Programovatelna ECU na 3S-GE

vše ohledně modelové řady Celica
Odpovědět
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

joh, oki, jasne. Idaho, popis este trosku ku tomu zapalovaniu.. co mas namysli, co to spravi, kolko to stoji, oco to bude lepsie.. aby som sa pripravil .-)
Rasto, nepredavam, je to len prieskum Smile ale nik, ziadny telefonat... no za tu cenu ani sa necudujem, ale nizssie ee... Smile
ex: celica 5gen 3S-GE cervena
ex: celica 5gen 3S-GE cierna facelift
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS 300
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

gabko24 píše:joh, oki, jasne. Idaho, popis este trosku ku tomu zapalovaniu.. co mas namysli, co to spravi, kolko to stoji, oco to bude lepsie.. aby som sa pripravil .-)
Rasto, nepredavam, je to len prieskum Smile ale nik, ziadny telefonat... no za tu cenu ani sa necudujem, ale nizssie ee... Smile
ViPEC umí řídit motor n azáklade mechanického zapalování ( klasický rozdelovač ) .
Hýbe si předstihem a tam ej omezován mechanikou, a celkove konstrukcí, pokud bys přešel na zapalování elektronické ( ke každé svíčce cívka + 1x modul zapalování ) dokážeš přesenjijednotkunaladit. to jsou práve ti "třešničky" co přidávají ty desetinky výkonu a které pomohou te ecu max ovlivnit výsledný výkon ( ale jsou to jž ty mech zmeny o kterých mluvil Bobr ). Nejsou nutné ale pokud človek má penízky dost pozvednou již tak posílené auto. samozřejme jdou kdykoliv přidat ( neníproblém jezdit rok na ViPecu a potom mu přidat to zapalování ).
Více techniky vám poví libor, ja edlám přeplnované vozy tam to už tak duležité není ( do urč tlaku ) jako u vysokootáčkového NA motoru, kde v jistých točkách se nestíhá nabíjet cívka ( tuším... )
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Na stránkách vi-pec tech data najdeš schémata 3 zapojení pro 4válec. Jelikož chci kvalitu a funkčnost,ale zase nechci vyhazovat peníze z okna použil jsem řešení z domácích německých zdrojů bosch. Problém klasického baterioveho zapalování je ten že při otáčkách kolem 8000 už se nestačí nabíjet cívka a k přeskoku jiskry přestane docházet úplně. Tuto situaci zčásti řeší tranzistorově zapalování o kterém se sice všeobecně tvrdí že dokáže dát 1000jisker za s,ovšem praktická zkouška na mém 4age ukázala že ani tranzistorove už při 8800 není schopno dodávat kvalitní jiskru. Energie z zhruba 30kV klesá na 15 až 10. Efekt je stejný. Jiskra sice přeskočí ale opět dochází k poklesu výkonu a vynechávání motoru. Směs je izolant. Čím vyšší tlak tím větší je potřeba energie kterou je nutné do jiskry vložit. Znám případy turbomotoru které při přechodu na tlak 1.5baru přestávaly fungovat. Důvod byl jediný nepřeskočila jiskra. Z tohoto důvodu se začalo používat CDI zapalování. Energie kterou dokáže za jakýchkoli podmínek dat je mezi 45 až 55kV. Nabídku tohoto modulů má též vipec ve svém programu. Nevím přesně ale cena je něco okolo 1000 AUD. Pokud někdo neuvažuje nad plnícím tlakem 1.5bar nebo otáčkách nad 8500 zbytečnost. Jednotka potřebuje k řízení dostat signál o poloze kh a vh. Může být řešeno dvěma způsoby. Ozubenym kolem 24 nebo 60-2 tedy 58zubů a ta mezera odpovídá 2zubum a hall nebo induktivním snímacem. Kdo chce vědět na jakém principu pracují navštivtě fórum v mém podpisu. Nemám chuť to psát znovu. ;) registrace nutná jinak nic neuvidíte. Dál se dá použít i vlastní rozdělovac motoru buď s jednou nebo 4samostatnými cívkami na válec. Teď k samotnému řešení pro 3sge ať v turbo či n/a verzi. Úkol je jasný. Jako zařízení pro referenci o postavení vačkove i klikove hřídele se použije stávající rozdělovac,k němu se přidá spínací modul a na každý válec použije samostatná cívka. Funkční řešení bratru za cca 6000kč. Tak doufám že jsem to vysvětlil trochu srozumitelně.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

