svoji adaptacní mapu. Dokonce bych si dovolil tvrdit že se Ti tím malinko cca 2-3kw snížil výkon a průběh krouticiho momentu bude také jinde. Ale to se dá zjistit pouze na brzdě. Tomu "tunerovi" před tebou bych poděkoval. Moc.Amadeus píše:A co a kde by to mělo být???Já nic takového nemám.

...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-