ano ano.. :-) takze tym padom s tym 4cievkovym zapalovanim a Vipec by tam mohly byt otacky aj cca 8tis? Na 3S-GE. to by sa mi pacilo... a dalsia vec, ako by sa prejavil vykon? teda krivka vykonu? ja som na brzde vzivote nebol, no pri 5200 otvara tvis, tam citit zvysenie vykonu.. ale uz pri 6500-7tis to polavi a je zbytocne tocit. Takze co sa stane, ak nastavite otacky stym zapalovanim na 8-8,5tis. predpokladam, ze tymi nastaveniami sa zmeni cela krivka vykonu. :roll: :wink:

nekonecna tema okolo tohoto, no nejak ma to chytilo.
IS 300
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Tak jako pro 4a existuje i pro 3s spousta ověřených aplikací. Ano i 3s může patřit do klubu 9000rpm+ výkon a kroutici moment ovlivňují hlavně tyto faktory. Časování vacek. U 3s bych pro turbo viděl max 264st. Při použití 272 už při vyšších otáčkách dochází k profuku ventilu. Naopak pro atmosféru bych je viděl jako ideální. Dalším faktorem je zdvih ventilu. Už jsem tu aplikací 3s popisoval. K tomu všemu posadit ještě 4klapku. Atd atd. Každopádně bych doporučil lepší ojníce a pisty. Vše se odvíjí od peněz a to co je Ti bližší. Zda otáčky f1 nebo výkon. Na atmosféře skoncíš velice brzy. Otáčky jsou daleko více zatěžující faktor než turbo. A z mého pohledu je 3s lepší foukat. No a Jurovi jedno 125kw zbyde... A když už se to dělá... :)
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

no ano... takze ja ostavam pri reale pre mna, Vipec44 zatial, 4cievka a mozno nastavovacie kolecka vaciek. a ak mi vykuzlite cca 180ps, budem verry happy :wink:
IS 300
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

U toho tvého motoru tak jak je je pomocí jednotky a nastavitelných kol reálný výkon ze 115 na 129kw. Potom bych se pro další zvýšení výkonu zaměřil na výfuk a sani. Zmíněná 4klapka a přepracovat svody. Uvidíme kam se dostaneme. Každopádně na výrobě 4 klapky pro 4a se pracuje takže přiberu i 3s
Koube
Člen Týmu

Příspěvek od Koube »

Teď vás asi většinu naštvu, ale lidi, nedělejte si rychlé auta, ale kupte si rychlé auto! :lol: (nebo Supru :twisted:)
Když někomu nestačí 3S-GE, tak si zeženu 3S-GTE, ne? :D Podle mě to vyjde levněj, motor je dělaný na vyší výkon už od výroby a nehrozí případné komplikace. :wink:
Koube
Kysi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kysi »

Koube píše:Teď vás asi většinu naštvu, ale lidi, nedělejte si rychlé auta, ale kupte si rychlé auto! :lol: (nebo Supru :twisted:)
Když někomu nestačí 3S-GE, tak si zeženu 3S-GTE, ne? :D Podle mě to vyjde levněj, motor je dělaný na vyší výkon už od výroby a nehrozí případné komplikace. :wink:
No ja myslim ze tady kluci vi o cem mluvi a pokud mas auto v cajku a chces za rozumny peniz vykon spis jen zvysit a hlavne vyladit, tak to co navrhuji je i podle meho lepsi reseni, nez se zbavovat celeho auta a za velke penize kupovat GTE a dalsi velke do nej vrazet na provoz...
Celica 2.0 GT 97' ST202 [3S-GE] (125kW/170HP)
Kysi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kysi »

Kolik myslite ze by se dalo temi upravami (jednotka, stavitelna kola, el. zapalovani) dostat z 3S-GE 125kW ? (je tam ten EGR ventil). Nebo spis dalo by se dosahnout na 150kW?
Da se ten ventil nejak jednoduse zaslepit nebo odstranit? Me to prijde jako celkem slozite udelatko, do ktereho nemam odvahu zasahovat 8)
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Ten egr a jiný "lobe angle" vacek Ti berou z výkonu ty 4kw. Řízení těch dvou motoru 125-129 je identické. Ideální celé sundat zaslepit na obou stranách. Ale jinak normálně klingerit nebo grafit těsnení a nejlépe u vstupu do sani zaslepit. U té 129 verze už ten nárůst není takový ale je. 150 se z něj samozřejmě dostat dá,ale už toho je k úpravě více. :)
Naposledy upravil(a) libor12 dne sob 04.04.2009, 04:35, celkem upraveno 1 x.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Koube píše:Teď vás asi většinu naštvu, ale lidi, nedělejte si rychlé auta, ale kupte si rychlé auto! :lol: (nebo Supru :twisted:)
Doporučil bych přečíst něco z archivu tte či toysport či samotné toyoty. Zvýšení výkonu u těchto motoru teď mám na mysli poslední řadu 242hp o více než 30hp sebou přináší vysoké riziko poškození motoru. Ohýbání ojnic, vysoké opotřebení pistních ok atd na rozdíl třeba od kliky o které tvrdí že snese až 450hp takže postup je podobný jako u atmo pokud se chystás na hranici 300 a dál.
Kysi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kysi »

libor12 píše:Ten egr a jiný "lobe angle" vacek Ti berou z výkonu ty 4kw. Řízení těch dvou motoru 125-129 je identické. Ideální celé sundat zaslepit na obou stranách. Ale jinak normálně klingerit nebo grafit těsnení a nejlépe u vstupu do sani zaslepit. U té 129 verze už ten nárůst není takový ale je. 150 se z něj samozřejmě dostat dá,ale už toho je k úpravě více. :)
Co presneji myslis tim vice? Samozrejme se mi zamlouva uz jen samotna jednotka hlavne kvuli optimalizaci a pokud k tomu dalsi veci k zakladu udelaji vic, tim lip, nejsem zase tak narocny a rozsahlejsi upravy taky zatim neplanuju, spis bych se v lete pridal ke kolegum ze Slovenska :wink:
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Už jsem to tu zmínil v nové založeném tématu. Základ jsou vačky a kola. Potom bych se věnoval úpravě stávající hlavy zmiňovano tamtéž. Upravit sklon ventilu odlehčit negativní setrvačně síly. Třeba na ventilech dat gram dolů je jako odlehčit na autě dvě kila. Malý příklad z turbínových leteckych motorů. Mají kola skládána z mnoha samostatných lopatek. Jedna váží 11gramů ovšem při pracovních otáčkách 36k min na ní působí síla 14tun. Jediný gram představuje sílu přes 1tunu. To je samozřejmě extrém ale když se zamýšlís kde ubrat tak na jednom místě ubrat gram znamená jako na jiném 10kg při stejném výsledku. Opravdu existují 260hp 3s motory v atmo a 800hp přeplňované. Jsou to samozřejmě do detailů vypiplané extrémy ale jsou jak já říkám dovážené k dokonalosti.
Doky
Věčnej rejpal

Příspěvek od Doky »

To Koube: Mám 2 důvody na to co jsem právě učinil že si dávám dělat ten motor jak dělám :lol: včetně nové ECU.

Tak za 1. :lol: měl jsem atmosféru 3S-GE a byl jsem s ní velice spokojenej, do auta jsem ale nasypal tolik peněz jen na prkotiny že s cenou nákupky :lol: a mé péče se s ní stalo neprodejné vozidlo a již při koupi toho auta se nepočítalo že bych jí někdy měl na prodej, podotýkám že jsem si Celicu pořizoval jako vozidlo jen pro zábavu a koníčka.To auto je pro mně takovej 6 element, ne auto spotřební.Kupoval jsem ho kvůli nostalgii,desingu a pocitu který mám při ježdění s ním.Kdybych chtěl EWO 8 tak si ji koupím :lol: /na dovolený jsem nebyl 8 let naspořil jsem /, kluci asi chápou o čem mluvím.Tohle nebylo u mně koupí auta z nouze a nucení si kupovat něco jiného já chtěl prostě CELICU a to předokolku a ne 4 kolku - důvod a teď si budeš myslet že jsem se zbláznil ale mně se prostě líbila více GT jako GT4 i když záchvaty 4kolkové po tom co jsem vlastnil 4 kolky samozřejmně mám.Ale Celica je za posledních 5 let mým 2 nejslabším autem a nějak jsem z toho znervózněl.

Tak a za 2 :lol: : když jsem si spočetl mám kleklý motor+ motor další+schopný lidi kolem mně ze skušenostmi ohledně stavby motorů + podporu doma.Tak nejlevnější alternativa je pro mně bylo dát do kupy auto takovým způsobem že ho udělám tak jak jsme se rozhodl proto navýšení výkonu a proto například VIPEC a cesta Turba pro 3S.
Nějaké ty auta doma jsou.
Odpovědět

Zpět na „Celica“